Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Sebek 00:46, 24 maj 2017

Nie jestem na bieżąco z Chelsea... Ale za to pracę skończyłem, w swoim mniemaniu ofkors
Madzenka 06:33, 24 maj 2017

_Martini_ napisał(a)
Jeszcze wróciłam, bo chciałam zapytać o nazwę tych bordowych. Pissardi? A to niższe?

To Pissardi lub Nigra a niższe to buk Tricolor
Madzenka 06:35, 24 maj 2017

Johanka77 napisał(a)

Boże, jak cudnie!!!
Ja właśnie doktoryzuję się nad tym, co z tym moim nowym rodkiem można posadzić.
Bo rabata podokienna eksperymentalna właśnie chyba kończy swój eksperymentalny charakter. Rodek ją zawłądnął i muszę mu dobrać kolegów
Napisz mi co masz tam za trawiszcza, pliiiiis!

A krzesła z Jyska chciałam do jadalni sobie kupić

Na pierwszym zdjęciu jest molinia variegata, na drugim Carex Montana, na trzecim niezidentyfikowany carex ( trochę podobny latem do montany ale teraz zupełnie inny ) i carex morrowi variegata (ścięty teraz)
Madzenka 06:38, 24 maj 2017

Kawa napisał(a)
piękne te azalie
a ten orlik wiesz może jak się zwie ?
grabowy śliczny

Orliki kupowałam jako ,czarny"....
Madzenka 06:40, 24 maj 2017

AniMa napisał(a)
Macaham do Ciebie i twoich soczystych zieleni
Komplecik tarasowy wygląda na wygodny
Wybacz, że wybieram sie do Ciebie jak ta sójka

Wybaczam, ja tez w niedoczasie jestem. Seslerie na szczęście można sadzić cały rok

Madzenka 06:42, 24 maj 2017

Rench napisał(a)
Taką inwazję azaliową, to ja bym sobie życzyła Pięknie wszędzie.
Ale trawy masz niesamowite.Powiedz,czym je podlewasz,że tak bujnie rosną?

Renatko nie podlewam. Wiosna było mokro, to trawy dobrze ruszyły, dostały taki sam nawóz jak wszystkie inne rosliny, jakiś dlugodzialajacy, nawet nie pamietam co kupiłam. W czerwcu sypne jeszcze raz i potem jesienny w sierpniu. Tylko trawnik został teraz w suszę ze dwa razy podlany. To glina i wilgotnośc powoduje ze trawy dobrze rosną. Natomiats evergoldy ponownie chyba wygniły.
Madzenka 06:44, 24 maj 2017

Juzia napisał(a)
Madżen a ile maż tam tych lilaków???
Bo to chyba nie jeden okaz taki wielki????

Azalie to masz zarąbiste!
Trochę zazdro ale za to mam żurawki bordowe

Udział to 3 szt Lilka posadzone razem, cięte onetensywnie po kwitnieniu. Jednego w tym roku jesienią przesadzę do teściów, bo już mi się nie mieszczą
Madzenka 06:55, 24 maj 2017

_Martini_ napisał(a)
W opisie wspomniano o roślinności z Malty. Dla mnie za dziko. Biorę tylko ten różowy akcent

Calosc zwycięskiego ogrodu oparta na limestone, czyli wapieniu wykorzystywanym w czasach rzymskich do budowli. Ta kompozycja jest jakby odwzorowaniem rzymskich budowli z Malty. Czy mi sie podoba, nie, ale projektanci szukają czegos nowego. Znudziły sie topiary i szukają nowych inspiracji. Az wczoraj obejrzałam stare projekty Luciano Giubillei, Ulfa Nordflela czy Toma Smitha. Zabrakło mi takich kompozycji , ale moda sie zmienia i trzeba sie nastawić , ze idzie nowe. 10 lat temu lansowano żywopłoty grabowe i cisowe oraz formowane graby, potem drzewa wielopniowe, duze powierzchnie geometrycznych brył z wkomponowanych nieregularnymi nasadzeniami bylinowymi. Teraz lansowane sa całkowicie naturalne nasadzenia odwzorowujące niemalże całe laki lub wsie. Jednak ze ja lubie gdy ta natura jest połączona z geometrycznymi bryłami topiarów lub architektury ogrodowej.
Może w tym roku będa inne inspiracje?

Madzenka 06:56, 24 maj 2017

Leje , wieje i jest zimno..... Na szczęscie do konca tygodnia nie mam czasu na ogród. Moze tesciowa wypuszczą ze szpitala do konać tygodnia, to wróce na łono domu i ogrodu... Chyba dzieki temu liscie tulipanów wytrwają w ogrodize do konca tygodnia, w przeciwnym razie juz bym je wycięła
Johanka77 07:01, 24 maj 2017

Madzenka napisał(a)

Na pierwszym zdjęciu jest molinia variegata, na drugim Carex Montana, na trzecim niezidentyfikowany carex ( trochę podobny latem do montany ale teraz zupełnie inny ) i carex morrowi variegata (ścięty teraz)

Dziękuję Madżen! Zaraz poczytam o tej molinii. Zaskoczyło mnie też połączenie z buksami. Jest mega!

Moja podokienna zdaje się przejdzie totalną rewolucję.