Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

nawigatorka 15:48, 24 maj 2017

Skąd się wzięła moda kiebwiem. Ja widziałam zdjęcie które mi się spodobało (nie z wystawy) i stwierdziłam ze chce takie drzewa. Potem okazało się ze to taki trend jest na wystawie.
A żółty to wiadomo ze modny. Ale co z tego jak go w ogrodzie nie lubie. Moda nie pomoże
Toszka 18:47, 24 maj 2017

Prawda jest taka, że trend do natury zapoczątkowała Mary Reynolds w 2001 roku. Od tego czasu projektanci potrzebowali trochę czasu na oswojenie się z tą ideą, a teraz prześcigają się w pomysłach. Wszystko po to by zszokować i zaskoczyć i... by tym samym wygrać.
W praktyce większość prezentowanych ogrodów kręci się wokół tego samego - czasami mniej lub bardziej ekstremalnie. Dla mnie najbardziej śmieszne jest to, ze Mary w tamtym, zwycięskim ogrodzie zawarła wszystko to, co obecnie jest pokazywane.
MagdaBaj 19:16, 24 maj 2017

Marzenka czy te brzozy to betule ?Czy możesz powiedziec dokładnie? I jeszcze mam pytanie czy można je skracać od dołu bo do ziemi nie zwisały... Przepięknie u Ciebie.Jesteś dla mnie wzorem
ewa004 20:10, 24 maj 2017

I dla mnie ...ciagle i niezmiennie
Pozdrawiam Marzenko
Madzenka 21:56, 24 maj 2017

Mentha napisał(a)
Marzenko, pamiętam że używasz na wiosnę azofoski do roslin. Czy potem jeszcze w sezonie drugi raz nawozisz. Tam na etykiecie pisze, że tylko raz jej używamy.
u

Nawożę dwa razy w sezonie, wiosna w marcu zwykle azofoską, potem zwykle w czerwcu Florovitem. W sierpniu zwykle daję trzeci raz nawóz jesienny.
Specjalnymi nawozami : Trawnik nawożę raz w miesiącu, hortensje równiez , magnolie 3 x w sezonie
Madzenka 22:00, 24 maj 2017

Juzia napisał(a)

No właśnie coś tak kojarzyłam, że to nie jeden
A intensywnie to jak?
Bo ja mam takie maluszki jeszcze....ale jeden ma dół łysy i chciałabym go pierdutnąć prawie przy samej ziemi. Mogę???

Julia nie przesadzaj moje Palibiny tnę o 1/3 , max o 1/2 ale nie więcej. To krzew, tu raczej trzeba odmładzać co kilka lat niż ciąć jak żywopłot
Madzenka 22:05, 24 maj 2017

malgol napisał(a)
Marzenko, ja znowu przyszłam z pytaniem o tą seslerie... No więc czy któraś sesleria nadaje się do polcienia? Tak chciałabym ja mieć, ale słonecznych miejsc już u mnie nie ma

Wiesz kochana, ze ja mam patelnie i wszystkie seslerie rosną u mnie w pełnym słońcu. Zaryzykuj, posadź i sprzawdź . awsze mozesz przesadzić
Madzenka 22:09, 24 maj 2017

MagdaBaj napisał(a)
Marzenka czy te brzozy to betule ?Czy możesz powiedziec dokładnie? I jeszcze mam pytanie czy można je skracać od dołu bo do ziemi nie zwisały... Przepięknie u Ciebie.Jesteś dla mnie wzorem

To brzozy DOORENBOS odmiana pendula o nazwie LONG TRUNK, tne je regularnie latem aby tworzyły parasol i nie zwisały za mocno na bukszpany

Kupowałam je przez net , bo trudno je dostać

Dziekuje za pochwały.
malgol 22:10, 24 maj 2017

Będę musiała Marzenko spróbować dzieki
Madzenka 22:19, 24 maj 2017

BARDZO LUBIĘ TE BURZLIWE DYSKUSJE O CHELSEA FLOWER SHOW!!!!

A ja cieszę się, ze dyskutujemy o gustach ogrodowych, bo przecież to forum po to jest.
Mi tegoroczne pomysły najmniej przypadły do gustu, ponieważ króluje trend naturalistyczny a ja lubię geometryczny busz
Jednakże uważam, ze CHFSH to sztuka ogrodowa i ma prawo być abstrakcyjna. Trudno byłoby ją przenieść na grunt ogrodów przydomowych.
Ale czy nie pamiętamy jak zakochaliśmy sie w topiarach grabowych i cisowych Ulfa Nordfjela i luciano Giubillei , w drzewach wielopniowych Luciano i wielu innych projektantów z ostanich 3-4 lat na CHFSh? Czy łubiny i malwy, ktore krolują co roku na CHFSh nie stały sie popularniejsze? Ja swoje meble na taras szukałam po obejrzeniu projektu CHFSh sprzed 3 lat
Czy nie fascynuje nas okładka ksiązki Danusi z ogrodem Diarmuda Gąbina z cisami i bukszpanami zatopionymi w hakone?

Dlatego mi zal, ze nie znalałam w tym roku nowej inspiracji coby sobie zrewolucjonizować ogród
Mam jednak nadzieję, ze kiedyś sie wreszcie wybiore na CHFSh i wtedy mnie zachwyci !

Ps. Nawigatorka Twoje ŚŚ to jeden z najbardziej znanych ogrodow Luciano Giubilei a wszystkie moje formowane graby są marna próba naśladowania Ulfa Nordfjela