Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Madżenie ogrodnika sezon 2017

Madżenie ogrodnika sezon 2017

Juzia 22:28, 24 maj 2017

Madzenka napisał(a)

Julia nie przesadzaj moje Palibiny tnę o 1/3 , max o 1/2 ale nie więcej. To krzew, tu raczej trzeba odmładzać co kilka lat niż ciąć jak żywopłot

No tylko, że ten mój jeden wygląda jak drzewko bardziej, bo stoi na jednej nóżce.
Brzydki taki.
Poczekam....może wypuści coś dołem jeszcze
Madzenka 22:42, 24 maj 2017

Julia to zrób kulkę na nóżce
Toszka 22:56, 24 maj 2017

Juzia napisał(a)

No tylko, że ten mój jeden wygląda jak drzewko bardziej, bo stoi na jednej nóżce.
Brzydki taki.
Poczekam....może wypuści coś dołem jeszcze

Lilaki mozna mocno ciąć po kwitnieniu. Zaraz po kwitnieniu. Pąki kwiatowe zawiazują się w sierpniu, ale na dwuletnich gałązkach. Tnij w kulki.
Wendy79 23:01, 24 maj 2017

Nie dziwota chyba, że spodobały mi się te ogrody:
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/Gardens/2017/the-morgan-stanley-garden
https://www.rhs.org.uk/shows-events/rhs-chelsea-flower-show/Gardens/2017/the-anneka-rice-colour-cutting-garden

Przyglądam się połączeniom bylin z sosnami. Jakoś przypadkiem szukam jakichś niskich (kosodrzewin) na brzozową Polecicie jakieś?
Toszka 23:09, 24 maj 2017

Wendy79 napisał(a)
(...)
Przyglądam się połączeniom bylin z sosnami. Jakoś przypadkiem szukam jakichś niskich (kosodrzewin) na brzozową Polecicie jakieś?

Akurat u RóżAnki w projektowaniu o tym mowa
MirellaB 23:31, 24 maj 2017

Madżenko kiedyś czytałam chyba na wątku Tosi, że pisałaś o zielonej taśmie, której używasz przy palikowaniu trzmieliny. Co to za taśma? Gdzie można ją kupić? Jak ona się nazywa tzn. o jaką pytać?
nawigatorka 23:45, 24 maj 2017

Madzenka napisał(a)
BARDZO LUBIĘ TE BURZLIWE DYSKUSJE O CHELSEA FLOWER SHOW!!!!

A ja cieszę się, ze dyskutujemy o gustach ogrodowych, bo przecież to forum po to jest.
Mi tegoroczne pomysły najmniej przypadły do gustu, ponieważ króluje trend naturalistyczny a ja lubię geometryczny busz
Jednakże uważam, ze CHFSH to sztuka ogrodowa i ma prawo być abstrakcyjna. Trudno byłoby ją przenieść na grunt ogrodów przydomowych.
Ale czy nie pamiętamy jak zakochaliśmy sie w topiarach grabowych i cisowych Ulfa Nordfjela i luciano Giubillei , w drzewach wielopniowych Luciano i wielu innych projektantów z ostanich 3-4 lat na CHFSh? Czy łubiny i malwy, ktore krolują co roku na CHFSh nie stały sie popularniejsze? Ja swoje meble na taras szukałam po obejrzeniu projektu CHFSh sprzed 3 lat
Czy nie fascynuje nas okładka ksiązki Danusi z ogrodem Diarmuda Gąbina z cisami i bukszpanami zatopionymi w hakone?

Dlatego mi zal, ze nie znalałam w tym roku nowej inspiracji coby sobie zrewolucjonizować ogród
Mam jednak nadzieję, ze kiedyś sie wreszcie wybiore na CHFSh i wtedy mnie zachwyci !

Ps. Nawigatorka Twoje ŚŚ to jeden z najbardziej znanych ogrodow Luciano Giubilei a wszystkie moje formowane graby są marna próba naśladowania Ulfa Nordfjela
ale to drzewo które ja wis=działam i mnie zachwyciało bto był ogród przy domu szeregowym i drzewo zastane przez niego a nie wystawa. spojrzałam i stwierdiał ze to chce. a póżniej okazało się ze to swiatowe trendy. a ja na nie obojętna jestem. wręcz przeciwn ie lubie dziwnośc i to co nie trendy
nawigatorka 23:46, 24 maj 2017

a i zapomniałm naisac że gdyby nie Twój Marzeno coroczny przegląd to ani ChFs bym nie znała a już znając nie pamiętała by to śledzić wogóle
Mentha 08:05, 25 maj 2017

Dziękuję za odpowiedź Marzenko
Malgosik 08:42, 25 maj 2017

Marzena jakbyś gdzieś spotkała ładne egzemplarze łubinów to proszę o znak.
Wypadły mi i mam lukę.