Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pokażę nasz ogród

Pokażę nasz ogród

LIDKA 23:20, 10 cze 2026

Asia super analiza róż i warunków uprawy.

Ja mam glinę. Dołki zaprawiam . Stosuję nawożenie obornikiem i 1 raz w sezonie nawozem.
Wybieram głównie róże od niemieckiego hodowcy Tantau i prawie wszystkie mam z certyfikatem Adr Myślę że zwyczajnie miałam pecha I mi zmarzly. I to nie zimą tylko wiosną jak już listki zaczęły puszczać. .

Mam róże od początku ogrodu. Lubię i pewno z czasem będzie ich jeszcze więcej . Kortowa to rabata z założenia miejsce pod róże. Jest duże . Drzewka młode na niej to i osłony jeszcze nie mają.

Mam 3 róże w donicach. Lole ,bonice,i bienenweide białą. Są w plastykowych donicach i są w dobrej kondycji. To ich drugi sezon. Przy ścianach domu mają chyba dobre warunki cieplne.

Asia czemu aż 3 sadzonki do jednej donicy?
asica 09:14, 11 cze 2026

LIDKA napisał(a)
Asia super analiza róż i warunków uprawy.

Wybieram głównie róże od niemieckiego hodowcy Tantau i prawie wszystkie mam z certyfikatem Adr Myślę że zwyczajnie miałam pecha I mi zmarzly. I to nie zimą tylko wiosną jak już listki zaczęły puszczać. .

Asia czemu aż 3 sadzonki do jednej donicy?

Nam przymarzły wszystkioe młode listki rok temu (chyba, bo czas leci , po ciepłym lutym za szybko puściły, jak w całej Polsce, zakwitły potem, ale słabiej.

3 szt - bo tak się eM naoglądał i naczytał o różach Austina. W siedzibie Austina pokazane są wielkie donice obsadzone 3 egzemplarzami róż, które wylewają się wręcz z donic.
U nas w domu jest tak: ja sadzę "jak pamiętam z domu". EM zanim zrobi cokolwiek połknie wszystkie dostępne w necie materiały: zaczynając od pieczenia chleba , przesadzenie róż, pielęgnację trawnika do położenia paneli i zakupu najdrobniejszego sprzętu rtv/agd
Ja sama miałam podejście, że mnóstwo śmieci i niewartościowych informacji jest w sieci, bo jesteśmy zasypywani treściami amatorów, którzy nie do końca posiadają odpowiednia wiedzę.
Jednak widzę, że poświęcając czas na przefiltorowanie i wybranie wartościowych treści ta wiedza naprawdę odwdzięcza się. Co widać po krzewach róż i trawniku, którym czas poświęca eM.
basia3012 12:30, 11 cze 2026

Asiu, chyba mogę już usunąć zdjęcie z mojego postu? Pewnie już je widziałaś?
asica 12:57, 11 cze 2026

Możesz, możesz też zostawić, nie przeszkadza mi.
basia3012 14:57, 11 cze 2026

asica napisał(a)
Możesz, możesz też zostawić, nie przeszkadza mi.

Już usunięte.
ajka 19:23, 11 cze 2026

asica napisał(a)
Po wycince:

Co to za drzewo? Robi wrażenie.

Przeczytałam listę twoich róż i oniemiałam. Normalnie szał Ja mam kilka odmian, ale staram się kupować po kilka sztuk. Zawsze lubiłam szpalery. Ale u ciebie bardzo mi się podoba ta różnorodność.

asica 22:54, 11 cze 2026

Aniu to drzewo to 30 letnia sosna wejmutka. W zeszlym roku została zaatakowana przez któregoś ze szkodników iglakow I w ciągu kilku tygodni umarła. Pień na całej wysokości został przewiercony przez szkodniki a larwy wyssały wszytskie soki z drzewa.
Stąd jego nietypowa barwa

asica 23:01, 11 cze 2026

basia3012 napisał(a)

Z tymi drzwiami na końcu ścieżki to bardzo fajny pomysł. A może duże drzwi z lustrem?

Tam raczej nie ma miejsca na duże drzwi, chyba za dużo by sie działo. Ale dziś widziałam przepiękne zielone drzwi do ogrodu z prostych, gęsto położonych desek, a całe ogrodzenie, pewnie siatka, bylo gęsto pokryte bluszczem . Wrócę tam zrobic fotkę. Chociaż sama nie zamierzam sadzić bluszczu, wiem ze ciężko go potem opanować.
asica 20:43, 16 cze 2026

Wieczorową porą.
Szczodry ogrodnik

asica 20:44, 16 cze 2026

Eden rose