Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pokażę nasz ogród

Pokażę nasz ogród

asica 19:49, 02 maj 2016

Tu się trochę mieszają kolorami. Niestety to u sprzedawców plączą się cebulki innych kolorów niż zamawiane.
21:12, 02 maj 2016
asica napisał(a)
Tuplipan tulipan "Queen of night" po raz pierwszy w moim ogródku. Zaskoczył mnie ilością pąków. Z jednej cebuli po kilka. Ponoć w kolejnych latach różowieje i czerwienieje.

u mnie w tym roku (sezon 2) zdziczał...i z 10 cebul ..zakwitła 1szt.

nie wiem co oni porobili z tymi tulipany bo akurat QofN nie widziałam 2 kwiatów z jednej łodygi ...ale w tym roku mam takie dziwaki z innej odmiany (nie wiem jakie nie umiem dopasować do kartek)
asica 22:11, 02 maj 2016

Justyna, a wykopujesz cebulki?
22:19, 02 maj 2016
asica napisał(a)
Justyna, a wykopujesz cebulki?

nie ..bo mi się nie chce ...raz wykopałam i zapleśniały mi ...nie mam i tak gdzie trzymać ...to po co ale zrobiłam u mnie przeglad tulipanów i mam takie co mi ładnie sie rozrastaja i nie dziczeją ....akurat QofN do nich nie nalezy.
asica 22:37, 02 maj 2016

Ja wykopałam po pierwszym sezonie. Nie zauważyłam spektakularnych efektów. Prócz tulipanów było dużo liści. Wiec zaprzestałam kopania. Ale tak myślę, że lata doświadczeń hodowców tulipanów chyba należy wykorzystać. W tym roku wykopię. . Chyba .
Luki 23:01, 02 maj 2016

Asiu niestety lata doświadczeń hodowców tulipanów doprowadziły do tego by produkować jak najmniej trwałe cebulki by kwitły tylko jeden sezon ponieważ był okres, że bardzo spadła im sprzedaż. Teraz zaczął się taki proceder z liliami bo sprzedaż spadła. Informacje mam od osoby, która pracuje sezonowo na wielkiej plantacji lilii i tulipanów w Holandii od 15 lat. Nie mówię o tym ile tam chemii w to idzie.
ZieloneWrota 23:27, 02 maj 2016

asica napisał(a)
Tuplipan tulipan "Queen of night" po raz pierwszy w moim ogródku. Zaskoczył mnie ilością pąków. Z jednej cebuli po kilka. Ponoć w kolejnych latach różowieje i czerwienieje.

Witaj, tulipany jak i cały ogród w cudownej odsłonie, podglądnęłam cały wątek i dalej będę podglądała podoba mi się , pozdrawiam
asica 11:41, 03 maj 2016

Luki napisał(a)
Asiu niestety lata doświadczeń hodowców tulipanów doprowadziły do tego by produkować jak najmniej trwałe cebulki by kwitły tylko jeden sezon ponieważ był okres, że bardzo spadła im sprzedaż. Teraz zaczął się taki proceder z liliami bo sprzedaż spadła. Informacje mam od osoby, która pracuje sezonowo na wielkiej plantacji lilii i tulipanów w Holandii od 15 lat. Nie mówię o tym ile tam chemii w to idzie.

No tak, że też na to nie wpadłam. Jak sprzęt, który psuje się miesięc po upływie gwarancji.
Wracając do tulipanów wydaje mi się, że te grube i mięsiste lepiej rosną. U mnie ubytek największy w drobnych odmianach.
omelka1 11:53, 03 maj 2016

Zazdroszczę przezimowania stipy.Ja tak miałam w ubiegłym roku i w tym nie mam wcale bo nie posiałam.
asica 12:36, 03 maj 2016

Ktoś pisał na ogrodowisku, że jednoroczna jest ładniejsza . Ja posiałam obowiązkowo też.