Kasiu wklejam od Ciebie
Bogdzia napisał(a)
"W maju na rh oprysk profilaktycznie Mospilanem lub Calypso
To najpierw napiszę o tych opuchlakach. Po pierwsze uważam że panika jest mocno przesadzona ,
to tak jakbyśmy chcieli wybic wszystkie np gąsienice bo zjadaja nam roślinki.
Fakt że zjadaja ale jak rośliny sa mocne to i tak sobie poradza.
Oprócz opuchlaków mamy jeszcze kilka gatunków podgryzających korzenia np najbardziej znany chrabąszcz majowy .
Najwieksze zagrozenie jest tam gdzie jest duże skupisko roślin które one lubia np tak jak u mnie albo u kogoś
u kogo są rh , truskawki i żurawki czyli ich ulubione rosliny.
Rododendrony najbardziej sa atakowane gdy rosną w głębokim cieniu.
Ja podlewam i opryskuje krzaki wiosną. Dotad opryskiwalam różnie w różnych latach ale w użyciu były
Fastac 100EC, Calypso 480SC, Pyrinex, a teraz ważne wiadomości wyczytane z publikacji naukowych.
Oni każą opryskiwac przed kwitnieniem truskawek (rh w tym samym terminie) preparatem Calypso 480 SC ,
skutecznośc tego preparatu w tym własnie czasie wynosi aż 80%. Jeśli ktoś woli opryskac później to po owocowaniu truskawek
preparatem Regent 200SC . Calypso też może byc ale w tym czasie jego skutecznośc jest już mniejsza i wynosi tylko 50%
podczas gdy Regent w tym czasie ma skutecznosc 90%.
Dobrymi preparatami są też Actara 25 WG_-skutecznośc 86% , Mospilan 20SP podczas gdy Dursban ma skutecznośc 70%.
Opryski dwukrotne co 14 dni. Ja najczęsciej opryskuje raz a i tak nie widze u siebie żadnej inwazji robali.
Bożenko ,ale pryskasz ziemię i roślinki?
Tak jedno i drugie."