Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Juzia 10:51, 24 maj 2017

AngelikaX napisał(a)

"Chude" jakieś te krążki... ani posiedzieć się na nich nie da

Hahahaha!

Pewnie, że Twój lepszy
makadamia 11:03, 24 maj 2017

No to ja się wyłamię - ogólnie mi się podobają te ogrody.

Akurat ten zwycięski najmniej, ale doceniam myśl przewodnią, która za nim stoi. Gdyby Szanowne Koleżanki przeczytały tekst, a nie tylko popatrzyły na zdjęcia, to by się dowiedziały, że przez ten ogród chciano pokazać, jak można wykorzystać ogrodniczo stary, opuszczony kamieniołom wykorzystując jedynie lokalną roślinność. Może wtedy nie pojawiłyby się uwagi o uchodźcach i muzułmańskich cmentarzach.
Przynajmniej nie jest taki pretensjonalny jak ten. Elegancki opis nauki i procesu myślowego przy użyciu metalu, otwartych konstrukcji reprezentujących przekraczanie barier w uczeniu się? Pliiis. Przerost formy nad treścią i dorabianie ideologii. Ale znowuż - nigdy nie lubiłam symbolizmu, więc może jestem uprzedzona.

Ogólnie widać utrzymujący się trend do bogatych, naturalistycznych nasadzeń bylinowych. Na forum, które nadal woli minimalistyczne nasadzenia w hurtowych ilościach ten trend nie zdobył dotąd popularności, ale mnie się podobają takie nasadzenia, pod warunkiem, że są zrównoważone albo architekturą ogrodową albo mocnymi bryłami strzyżonymi.

Poza tym widzę rosnącą popularność sosen, które bardzo lubię i mam nadzieję że niedługo znowu staną się popularne

Zdecydowanie jednak nie lubię stosowania w ogrodzie elementów malowanych w jaskrawe barwy, nawet jeśli połączenie barw jest bardzo udane. Tutaj też jestem na nie.

U Jeremiego Vine'a podoba mi się nowatorskie zestawienie sosen karłowatych i bylin (dotąd w takich charakterze występowały bukszpany lub cisy).
Podoba mi się też ten Andżelikowy - chyba jednak potrzebuję choć kawałek trawnika w ogrodzie
Ten ogród ogólnie mi się nie podoba, ale zestawienie kolorów na zdjęciu trzecim jest obłędne
kasia_w 11:39, 24 maj 2017

Asiu
Wybacz, wzięłam to do siebie.
Ja nic nie mam przeciw muzułmańskim cmentarzom a wręcz przeciwnie
Ale one w moich oczach, bardzo podobnie wyglądają do ogrodu zwycięskiego. A bywałam nieraz. Na cmentarzach muzułmańskich znaczy
Idea wykorzystania riun, jak dla mnie odkrywcza specjalnie nie jest...Było już nieraz w historii ogrodów o tym

Poza tym, mnie także większość ogrodów tegorocznych się podoba i chwastowiska lubię

Ale cóż de gustibus...
11:47, 24 maj 2017
makadamia napisał(a)
No to ja się wyłamię - ogólnie mi się podobają te ogrody.

Akurat ten zwycięski najmniej, ale doceniam myśl przewodnią, która za nim stoi. Gdyby Szanowne Koleżanki przeczytały tekst, a nie tylko popatrzyły na zdjęcia, to by się dowiedziały, że przez ten ogród chciano pokazać, jak można wykorzystać ogrodniczo stary, opuszczony kamieniołom wykorzystując jedynie lokalną roślinność. Może wtedy nie pojawiłyby się uwagi o uchodźcach i muzułmańskich cmentarzach.

Marzenko wybacz ...ale jeszcze zabiore głos ....bo jakos te ideologie powypisywane do mnie do nie mnie przemawiaja i tego sie odniose

szkic był taki
[zmoderowane]

a cmentarz na Gorze Oliwnej wyglada tak

[zmoderowane]
[zmoderowane]

wystarczy dodać trochę pochruszczy z Malty ...i mamy złoty medal ....albo wygrało kumoterstwo ....jaka ide by nie przypisać to jestem rozczarowana.

ana_art 11:54, 24 maj 2017

kasia_w napisał(a)
Obejrzałam tylko zwycięski - opuszczony muzułmański cmentarz
hihihihi świetne podsumowanie
makadamia 11:54, 24 maj 2017

kasia_w napisał(a)
Asiu
Wybacz, wzięłam to do siebie.
Ja nic nie mam przeciw muzułmańskim cmentarzom a wręcz przeciwnie
Ale one w moich oczach, bardzo podobnie wyglądają do ogrodu zwycięskiego. A bywałam nieraz. Na cmentarzach muzułmańskich znaczy
Idea wykorzystania riun, jak dla mnie odkrywcza specjalnie nie jest...
Poza tym, mnie te z się większość podoba i chwastowiska lubię

Ale cóż de gustibus...

A widzisz - ja na muzułmańskim cmentarzu nigdy nie byłam, nie wiem jak wygląda i skojarzeń nie mam żadnych. Twoja uwaga, sama w sobie, była absolutnie niewinna. Ale w zestawieniu z wcześniejszą uwagą o uchodźcach - no jakoś tak niemiło się zrobiło.

Ogród sam w sobie też niezbyt mi się podoba. Ale doceniam, że twórcy podjęli trudny temat rekultywacji zniszczonych terenów. Jest to dużo sensowniejszy pomysł na ogród niż "opis nauki i procesu myślowego"

Ps.: skoro mowa o "cmentarnych ogrodach" to i taki się tam znalazł. Gdyby zabrać ten gigantyczny wieniec sprzed schodów, byłby bardzo ładny
kasia_w 11:57, 24 maj 2017

...a wczorajszej o uchodźcach nie czytałam...
kasia_w 11:59, 24 maj 2017

omg! co za surrealizm z tym wieńcem. No nijak inaczej tego nie nazwę, tylko dizajner się naćpał...

makadamia napisał(a)

Ps.: skoro mowa o "cmentarnych ogrodach" to i taki się tam znalazł. Gdyby zabrać ten gigantyczny wieniec sprzed schodów, byłby bardzo ładny
12:19, 24 maj 2017
i jeszcze to https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/Gardens/2017/The-Poetry-Lover-s-Garden

zerżnięte od Kasi z Górki na przykład tutaj fajnie to widać

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5161-moj-ogrod-pod-gorke?page=379
makadamia 12:19, 24 maj 2017

Kasiu, moje wrażenie jest takie, że my szukamy w tych ogrodach inspiracji do naszych ogródków przydomowych a projektanci najwyraźniej zajmują się również innymi tematami

Temat rekultywacji opuszczonych przez człowieka terenów był chyba wyjątkowo mocno w tym roku eksploatowany, bo pojawił się jeszcze tutaj i tutaj.