Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Słoneczny Ogród

Słoneczny Ogród

SlonecznyOgrod 21:40, 17 lut 2021

Kasiek napisał(a)

Ostatnio poobcinalam hortki anabelki, tak na 5 cm i dalam im nawozu. Wykorzystalam, tak jak piszesz, topniejacy snieg

Ale szybka jesteś, to faktycznie już nie mogłaś się doczekać roboty
Czekaj czekaj, w razie czego patent znamy, jak ładnie Ci zakwitną to za rok sypiemy nawóz na śnieg
SlonecznyOgrod 21:42, 17 lut 2021

Aurelllia napisał(a)
Ja już na jesieni sypnęłam

A ja już kilka lat nie sypałam

A jak tam nowa działka, kiedy wchodzisz ze szpadlem?
Kasiek 21:59, 17 lut 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

Ale szybka jesteś, to faktycznie już nie mogłaś się doczekać roboty
Czekaj czekaj, w razie czego patent znamy, jak ładnie Ci zakwitną to za rok sypiemy nawóz na śnieg

Daria, to patent starszego pana, ktory pol swojego zycia byl prezesem kolka ogrodniczego Robi tak od zawsze i ma najpiekniejsze hortki w okolicy, ja zaczelam chyba dwa lata temu i jestem bardzo zadowolona
SlonecznyOgrod 22:09, 17 lut 2021

Kasiek napisał(a)

Daria, to patent starszego pana, ktory pol swojego zycia byl prezesem kolka ogrodniczego Robi tak od zawsze i ma najpiekniejsze hortki w okolicy, ja zaczelam chyba dwa lata temu i jestem bardzo zadowolona

A widzisz, czyli jednak to było zamierzone, a nie, że nie mogłaś wysiedzieć
Warto brać dobry przykład .
Kasiu, w tym roku kupiłam mączkę bazaltową i jeszcze później dokupię, bo na pewno pójdzie tego sporo. A powiedz mi, bo chciałam jeszcze dołożyć dobra, które zwiększy absorpcję wody, a Ty wspominałaś o lawie wulkanicznej, czy taka 3-5mm będzie dobra?

April 07:18, 18 lut 2021

SlonecznyOgrod napisał(a)

A widzisz, czyli jednak to było zamierzone, a nie, że nie mogłaś wysiedzieć
Warto brać dobry przykład .
Kasiu, w tym roku kupiłam mączkę bazaltową i jeszcze później dokupię, bo na pewno pójdzie tego sporo. A powiedz mi, bo chciałam jeszcze dołożyć dobra, które zwiększy absorpcję wody, a Ty wspominałaś o lawie wulkanicznej, czy taka 3-5mm będzie dobra?

Ja też kupiłam mączkę bazaltową, pierwszy raz i się zastanawiam jak najefektywniej ją zastosować. Wiem że nie pod kwasoluby, bo odkwasza. Tam powinna być granitowa. Ale nie wiem co dalej.
Alija 11:33, 18 lut 2021

Nigdy nie stosowałam mączki bazaltowej, ale gdzieś o niej słyszałam, może u "Mai w ogrodzie". Wydaje mi się, że tam właścicielka ogrodu sypała ją pod róże, a nawet na róże. Może spróbować?
BasiaLT 13:16, 18 lut 2021

Ja właśnie kupiłam duży worek maczki bazaltowej i zamierzam w weekend ją wysiać.
SlonecznyOgrod 18:30, 18 lut 2021

April napisał(a)

Ja też kupiłam mączkę bazaltową, pierwszy raz i się zastanawiam jak najefektywniej ją zastosować. Wiem że nie pod kwasoluby, bo odkwasza. Tam powinna być granitowa. Ale nie wiem co dalej.

Może dziewczyny coś podpowiedzą, które już stosowały??

Wg. info z internetu to zamierzam sypać na rabaty warzywnik , trawnik i opylić róże. Tam gdzie można to lepiej zmieszać z ziemią.
SlonecznyOgrod 18:33, 18 lut 2021

Alija napisał(a)
Nigdy nie stosowałam mączki bazaltowej, ale gdzieś o niej słyszałam, może u "Mai w ogrodzie". Wydaje mi się, że tam właścicielka ogrodu sypała ją pod róże, a nawet na róże. Może spróbować?

Tak tak, ja właśnie dlatego kupiłam.
Był taki program właśnie z moją różą New Dawn, ogrodniczka miała te róże przed wejściem na łukach i opylała ją po przycięciu.
SlonecznyOgrod 18:34, 18 lut 2021

BasiaLT napisał(a)
Ja właśnie kupiłam duży worek maczki bazaltowej i zamierzam w weekend ją wysiać.

Ja kupiłam dwa a kupię jeszcze więcej

Basia Ty nie masz już śniegu?