Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

pestka56 13:37, 02 gru 2018

Po prostu we wszystkim trzeba zachować umiar

Elu
, sprawdziłaś tego świerka? Ja mam Brewera, ale nie sądzę, żeby ten twój to był ten, Za szybko rośnie.

Chcę wam u gościnnej Eli pokazać coś trawiastego (Ela, jakby co, to usunę). Może którejś z was przydadzą się te zdjęcia przy podejmowaniu decyzji o sadzeniu traw
To rabata ze znanego mi z fb ogrodu. Rośnie w nim 60 odmian traw Zdjęcia sprzed kilku dni.

Było o Pampasowej... Właściel ogrodu tak opisał zdjęcie:
"Pampaska... 4-letnia z tym, że w drugim roku prawie ją straciłem przez zaniedbalstwo... odratowana kwitnie znowu. Rośnie w gruncie 4 sezon"

Fajnie jest móc porównać różne trawy rosnące obok siebie:
"Od lewej widać m strictus... niewidoczna pennisetum, molinia, na środku dwa m gracilimus, następnie drugi od prawej m apache i zupełnie z prawej dwie pennisetum herbstzauber, biały pióropusz z lewej to m memory, a z prawej u góry m malepartus

"Pierwszy z prawej na dole m cabaret, z lewej pennisetum herbstzauber, nad cabaretem m purpurascens, za nim białe pióropusze m memory, dalej z lewej mieszanka, niewyraźnie widać, ale jest tam też rozplenica moudry, m george, m gracillimus, w tle giganteus i graziella"

Są też zdjęcia zbliżeń traw, ale nie wklejam, bo może się za bardzo u ciebie szarogęszę (szarogęsię )
Rumianka 15:02, 02 gru 2018

ElzbietaFranka napisał(a)
c.d.

Ta fotka skojarzyła mi się z młodzieńczą fryzurą Donalda zza oceanu...
Kasya 15:43, 02 gru 2018

Może to po prostu serb pendula ?

Strasznie ciężko zacytować w telefonie kawałek z takiego wielkiego postu na rozne tematy...

pestka56 napisał(a)
Po prostu we wszystkim trzeba zachować umiar

Elu
, sprawdziłaś tego świerka? Ja mam Brewera, ale nie sądzę, żeby ten twój to był ten, Za szybko rośnie.

Chcę wam u gościnnej Eli pokazać coś trawiastego (Ela, jakby co, to usunę). Może którejś z was przydadzą się te zdjęcia przy podejmowaniu decyzji o sadzeniu traw
To rabata ze znanego mi z fb ogrodu. Rośnie w nim 60 odmian traw Zdjęcia sprzed kilku dni.

Było o Pampasowej... Właściel ogrodu tak opisał zdjęcie:
"Pampaska... 4-letnia z tym, że w drugim roku prawie ją straciłem przez zaniedbalstwo... odratowana kwitnie znowu. Rośnie w gruncie 4 sezon"

Fajnie jest móc porównać różne trawy rosnące obok siebie:
"Od lewej widać m strictus... niewidoczna pennisetum, molinia, na środku dwa m gracilimus, następnie drugi od prawej m apache i zupełnie z prawej dwie pennisetum herbstzauber, biały pióropusz z lewej to m memory, a z prawej u góry m malepartus

"Pierwszy z prawej na dole m cabaret, z lewej pennisetum herbstzauber, nad cabaretem m purpurascens, za nim białe pióropusze m memory, dalej z lewej mieszanka, niewyraźnie widać, ale jest tam też rozplenica moudry, m george, m gracillimus, w tle giganteus i graziella"

Są też zdjęcia zbliżeń traw, ale nie wklejam, bo może się za bardzo u ciebie szarogęszę (szarogęsię )
Aurelllia 15:51, 02 gru 2018

Wow gratulacje dla właściciela tego ogrodu, któremu zakwitła Pampasowa w gruncie i to bez wykopywania i chowania na zimę
Toszka 16:15, 02 gru 2018

Przez bitych 5 sezonów miałam pampasówkę w gruncie. Pomogłam jej przejść do roślinnego raju, bo miała więcej wad niż zalet. Za największą wadę uważam bardzo ostre, niczym brzytwa krawędzie liści. W małym ogrodzie to niedopuszczalna i niebezpieczna wada. pokazywałam ją w wątku tematycznym.
Drugą wadą okazało się bardzo późne kwitnienie - dopiero w połowie października zaczynała. W efekcie zawsze przychodził moment ścięcia póki nawet jeszcze połowa kwiatostanów nie wyszła. Dlatego bez żalu wykopałam i oddałam, bo cóż mi po roslinie, która nie zdążyła zakwitnąć przed końcem sezonu
pestka56 16:20, 02 gru 2018

Nie jemu jednemu zakwita w takich warunkach ale to wymaga starannego, właściwego posadzenia i oczywiście okrycia na zimę.

edit:
Toszka, wcale się nie dziwię. Ja się nigdy nie zdecyduję na pampasówkę Jest tyle innych fajnych traw. Po co się męczyć?
sylwia_slomc... 16:21, 02 gru 2018

Miałam pampasową z własnego siewu, w grunt posadziłam w drugim roku, na zimę okryłam i już jej nie mam, zmarzła pierwszej zimy od razu. Myślę, ze wiele zależy od strefy klimatycznej, stanowiska i ziemi jaka mamy w ogrodzie.
Renii 16:40, 02 gru 2018

Dawno mnie nie było, ponieważ poczytuję inne wątki od początku, które mają ok 1200 stron, dużo różnych tematów w tych wątkach i bzdur też i życzeń, ale generalnie pomijam te strony, nie przeszkadza mi to. Niech każdy pisze co chce...

Ja lubię Twój wątek
Renii 16:42, 02 gru 2018

Nie podlałam na zimę tui, ale ma być jeszcze ciepło- zapowiadają +7. Może jeszcze mogę to nadrobić, jak myślisz?
Toszka 16:43, 02 gru 2018

Sylwio, odnoszę wrażenie, że ta trawa prędzej wygniwa niż wymarza. Moja była posadzona na specjalnie przygotowanym wyniesieniu, tak, by nie było ryzyka zastoin wody. Potem ważne było, aby dość wcześnie wiosną odkryć dla przewiewu i ew. wysuszenia serca rozety. Zawsze dokładnie czyściłam z wilgotnych resztek, bo wyraźnie było widać, że owe resztki mają tendencję do gnicia i są pożywką dla pleśni.
Rosła na stanowisku słonecznym, ciepłym, osłoniętym od wiatrów.