Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ...uDany ogród

...uDany ogród

dana1s 09:39, 04 gru 2018

Rosa napisał(a)
Tak, cudowny nastrój. Moja córka też przybiera cały dom, oplata girlandami poręcze schodów, rozwiesza światełka gdzie się da, stroiki na każdym oknie i stoliku, komódce i w kuchni też kilka, w każdym pokoju po kilka świątecznych akcentów. Lubię tak wystrojony dom. U mnie tylko stroik w bardzo dużym szklanym wazonie ułożony na dnie z naturalnych ozdóbek a na stole duża świeca na płaskiej szklanej podstawie przybrana ostrokrzewem z czerwonymi jagodami. Zapalam też lampkę oliwną, która pali się przez całe świąteczne wieczory . Na biblioteczce, komodach i komódkach, w oknach stawiamy koronkowe bombki zawieszone na stojakach.

Ja też stroiłam wszystko w domu, ale teraz zdecydowanie ostygłam. Nie czuję tutaj klimatu i ciągle czuję się jak w hotelu, na chwilę...
Ta chwila już trwa prawie dwa lata, a ile jeszcze i czy nie na zawsze, tego nie wie nikt.
Staram się ciut przystroić obecne wnętrza, ale nie wychodzi mi to tak jakbym chciała i nie sprawia takiej radości.
Zobaczymy co mi w tym roku z tego strojenia wyjdzie?
dana1s 09:47, 04 gru 2018

Pszczelarnia napisał(a)
Danusia, jakich trwa szukasz na front?

Są też małe derenie, taki Anna's Orange zrobi Ci kolor za kilka traw.

A o tej kalinie pierwsze słyszę i już doczytuję.

Ewciu jeszcze nie wiem, ale najbardziej mi tam będą pasowały w miarę niskie i rozłożyste, chyba pójdę w rozplenice. Może znajdę jakieś inne, niż te co mam u siebie.Może jeszcze trochę Hakonechloe.
Własnie siedzę i oglądam różności Podoba mi się tez Miłka okazała.
Nie mam tego derenia i aż się dziwię, że jeszcze na niego nie wpadłam. Z pewnością kilka sztuk trafi do mojego ogrodu. Jest przecudny.
Mam kilka odmian dereni u siebie i też maja piękne kolory pędów, ale żaden nie jest taki ognisty
Dziękuję za ten typ!
dana1s 09:55, 04 gru 2018

gosika67 napisał(a)
Ładne rzeczy koleżanka robi, takie gustowne.
Niebo świetnie uchwycone, zresztą ogród teraz też pięknie wygląda, zwłaszcza te rdzawe barwy.

Gosiu, bo Grazia to artystka Piękne rzeczy wychodzą z jej rąk, a ja jestem szczęśliwą posiadaczką kilku z nich
Bardzo lubię fotografować niebo, jest takie zmienne i niedostępne. Cudowne!
Teraz zrobiło się pusto w ogrodzie, a za sprawą wiatru i deszczu... brudno.
Myślałam, że dzisiaj coś zrobię, ale leje od rana. M się wziął za peklowanie mięsa na święta, a ja siedzę jak na szpilkach i trzymam kciuki za pierwszy próbny egzamin gimnazjalny Małego. Nie potrafię się na niczym skupić...
A za chwilę próbna matura Dużego. Mam taką kumulację na wiosnę...
dana1s 10:03, 04 gru 2018

pestka56 napisał(a)
Właśnie, Pszczółko Ewo, miałam napisać, że nie wszystkie derenie rosną wielkie. A poza tym one lubią być ostro cięte. Tylko wtedy ich młode pędy nabierają w słońcu tej wspaniałej czerwieni.
No, proszę, ja trawiara i takie rzeczy piszę
Jest sporo traw pięknie wybarwiających się jesienią. Jednak później wszystkie one żółkną i tu jest przewaga derenia, który nie traci koloru. Ale... derenie nie szumią

Danusiu, ja nawet porządków jeszcze nie zaczęłam. Dziś się leniłam z książką i kotami przed kominkiem.
Kociska moje już bardzo stare. Pasqal jako człowiek miałby 81 lat, a Spinoza prawie 74. Oboje odczuwają wiek. On co jakiś czas się przeziębia i ma teraz zapalenie uszu. Ona ma kłopoty z sercem. Ostatni miesiąc z własnego wyboru nie wychodziła z domu, a dokładnie z naszej łazienki. Te kocie choroby wybuchły z powodu 3-miesięcznej wizyty kocicy mojej córki. Koty bardzo się stresowały, bo Grubisia jest dużo młodsza i usiłowała podporządkować je sobie. Były okropne awantury, wrzaski. Pasqal prawie się z domu wyprowadził, a Spinoza wpadała do kuchni na jedzonko i sprintem znikała na poddaszu. Skończyło się na wywiezieniu złośnicy i reprymendzie od naszej wetki, bo koty mogły ten stres przypłacić życiem. Teraz odbudowujemy spokój w domu i jeździmy a to na USG, a to do kociego kardiologa, dopieszczamy i udowadniamy, że nie próbowaliśmy zdradzić naszych futrzaków.

Moje wierzby też wreszcie wyłysiały i J całkiem nieźle zagrabił liście. Mam tego dobra po kokardę i więcej. Część pójdzie na różankę, a część do kompostownika liściowego
Twój ogród także teraz, taki zmoknięty mi się podoba. Jest po prostu klimatycznie i nastrojowo jesienny
Zajrzyj do Eli Franki. Wstawiłam u niej zdjęcia traw na rabacie. Są podpisane. Świetnie można porównać różnice w pokroju i wysokości. https://www.ogrodowisko.pl/watek/7308-ptasi-gaj?page=503

Mam sporo dereni i jedne tnę mocno inne mniej jak chcę żeby była wielka plama koloru. Musze przesadzić Falvirama spod płotu gdzieś nad staw ma śliczne oliwkowe pędy o tej porze.
Tak to jest ze zwierzętami, czują i bywają zazdrosne a potem złe samopoczucie i choróbska.
Mam nadzieję, że Twoje koty dojdą do siebie
Ja nie mam jak zgrabić, bo jest za mokro i wszystko się lepi, poza tym nie chcę się zaziębić. Czekam na jakiś suchy dzień
Ja uwielbiam mój ogród o każdej porze roku, ale zawsze o tej porze myślę coby tu przerobić żeby był bardziej atrakcyjny zimą i wiosną, bo w tym czasie kuleje najbardziej.
Zaraz idę do Eli zobaczyć trawy. Dziękuję!
dana1s 10:09, 04 gru 2018

Agania napisał(a)
W trawy idziesz Dana...jest w czym wybierać...nad wodą najbardziej lubię turzyce, ale co kilka lat trzeba je dzielić to jest ciężka praca, seslerie też są super, ale się nie wypowiadam, bo mam ich bardzo mało.

Lubię żółte turzyce Everillo i Elatę

Piękny nastrój

Aguś może nie tyle idę, co chcę zwiększyć ich ilość i dosadzić ich z przodu ogrodu. Dodają zwiewności i urozmaicą ogród zimą
Traw mam sporo, ale na najstarszej rabacie na której wsadzałam jak leci rośliny ze starego ogrodu nie ma ich wcale. Wydaje mi się, że będą tam dobrze wyglądały.
Turzyce mam tylko Ace Dance, może zobaczę jakieś inne odmiany.
Z żółtym kolorem mam problem, jakoś go nie widzę u siebie, chociaż coraz częściej zwracam na niego uwagę
A seslerie nie znam wcale idę zobaczyć co to za jedna
Dziękuję!
Rosa 10:15, 04 gru 2018

dana1s napisał(a)

Ja też stroiłam wszystko w domu, ale teraz zdecydowanie ostygłam. Nie czuję tutaj klimatu i ciągle czuję się jak w hotelu, na chwilę...
Ta chwila już trwa prawie dwa lata, a ile jeszcze i czy nie na zawsze, tego nie wie nikt.
Staram się ciut przystroić obecne wnętrza, ale nie wychodzi mi to tak jakbym chciała i nie sprawia takiej radości.

Wyjdzie pięknie, postarasz się i radość też zagości tam, gdzie Ty jesteś i Twoi najbliżsi . Bo to jest najważniejsze - być razem.
Danuś, co to dwa lata wobec całego życia a Ty jeszcze taka młoda kobieta jesteś? Czas sam rozwiązuje niektóre sprawy i podpowiada nowe pomysły. Porzuć smutek, idą święta a z nowym rokiem przyjdą nowe pomysły.
Mirka 10:18, 04 gru 2018

dana1s napisał(a)

Wiem co czujesz naprawdę. Ale idziemy do przodu i następne święta na swoim. Tego się Dana trzymajmy.
dana1s 10:39, 04 gru 2018

Rosa napisał(a)

Wyjdzie pięknie, postarasz się i radość też zagości tam, gdzie Ty jesteś i Twoi najbliżsi . Bo to jest najważniejsze - być razem.
Danuś, co to dwa lata wobec całego życia a Ty jeszcze taka młoda kobieta jesteś? Czas sam rozwiązuje niektóre sprawy i podpowiada nowe pomysły. Porzuć smutek, idą święta a z nowym rokiem przyjdą nowe pomysły.

Ewciu staramy się wszyscy, żeby mieszkało nam się jak najlepiej. Włożę całe serce w stworzenie nastroju, bo kocham moją rodzinę i zrobię wszystko by te święta były radosne
Ewciu niby tak, ale życie ucieka i zamiast żyć pełnią życia ciągle za czymś gonię i na coś czekam. Chciałabym już osiąść na stałe najlepiej w moim ukochanym ogrodzie
Dziękuję!
dana1s 10:41, 04 gru 2018

Mirka napisał(a)

Wiem co czujesz naprawdę. Ale idziemy do przodu i następne święta na swoim. Tego się Dana trzymajmy.

Mirciu trzymam kciuki żebyś kolejne święta spędziła we własnym domku

Mary 22:35, 04 gru 2018

dana1s napisał(a)

Ewciu jeszcze nie wiem, ale najbardziej mi tam będą pasowały w miarę niskie i rozłożyste, chyba pójdę w rozplenice. Może znajdę jakieś inne, niż te co mam u siebie.Może jeszcze trochę Hakonechloe.
Własnie siedzę i oglądam różności Podoba mi się tez Miłka okazała.
Nie mam tego derenia i aż się dziwię, że jeszcze na niego nie wpadłam. Z pewnością kilka sztuk trafi do mojego ogrodu. Jest przecudny.
Mam kilka odmian dereni u siebie i też maja piękne kolory pędów, ale żaden nie jest taki ognisty
Dziękuję za ten typ!

Zobacz jeszcze niskiego derenia Midwinter Fire.