Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowe kreacje

Ogrodowe kreacje

Radziu2013 22:58, 21 sie 2017

Aurelia jeszcze robisz gnojowke? A co nia podlewasz? Myślisz że mogę podwiezc trochę jeszcze werbene żeby podrosla ?
Aurelllia 23:09, 21 sie 2017

Robię robię Radziu - takie ostatnie nawożenie przed jesienią większość jej jednak wykorzystuje do podlania kompostu, aby dostarczyć bakterii i wtedy szybciej się kompostuje
zoja 23:18, 21 sie 2017

SlonecznyOgrod napisał(a)
Berberys taki jasnoburaczkowy tez mam Orange Rocket.

mój orange rocket jest czerwony a nie buraczkowy? ale u mnie maleństwa w tym roku zakupione...
zoja 23:22, 21 sie 2017

podziwiam wszystkich, którzy bawią się w gnojówki
ja jakoś nie mogę się przełamać...
Aurelllia 09:40, 22 sie 2017

Zojka no smierdzi co poradzić :/ ja też nie daje rady i mama podlewa, najczęściej w chłodny dzień z wiatrem, żeby szybko wywiało, przewiało
Radziu2013 09:48, 22 sie 2017

A ja powiem wam że (bynajmniej ja mam takie odczycie) gnojówka po podlaniu roślin wsiąka w ziemie i na rabacie nie śmierdzi. Gorzej jak wyleje się na rękę albo ubranie wtedy cuchnie na pewno ale dlatego jak do nalewania gnojówki do konewki zakładam takie wysokie gumowe rękawiczki żeby czasem mi nie chlapnęło...
Aurelllia 09:55, 22 sie 2017

U mnie na osiedlu to gnojówką leję tylko ja ( czytaj mama) i taki sąsiad dwie posesje dalej reszta odchodzi od takich rzeczy tak samo jak od kompostu a tak w sumie nie rozumiem czemu, bo ja np sporo kasy zaoszczędzam na ziemi ogrodniczej, bo właśnie sypię kompostem do dołka jak sadzę rośliny a tyle odpadków biodegradowalnych mam, że aktualnie to 5 kompostów się robi w zacisznym miejscu jedyna wada tego kompostu to niestety raj dla tych ślimaków- pomrowów brrrr fujjj, bo mają tam niezłą wyżerkę .... ale raz na tydzień sypie te granulki i trochę je to ogranicza, albo ręcznie topie w wodzie z solą - no co zrobić.... szkodniki straszne.
zoja 09:59, 22 sie 2017

Aurelllia napisał(a)
Zojka no smierdzi co poradzić :/ ja też nie daje rady i mama podlewa, najczęściej w chłodny dzień z wiatrem, żeby szybko wywiało, przewiało

mnie niestety nie ma kto wyręczyć...
Radziu2013 10:01, 22 sie 2017

Ja tam nie nawożę tymi nawozami ze sklepu bo szkoda mi na to kasy ( za 20mzł to na bazrku kilka roślin już mieć będę) a ziemię to kupuję chyba tylko na wiosnę jak nasionka wysiewam w domu. Kompostownika się jeszcze nie dorobiłem (głupi byłem że wszystkie palety drewniane potrzaskałem) ale tak sobie pomyślałem że jak mam białą cegłę to może zrobię z niej takie wierze kompostowe jakie kiedyś w Maji były pokazywane. Póki co to u mnie takie resztki roślinne, chwasty, gałęzie itd. to się pali a potem popiół na warzywnik rozsypuje. (ekologicznie można powiedzieć) Ślimaków wam współczuje ( powiem wam że ja o dziwo nie mam żadnych problemów z nimi, jeszcze u mnie ani jednego ślimaka nie widziałem, a może i są ale jakoś roślin mi nie zżerają, z krertami, nornicami i innymi takimi też jakoś nie mam do czynienia)
Aurelllia 10:07, 22 sie 2017

Radziu u mnie kompost leży bez żadnej obudowy po prostu taka pryzma schowana za żywoplotem nie wiem czy to dobrze, czy nie, bo łażąc po forum to widzę extra kompostowniki drewniane, albo ceglane jedyną obudową są gałęzie wbite w ziemię, oddzielące poszczególne pryzmy