Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Agam

Ogródek Agam

agam 14:22, 15 lis 2013

Viola napisał(a)
Agnieszko - linie rabat bardzo ładnie wyznaczyłaś. Teraz jest tak elegancko. Ja dopiero zaczynam w głowie i na kartce papieru wyznaczac linie rabat (jestem w trakcie rozrysowywania) i najbardziej podobają mi się faliste, ale takie łagodne; bez zbędnych udziwnień. Twoja opowieść o kotach na wątku Dajany bardzo mnie wzruszyła. Pozdrawiam Viola

Viola bardzo dziękuję za odwiedziny. Te nowe linie to robota Szefowej. Ja zaczęłam kręcić i wywijać aż w końcu szefowa wyprostowała tu i ówdzie i od razu zaczęło grać Masz racje, faliste mają swój urok ale gdy nie są za bardzo powycinane, przekombinowane. Ja daru do projektowania nie mam niestety. Próbowałam na kartce rysować i jakoś mi to nie idzie. Nawet teraz gdy wycinam darń to widzę że to co na kartce a rzeczywistość to dwie różne sprawy. Z zawodu jestem księgową, w szkole kochałam matmę więc jak robię rabatę to muszę mieć odmierzoną co do centymetra. M krzyczy na mnie że to wizualnie ma grać, a ja próbuję wszystko odnieść do krzywego chodnika, krzywego płotu, ściany domu itd. i nic mi nie pasuje.

A kociaki są świetne, chociaż dały popalić. Dobrze że mam z nimi stały kontakt to mogę obserwować jak dorastają i czy podobne są do mojej Lodźki. A o Ryśce czyli ich mamie wolę jakoś nie myśleć. bo łza w oku się kręci, a nie chcę buczeć w pracy. Pozdrawiam.
agam 14:34, 15 lis 2013

dajana napisał(a)
Agnieszko masz sliczny ogród a zmiany które nanosisz to czysta przyjemnosć ,powiedziałabym kosmetyka .Mezuś bardzo pracowity ,daruj mu zatem zazdrosc o kota i rób swoje hi.hi. Smutna opowieśc o kotce To bardzo mądre stworzenia .,obdarzyła cię ogromnym zaufaniem zostawiajac ci swe potomstwo i odeszła ale nie porzuciła ,musiała odejść z jakiegos powodu i lepiej się nad tym nie zastanawiac bo moja wyobraznia sięga zbyt daleko i znowu zrobi mi się smutno.Moja synowa jest miłosniczką kotów, ja nigdy nie byłam Dopiero teraz zrozumiałam jej uczucia do nich Zawsze mawiała ze koty powinny byc dwa nie jeden aby nie czuły sie samotne i miały siebie nawzajem Moje kotki spią w objęciach i widzę jak silna jest więż miedzy nimi .Kiedy ich obserwuję moje mysli krąża wokół ludzi którzy powinni uczyć sie bliskosci i relacji wobec siebie, właśnie od zwierząt.To tak na marginesie konczac juz watek koci .dziekuje za odwiedziny w tej mojej biedzie ogrodowej ale kiedys u mnie tez będzie pięknie Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego weekendu.

Dziękuję. Wiesz Dajano wolałabym robić ogród od zera. Męczą mnie te zmiany i moje niezdecydowanie. Ale ogród robi się ładniejszy, roślinki małe, nie widać efektów na razie ale w przyszłości ...
Co do kotki to bardzo mi jej szkoda. Najgorsze że nie wiemy co się stało. W domu zachowywała się normalnie, nigdy nie wychodziła za ogrodzenie. Tym bardziej skłaniam się ku myśli że była chora i sama odeszła zostawiając nam wykarmione już kotki...
Ja miłośniczką kotów też nie byłam. Wychowana w blokowisku nie miałam z nimi kontaktu. Teraz mam psa, dwa koty, żółwia i rybki w oczku. Ten drugi kot to przybłęda, rok karmiony na zewnątrz bo nie chciał wejść do domu. Jest z nami pięć lat i dalej nie mogę go pogłaskać bo ucieka. Ma obcięty ogonek, więc ktoś ją skrzywdził i uraz pozostał.
Pozdrawiam i kończę. Musze odwieźć córkę na fortepian. Ma dzisiaj pokaz .
agam 15:46, 15 lis 2013

AlKa napisał(a)
Witam coraz piękniej sie robi, super ten kształt rabaty, hm jak to duzo zależy odkształtu, będę podgladać bo czekamnie zimowe planowanie zmian i kształtów
Pozdrawiam AlKa

AlKa kształt rabat to podstawa. Teraz front dopiero teraz zrobi się uporządkowany, elegancki. Takie moje zdanie. Widzę że zima upłynie nam ogrodowiskowo . Pozdrawiam
agam 15:46, 15 lis 2013

AlKa napisał(a)
Witam coraz piękniej sie robi, super ten kształt rabaty, hm jak to duzo zależy odkształtu, będę podgladać bo czekamnie zimowe planowanie zmian i kształtów
Pozdrawiam AlKa

AlKa kształt rabat to podstawa. Teraz front dopiero teraz zrobi się uporządkowany, elegancki. Takie moje zdanie. Widzę że zima upłynie nam ogrodowiskowo . Pozdrawiam
Loosiuu 16:22, 15 lis 2013

Jak będziesz sadzić różaneczniki przed rynną to przekręć wylot na trawę, żeby woda nie leciała prosto na nie.
agam 08:12, 16 lis 2013

Loosiuu napisał(a)
Jak będziesz sadzić różaneczniki przed rynną to przekręć wylot na trawę, żeby woda nie leciała prosto na nie.

Wiem, wiem mus coś z tym zrobić.
Lecę poczytać co u Ciebie.
Madzenka 11:16, 16 lis 2013

Agam widzę super zmiany u Ciebie. Mi się już bardzo podoba, masz piekne trawy i sporo pieknych roslin.
Zgadzam się w zupełności , ze kształt rabat decyduje o wyglądzie ogrodu. Szefowa pomogla ciut wyprostować rabaty to będzie jeszcze piękniej, widzę, że fachowcy doradzają to ja będę cichutko obserwować
Rh zabrałabym ze słońca bo bedą się meczyć w upalne lata i mrożne zimy. Lepsza dla nich byłaby wschodnia lub zachodnia rabata.
agam 12:07, 16 lis 2013

Marzena2007 napisał(a)
Agam widzę super zmiany u Ciebie. Mi się już bardzo podoba, masz piekne trawy i sporo pieknych roslin.
Zgadzam się w zupełności , ze kształt rabat decyduje o wyglądzie ogrodu. Szefowa pomogla ciut wyprostować rabaty to będzie jeszcze piękniej, widzę, że fachowcy doradzają to ja będę cichutko obserwować
Rh zabrałabym ze słońca bo bedą się meczyć w upalne lata i mrożne zimy. Lepsza dla nich byłaby wschodnia lub zachodnia rabata.

Marzenko wiem że to najgorsze miejsce dla nich. Słońce praktycznie cały dzień. Dwa rosną tam już od ponad pięciu lat. Nawet nieźle sobie radziły. Problem zaczął się kiedy poszerzyłam tą rabatkę i woda z rynny wpływała prosto na nią. Teraz wiem dlaczego listki są takie oklapnięte, za dużo wody stojącej.
Nie wiem w zupełności co mogłabym posadzić w zamian. Hortensje odpadają bo mam w kilku miejscach. No i powinno to być coś zimozielonego. Może masz jakiegoś pomysła?

Roślinki wymieniam pod wpływem ogrodowiska. Zniknęły jałowce, wierzby. Trawy miałam praktycznie od początku, miskanty, carexy ale w małych ilościach. Bukszpany których mam aż 5 sztuk wyrosły z patyczków.

A doradców nigdy za dużo więc zapraszam. Pozdrawiam.

Viola 12:29, 16 lis 2013

Aga, a może na tę rabatę berberysy byś dała - w różnych kolorach, do tego tuje wschodnie Aurea Nana, żurawki (akceptujące słońce) i może trzmielinę emerald'n gold na pniu? Może turzyce żółte. Wszystko zimą dalej by zdobiło przód domu. Ostatnio zakochałamm się w berberysach i wszystkim doradzam, ha, ha a sama proszę o pomoc. Jak jakieś głupoty piszę z tym doborem roślin, to sorki.
agam 16:15, 16 lis 2013

Viola żadne głupoty. Każda podpowiedź jest dla mnie ważna.
Berberysy odpadają, są bardzo ładne w lecie i jesienią. Mam kilka w ogródku i teraz są niewidoczne. A wiosną wyciepałam jednego dużego. To jakaś starsza odmiana była.
Najbardziej przypadł mi projekcik Sylwi. Jedyne pytanie to czy próbować z rh czy szukać coś innego. Idę zobaczyć co kombinujesz u siebie.