Na pierwszym zdjęciu jest molinia variegata, na drugim Carex Montana, na trzecim niezidentyfikowany carex ( trochę podobny latem do montany ale teraz zupełnie inny ) i carex morrowi variegata (ścięty teraz)
Renatko nie podlewam. Wiosna było mokro, to trawy dobrze ruszyły, dostały taki sam nawóz jak wszystkie inne rosliny, jakiś dlugodzialajacy, nawet nie pamietam co kupiłam. W czerwcu sypne jeszcze raz i potem jesienny w sierpniu. Tylko trawnik został teraz w suszę ze dwa razy podlany. To glina i wilgotnośc powoduje ze trawy dobrze rosną. Natomiats evergoldy ponownie chyba wygniły.
Calosc zwycięskiego ogrodu oparta na limestone, czyli wapieniu wykorzystywanym w czasach rzymskich do budowli. Ta kompozycja jest jakby odwzorowaniem rzymskich budowli z Malty. Czy mi sie podoba, nie, ale projektanci szukają czegos nowego. Znudziły sie topiary i szukają nowych inspiracji. Az wczoraj obejrzałam stare projekty Luciano Giubillei, Ulfa Nordflela czy Toma Smitha. Zabrakło mi takich kompozycji , ale moda sie zmienia i trzeba sie nastawić , ze idzie nowe. 10 lat temu lansowano żywopłoty grabowe i cisowe oraz formowane graby, potem drzewa wielopniowe, duze powierzchnie geometrycznych brył z wkomponowanych nieregularnymi nasadzeniami bylinowymi. Teraz lansowane sa całkowicie naturalne nasadzenia odwzorowujące niemalże całe laki lub wsie. Jednak ze ja lubie gdy ta natura jest połączona z geometrycznymi bryłami topiarów lub architektury ogrodowej.
Może w tym roku będa inne inspiracje?
Leje , wieje i jest zimno..... Na szczęscie do konca tygodnia nie mam czasu na ogród. Moze tesciowa wypuszczą ze szpitala do konać tygodnia, to wróce na łono domu i ogrodu... Chyba dzieki temu liscie tulipanów wytrwają w ogrodize do konca tygodnia, w przeciwnym razie juz bym je wycięła