Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wymarzony sielankowy ogród.....

Wymarzony sielankowy ogród.....

Monia81 22:02, 29 mar 2017

inka74 napisał(a)
Mi to jeszcze się bardzo podobało. Jest bardziej otwarte i przez to praktyczne. Komu potrzebne jest 6 huśtawek. Ale 2-3. Czemu nie. Kotwy i podmurówka mocniejsza potrzebne w tej półotwartej wersji.

http://pin.it/tZaIgPW

No jest tego trochę. Ja je całą zimę wyszukiwałam i nadal nie mogę się zdecydować jak u mnie ma wyglądać miejsce na ognisko.

Iwonko faktycznie tych propozycji jest dużo. U mnie jest tak, jak coś mi wpadnie w oko, to już później mnie od tego odciągnąć trudno, a pomysł z huśtawkami jest genialny, zwłaszcza, że myśleliśmy też o huśtawce ogrodowej, takiej wiszącej. Zastanawiam się czy ewentualnie też, zamiast jednej lub dwóch huśtawek nie dodać krzesełek, bo nóż widelec np. ktoś nie będzie chciał siedzieć na huśtawce Jest na pewno pomysł i z tego się cieszę, a w trakcie realizacji wszystko wyjdzie
Monia81 22:04, 29 mar 2017

zoja napisał(a)
Monika widzę, że już masz rozwiązany 'problem'
Powiem tak, najpierw podobała mi się propozycja Anuli - z mniej zamkniętym kołem i łagodniejszą linią zawijasa, ale po tej inspiracji z wiszącymi ławeczkami, którą chce zrealizować Twój eM to ja jestem za tym!!! będę kibicować
tym bardziej, że to świetnie pasuje do Twojej koncepcji zakątka z ogniskiem

Zoju bardzo dziękuję Od razu mi wpadła w oko inspiracja przesłana przez Iwonkęa że jeszcze eMusiowi się spodobała, toż to miód na moje serducho
natka098 22:43, 29 mar 2017

Przejrzałam co u Ciebie, będzie ciekawie, szczególnie palenisko (sama też takie planuje) Zapisuje i będę podglądać.
makadamia 23:27, 29 mar 2017

Cześć Moniu,
Wpadam tak na szybko tylko.
Linie narysowane przez Anię wydają mi się lepsze, bo jest więcej trawnika i takie otwarte kółko wydaje mi się wygodniejsze w użytkowaniu, niż takie całkiem zamknięte rabatami.

Ognisko: jeżeli chciałabyś iść w kierunku takiego utwardzonego placyku z huśtawkami na pergolach, to obstawiałabym taką opcję:

Placyk w połowie na trawniku, a w połowie w rabacie; pergole tylko przy rabacie, od strony trawnika placyk otwarty.

Jeżeli ognisko miałoby być w środku trawnika, to zrobiłabym samo palenisko, nie utwardzając całego placyku (podobnie jak na pierwszym zdjęciu tutaj (tylko bez skarpy).
Opcja z utwardzonym placykiem na środku trawnika najmniej mi się podoba:

inka74 23:43, 29 mar 2017

Z ciekawością będę obserwować realizację i kibicować.
Nikita 00:16, 30 mar 2017

inka74 napisał(a)
Mi to jeszcze się bardzo podobało. Jest bardziej otwarte i przez to praktyczne. Komu potrzebne jest 6 huśtawek. Ale 2-3. Czemu nie. Kotwy i podmurówka mocniejsza potrzebne w tej półotwartej wersji.

http://pin.it/tZaIgPW

Monia mi też ta półotwarta wersja się bardziej podoba. Wiszące ławki + fotele są bardziej praktyczne. Dlaczego? Już wyjaśniam.
Po pierwsze - wyobraź sobie, że masz imprezę przy ognisku. Część gości siedzi na ławkach, ale część ze względu na spożytą ilość "napojów chłodzących" woli jednak stabilniejsze siedzisko niż bujająca się i mało stabilna ławeczka.
Po drugie - ognisko kiedyś zacznie przygasać. I co zrobi twój M? Dołoży do ognia drewna. Zrobi się cieplej...a może nawet bardziej niż cieplej, czyli gorąco i część gości będzie chciała się troszeczkę odsunąć od ognia. Siedząc na fotelach zrobią to z łatwością, a siedząc na wiszących ławeczkach jak to zrobią?
Po trzecie - przy wersji półotwartej zawsze istnieje możliwość dostawienia ewentualnie brakujących siedzisk. Przy wersji zamkniętej, gdzie wciśniesz choćby jedno krzesełko?
Nikita 00:26, 30 mar 2017

makadamia napisał(a)
Cześć Moniu,
Wpadam tak na szybko tylko.
Linie narysowane przez Anię wydają mi się lepsze, bo jest więcej trawnika i takie otwarte kółko wydaje mi się wygodniejsze w użytkowaniu, niż takie całkiem zamknięte rabatami.

Ognisko: jeżeli chciałabyś iść w kierunku takiego utwardzonego placyku z huśtawkami na pergolach, to obstawiałabym taką opcję:

Placyk w połowie na trawniku, a w połowie w rabacie; pergole tylko przy rabacie, od strony trawnika placyk otwarty.

Jeżeli ognisko miałoby być w środku trawnika, to zrobiłabym samo palenisko, nie utwardzając całego placyku (podobnie jak na pierwszym zdjęciu tutaj (tylko bez skarpy).
Opcja z utwardzonym placykiem na środku trawnika najmniej mi się podoba:

Teraz kształt rabat.
Propozycja Asi bardzo mi przypadła do gustu. Linie są łagodne i ładnie się łączą w całość. Powstałe rabatki nie są takie duże i będzie je łatwiej zaplanować i dbać o nie. Rabatka "z jabłonką" jest na tyle duża, że można na niej stworzyć "parawan" z cisów zasłaniający ognisko. A otwarty plan okrągłego placyku (tak jak pisze Asia) jest po prostu wygodniejszy w użytkowaniu.
Nikita 00:39, 30 mar 2017

Przepraszam jeśli namotałam ci w głowie. Ale chyba lepiej przed realizacją rozpatrzyć wszystkie za i przeciw, niż potem poprawiać błędy.
Osobiście bardzo mi się podoba koncepcja paleniska w zaułku. Super będzie to wyglądało. Będę z ciekawością monitorowała postępy projektu. Powodzenia.
patrycja 06:26, 30 mar 2017

Moniś bierz się do roboty, pomysłów że ho ho co jeden to lepszy. Moje zdanie najlepsza z wiszącymi ławeczkami
inka74 06:41, 30 mar 2017

Monia koło w przypadku huśtawek min. 5,6 m średnicy. Optymalnie 6 - 6,4 m. To rozwiązanie potrzebuje miejsca. Pergola mniejsza o 80cm -1 metr. Lepiej jak huśtawka dalej jest od ognia. Asi pomysł aby to miejsce częściowo tylko było otoczne rabatą ciekawy.