Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Agam

Ogródek Agam

agam 08:49, 27 mar 2014

Tusiala napisał(a)
Domyślam się, że byliście tak zapracowani, że o aparacie nie pomyślałaś

Z tym to zawsze mam problem, kończymy jak się ściemnia i zdjęcia na drugi dzień robię, więc zapraszam na sesję po pracy.
ruda 08:50, 27 mar 2014

ta magnolia jest piękna!!! Ale mam złe doświadczenia z magnoliami, jakoś zawsze przemarzały mi więc trzymam się od nich z daleka...

Ja podziwiam, że taka pracowita jesteś. Ja, jak w sobotę grabiłam trawnik itd to do dzisiaj czuję nadgarstek
Wiosna za wcześnie chyba dla mnie przyszła, nie mogę się ogarnąć z tym ogrodem.
A gdzie kupujesz rośliny? W naszych ogrodniczych niewielki wybór...

Pozdrawiam wiosennie!
agam 08:50, 27 mar 2014

Zapomniałam napisać ważną rzecz. W jednej doniczce znalazłam larwę opuchlaka. Była jedna na cztery doniczki, ale była.
elzbieta_g 08:55, 27 mar 2014

agam napisał(a)

Kupowałam w szkółce w Widełce pomiędzy Rzeszowem a Kolbuszową. Carexy mają bardzo ładne, wielkie sadzonki "Ice Dance" po 15zł. Miskanty jeszcze nie ruszyły, więc nie sprzedają. Czaję się na ambrowca bo mają, ale pani powiedziała żeby za dwa tygodnie pytać jak wszystko wypakują.

lece na mapkę obczaić gdzie to a te robale to i mnie dopadły...obrzydliwe
agam 09:07, 27 mar 2014

ruda napisał(a)

ta magnolia jest piękna!!! Ale mam złe doświadczenia z magnoliami, jakoś zawsze przemarzały mi więc trzymam się od nich z daleka...

Ja podziwiam, że taka pracowita jesteś. Ja, jak w sobotę grabiłam trawnik itd to do dzisiaj czuję nadgarstek
Wiosna za wcześnie chyba dla mnie przyszła, nie mogę się ogarnąć z tym ogrodem.
A gdzie kupujesz rośliny? W naszych ogrodniczych niewielki wybór...

Pozdrawiam wiosennie!

Magnolia po przesadzeniu jesienią w ogóle nie była przykrywana. Rok temu lekko gałązkami, a dwa wtedy co takie mrozy były nałożyłam jej reklamówkę Wychodzę z założenia że ma sobie radzić, przecież wielkie drzewa nie są okrywane i pięknie kwitną.

Uwielbiam pracować w ogrodzie i lubię ruch ogólnie więc bóle kręgosłupa, zakwasy i takie tam nie straszne . Jak siedzę w domu to mnie trafia, zawsze wynajdę sobie robotę a potem padam, trochę ponarzekam i tak to wszystko się kręci

Rośliny kupuję w Trzebownisku i Krzemienicy koło Łańcuta. U nas sporadycznie. Dużo roboty odwaliłam na jesieni i widzę że jest różnica tej wiosny. Mniejszy bałagan i jakoś tak ładniej dookoła

Pozdrawiam
ruda 09:33, 27 mar 2014

A magnolię sadzi się głęboko czy płytko? Może coś źle zrobiłam?

Czyli zaopatrzenie w tych szkółkach w Trzebownicy u Krzemienicy jest lepsze niż np w Kupnie za Kolbuszową?
agam 11:37, 27 mar 2014

ruda napisał(a)
A magnolię sadzi się głęboko czy płytko? Może coś źle zrobiłam?

Czyli zaopatrzenie w tych szkółkach w Trzebownicy u Krzemienicy jest lepsze niż np w Kupnie za Kolbuszową?

Trzebownisko jest chyba najlepsze, rośliny zadbane i ładnie rosną.
Kupno ma większy wybór wśród drzew i w ogóle wszystkiego więcej, może mniej zadbane ale ok.
kasiula79 11:47, 27 mar 2014

a poproszę namiary na tę szkółkę gdzie carexy kupowałaś

może wiesz czy mają turzycę Evergold lub Ice Cream?
agam 11:53, 27 mar 2014

kasiula79 napisał(a)
a poproszę namiary na tę szkółkę gdzie carexy kupowałaś

może wiesz czy mają turzycę Evergold lub Ice Cream?

Witaj Kasiu.
Namiary tutaj, mają Evergold na 100%, te drugie to nie wiem.
agam 12:00, 27 mar 2014

Kasiu wklejam od Ciebie

Bogdzia napisał(a)
"W maju na rh oprysk profilaktycznie Mospilanem lub Calypso
To najpierw napiszę o tych opuchlakach. Po pierwsze uważam że panika jest mocno przesadzona ,
to tak jakbyśmy chcieli wybic wszystkie np gąsienice bo zjadaja nam roślinki.
Fakt że zjadaja ale jak rośliny sa mocne to i tak sobie poradza.
Oprócz opuchlaków mamy jeszcze kilka gatunków podgryzających korzenia np najbardziej znany chrabąszcz majowy .
Najwieksze zagrozenie jest tam gdzie jest duże skupisko roślin które one lubia np tak jak u mnie albo u kogoś
u kogo są rh , truskawki i żurawki czyli ich ulubione rosliny.
Rododendrony najbardziej sa atakowane gdy rosną w głębokim cieniu.
Ja podlewam i opryskuje krzaki wiosną. Dotad opryskiwalam różnie w różnych latach ale w użyciu były
Fastac 100EC, Calypso 480SC, Pyrinex, a teraz ważne wiadomości wyczytane z publikacji naukowych.
Oni każą opryskiwac przed kwitnieniem truskawek (rh w tym samym terminie) preparatem Calypso 480 SC ,
skutecznośc tego preparatu w tym własnie czasie wynosi aż 80%. Jeśli ktoś woli opryskac później to po owocowaniu truskawek
preparatem Regent 200SC . Calypso też może byc ale w tym czasie jego skutecznośc jest już mniejsza i wynosi tylko 50%
podczas gdy Regent w tym czasie ma skutecznosc 90%.
Dobrymi preparatami są też Actara 25 WG_-skutecznośc 86% , Mospilan 20SP podczas gdy Dursban ma skutecznośc 70%.
Opryski dwukrotne co 14 dni. Ja najczęsciej opryskuje raz a i tak nie widze u siebie żadnej inwazji robali.
Bożenko ,ale pryskasz ziemię i roślinki?
Tak jedno i drugie."