Właśnie,
Pszczółko Ewo, miałam napisać, że nie wszystkie derenie rosną wielkie. A poza tym one lubią być ostro cięte. Tylko wtedy ich młode pędy nabierają w słońcu tej wspaniałej czerwieni.
No, proszę, ja trawiara i takie rzeczy piszę

Jest sporo traw pięknie wybarwiających się jesienią. Jednak później wszystkie one żółkną i tu jest przewaga derenia, który nie traci koloru. Ale... derenie nie szumią
Danusiu, ja nawet porządków jeszcze nie zaczęłam. Dziś się leniłam z książką i kotami przed kominkiem.
Kociska moje już bardzo stare. Pasqal jako człowiek miałby 81 lat, a Spinoza prawie 74. Oboje odczuwają wiek. On co jakiś czas się przeziębia i ma teraz zapalenie uszu. Ona ma kłopoty z sercem. Ostatni miesiąc z własnego wyboru nie wychodziła z domu, a dokładnie z naszej łazienki. Te kocie choroby wybuchły z powodu 3-miesięcznej wizyty kocicy mojej córki. Koty bardzo się stresowały, bo Grubisia jest dużo młodsza i usiłowała podporządkować je sobie. Były okropne awantury, wrzaski. Pasqal prawie się z domu wyprowadził, a Spinoza wpadała do kuchni na jedzonko i sprintem znikała na poddaszu. Skończyło się na wywiezieniu złośnicy i reprymendzie od naszej wetki, bo koty mogły ten stres przypłacić życiem. Teraz odbudowujemy spokój w domu i jeździmy a to na USG, a to do kociego kardiologa, dopieszczamy i udowadniamy, że nie próbowaliśmy zdradzić naszych futrzaków.
Moje wierzby też wreszcie wyłysiały i J całkiem nieźle zagrabił liście. Mam tego dobra po kokardę i więcej. Część pójdzie na różankę, a część do kompostownika liściowego
Twój ogród także teraz, taki zmoknięty mi się podoba. Jest po prostu klimatycznie i nastrojowo jesienny

Zajrzyj do Eli Franki. Wstawiłam u niej zdjęcia traw na rabacie. Są podpisane. Świetnie można porównać różnice w pokroju i wysokości.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/7308-ptasi-gaj?page=503