A mnie zastanawia, że na te feromony łapie się tylko jeden gatunek ćmy. Inne nie. Że ta pułapka feromonowa jest tak znakomicie spreparowana i wycelowana w osobników jednego gatunku.
U mnie wiszą od 9 sierpnia cztery pułapki i tylko do jednej jedna, inna ćma się złapała, a jest ich w ogrodzie bardzo dużo. Tak więc chyba naprawdę są wycelowane tylko do tej ćmy bukszpanowej i tylko ja zwabiają.
Jak na ćmę ma ładne ubranko, tylko wnętrze mało ciekawe W mojej okolicy nie zauważyłam żeby grasowała ta diablica. Oby ten stan trwał jak najdłużej.
Milego dnia
Trzeba było mnie zobaczyć dzisiaj w ogrodzie jak polowałam z siatka na liscie do oczka na ćmy.... Wyleciało mi kilka z kul bukszpanowych w czasie lustracji . Niestey żadnej ćmy nie udało mi się złowić. Natomiast ofiar tylko jednego gatunku przybywa w pułapkach. Dzisiaj zamowiłam nowe lepy i kolejna dawkę feromonów. Skoro działa i je przyciąga to najbardziej ekologiczna walka z tym dziadostwem.
Pszczółko masz racje to fascynujące jak wybiórczo dzialaja. Chyba dokupie jeszcze łapki na inne plagi ogrodowe