Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Moje miejsce na ziemi -początek

Moje miejsce na ziemi -początek

edi75 09:21, 19 maj 2024

Juzia napisał(a)
Edytka.... a tych świerków conica nie chciałabyś przesadzić na front????
A tam gdzie one teraz są dać brzozę wielopniową żeby było powtórzenie i mniejszy bałagan... ?

No niekoniecznie
One już raz były przesadzane
Bo wcześniej były w innym miejscu
MójM by tego nie przeżył..znowu zmiana i znowu koparka
Może coś innego wymyślony
Juzia 11:08, 19 maj 2024

Nie wiem jak ci pomóc.
Nijak to się ma do nowoczesnego ogrodu...

Pooglądaj różne ogrody i daj znać, które ci się podobają.
Jakie rośliny ci się podobają.
Za mało współpracy z Twojej strony.
Nikt za ciebie twojego ogrodu nie zrobi Musisz wiedzieć co chcesz, żebyś póxniej nie płakała że twój ogród nie jest twój i Ci nie pasuje.

Na razie to masz kokoszkowo a nie nowoczesne rabaty
Ale może wolisz jednak kokoszkowo? Tylko nie wiesz, że wolisz?

W nowoczesnych ogrodach masz tylko kilka gatunków roślin. Dużo roslin powtarza się na rabatach. Musisz znaleźć sobie taką listę roślin. Które najbardziej lubisz i które będziesz na rabatach powtarzać.

A jeśli nie możesz się zdecydować na kilka konkretnych roślin, bo podobają ci się wszystkie... to nie rób nowoczesnego ogrodu.
Poszukaj, zastanów się.

edi75 12:13, 19 maj 2024

Dziękuję za rady
Ja mieszkam od połowy grudnia
Może i wcześniej coś próbowałam tworzyć nie do końca zgodnie z moimi oczekiwaniami
Spróbuję jednak iść w stronę ogrodu bardziej nowoczesnego niż wiejskiego
Juzia 14:26, 19 maj 2024

To jak jesteś pewna tego nowoczesnego... to już coś!
To teraz poszukaj roślin które Ci się podobają i zrób listę
Wiaan 15:12, 19 maj 2024

Edytka zacznij od tego aby się nie stresować. Mieszkasz zaledwie pół roku, powoli dopiero poznajesz miejsca w swoim ogrodzie , poznajesz gdzie lubisz patrzeć, w którą stronę, jakie masz osie widokowe, co widać z okien gdzie najczęściej patrzysz, jaki widok od wejścia, tarasu, itp. Nie powinno Ci to sprawiać smutku tylko radość.
Ja jak się wprowadziłam miałam posiany trawnik i to był błąd bo nie miałam wytyczonych rabat, ja wcale nie wiedziałam co chcę, wiedziałam tylko, że chcę minimalizm, którego teraz nie widzę u siebie na szczęście
Trafiłam tutaj jak zaczęły się problemy z trawnikiem i dopiero nauczyłam się jak działać.

Jesteś na tym etapie, że tak jak Juzia, Lidka piszą zrób solidny plan na zwykłej kartce, nawet już narysowałaś. Nie pamiętam czy są tam wymiary. Dobrze, aby wiedzieć czy i ile chcesz trawnika, pomyśleć o ścieżkach, gdzie planujesz drzewa, czy gdzieś potrzebujesz coś zasłonić. Pomyśleć jakie lubisz kolory i jakie rośliny bo jesteś na tym etapie, że już je poznałaś Ja nawet nie wiedziałam co lubię, dopiero tutaj przepadałam. Widziałam i Ciebie warzywnik, czy ma być jakoś zasłonięty, czy jest miejsce na ognisko, czy potrzebny plac zabaw, wszystko sobie spisz. Nie myśl o tym aby zrobić to na raz bo to ogrom pracy, ale idąc z planem będziesz miała ogromną satysfakcję.
My Ci pomożemy, nie musisz się znać na stylach, ale możesz poczytać
Chcesz nowocześnie, ja też tak chcę u siebie i wyrażam to poprzez strzyżone rośliny, proste linie, powtarzalność roślin, ale chcąc wpleść coś co uwielbiam czyli kwiaty zrobiłam coś w rodzaju pokoi ogrodowych. Są pokoje formalne, eleganckie ale jest tez nuta szaleństwa
Głowa do góry, stworzysz sobie swoje cudowne miejsce we własnym ogrodzie, pośród tego co lubisz, a my będziemy podpowiadać aby była spójność Czuję Twój smutek, przytulasek
olciamanolcia 15:52, 19 maj 2024

edi75 napisał(a)

Edyta odnośnie rysunku

czy to dobry pomysł aby z tarsu miec widok na warzywnik? Ja osobobiscie wolałabym widok na rabatę

a gdzie planowałaś brzozy? w którym miejscu? O ile pamietam już postanowiłaś jakie chcesz mieć w rabacie brzozowej roslinki-nawet fajny zestaw

Odnośnie tych pecherznic-wolałabym zrobić w tym miejscu rabatę bylinową tak aby móc podziwiać ją z tarasu a jednocześnie aby była zgrana z roślinami rosnącymi w rabacie z pissardi

Juz widzę gdzie planujesz brzozową-ja dałabym ją w miejsce warzywnika albo i pociagnęłabym w L

Kasya 16:08, 19 maj 2024

Chyba że miedzy trawnikiem a warzywniakiem jakaś ścianka z roślin ?
Jakie to są wymiary mniej więcej ?
olciamanolcia 17:34, 19 maj 2024

edi75 napisał(a)

A te pecherznice to bym przesadziła -moze w rogi pomiedzy łączenie rabat albo całkiem je usunęła
A przed tymi konikami co jest? Żurawki?
A moiże dla rozluznienia daj przed te igluny rozplenice? masz zapewne jakieś w rabacie z pisardi.
edi75 18:59, 19 maj 2024

Anetka bardzo ci dziękuję
Na pewno zrobię ten plan
Pożyczę kredki od dziewczyn o zrobię to w kolorze

edi75 19:00, 19 maj 2024

Justynka tak wyszło z tym warzywnym
Brzozowa mam powstać na tej części gdzie rosną pęcherznice tuż za rabata z pissrdii