Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 08:46, 26 lip 2017

Lolanka napisał(a)
Przychodzę z rewizytą i na wstępie zazdraszczam plewiącego męża
Gdzie ty takiego osobnika znalazłas?

No taki mi się trafił przemiły osobnik, sam się napatoczył szukać ze świecą nie musiałam
Monia81 10:23, 26 lip 2017

Mam pytanie, bo jeden z powojników co tak ładnie kwitł dostał uwiąd, poczytałam i mieszankę z nadmangananiu potasu i czosnku już zaaplikowałam, czy mam to powtórzyć, a jeśli tak to kiedy
ElzbietaFranka 10:41, 26 lip 2017

Monia sa piekne. Te perukowce co pokazuje to sa na osiedlu od kilku lat i odkąd pamietam to kwitna tak ladnie.
Mam tez na dzialce perokowce 2 szt ale do tych osiedlowych im daleko nie kwitna zawsze im cos stoi na drodze najczesciej pogoda wiosenna przymrozki.
Osiedlowe rosna w piachu i gruzie po budowie wszystko wrzucali do ziemi i zakopali jak ocieplalismy fundamenty budynku to widzialam co tam bylo w ziemi.
Tak jak napisala Danusia Szwajcar nie lubia kwasnej ziemi. Moje byc moze w takiej sa posadzone przy sosnach i taka ziemia im nie odpowiada trzeba wapnem posypac.

zoja 10:56, 26 lip 2017

Monia81 napisał(a)
Mam pytanie, bo jeden z powojników co tak ładnie kwitł dostał uwiąd, poczytałam i mieszankę z nadmangananiu potasu i czosnku już zaaplikowałam, czy mam to powtórzyć, a jeśli tak to kiedy

Monia miksturą na uwiąd koniecznie potraktuj powojnika wiosną wtedy nie powinien w sezonie jej złapać. Ja wiosną podlałam tylko raz i chyba nie było zaleceń więcej.
Znając siebie ja pewnie bym teraz powtórzyła po jakiś 5-7 dniach...
Monia81 10:58, 26 lip 2017

ElzbietaFranka napisał(a)
Monia sa piekne. Te perukowce co pokazuje to sa na osiedlu od kilku lat i odkąd pamietam to kwitna tak ladnie.
Mam tez na dzialce perokowce 2 szt ale do tych osiedlowych im daleko nie kwitna zawsze im cos stoi na drodze najczesciej pogoda wiosenna przymrozki.
Osiedlowe rosna w piachu i gruzie po budowie wszystko wrzucali do ziemi i zakopali jak ocieplalismy fundamenty budynku to widzialam co tam bylo w ziemi.
Tak jak napisala Danusia Szwajcar nie lubia kwasnej ziemi. Moje byc moze w takiej sa posadzone przy sosnach i taka ziemia im nie odpowiada trzeba wapnem posypac.

Elu ja perukowca też miałam, ale nie kwitł mi niestety, a mój eMuś jak jechał glebogryzarką, to go niestety uszkodził dość porządnie i cały mi zsechł, ale na pewno raz jeszcze se go kupię i spróbuję w innym miejscu posadzić i zobaczymy
Monia81 11:01, 26 lip 2017

zoja napisał(a)

Monia miksturą na uwiąd koniecznie potraktuj powojnika wiosną wtedy nie powinien w sezonie jej złapać. Ja wiosną podlałam tylko raz i chyba nie było zaleceń więcej.

Zoju dziękuję to jeszcze mu zapodam dawkę za tydzień w tamtym roku nic mi się nie działo z powojnikami, ale jeszcze w tedy nawet nie wiedziałam o takich chorobach roślin, teraz to już to wyłapuję i szukam odpowiedzi na naszym forum bo to skarbnica wiedzy w przyszłym sezonie wiosną już zapobiegawczo dostaną
SlonecznyOgrod 12:19, 26 lip 2017

Dalie u Ciebie już w pełnym rozkwicie, u mnie dopiero zaczynają, ale też może póżno sadziłam. Nawet wypatrzyłam taką różową jaka u mnie jest
ładne kwiatuchy
malgorzata_s... 15:37, 26 lip 2017

Osobnik plewiący Uśmiałam się Mój też w ogrodzie pomaga ale za plewienie się nie bierze bo boi się że coś powyrywa
Kindzia 14:05, 27 lip 2017

zoja napisał(a)

Tak wiosną się tę miksturę aplikuje.

Tylko nie wiem czy powojnik przeżyje ten czosnek co 5-7 dni...
Monia81 14:09, 27 lip 2017

Kindzia napisał(a)

Tak wiosną się tę miksturę aplikuje.

Tylko nie wiem czy powojnik przeżyje ten czosnek co 5-7 dni...

Na razie oglądam ten powojnik i tak jakby się zabrał, ma nawet nowe pąki, i zielone nowe listki wypuszcza, także chyba na razie go zostawię, zobaczymy co będzie dzięki Kasiu...