Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Kasia_CS 09:43, 28 kwi 2018

Ech.. głupi wiatr! teraz zdradliwe te zmiany pogody - niby w miarę ciepło, ale jak powieje, to porażka...
_Martini_ 12:56, 28 kwi 2018

Jak to orliki kwitną już? Chcę je w tym roku dokupić masowo, bo uwielbiam
Gosiek33 17:11, 28 kwi 2018

Żaden animek mi nie wylazł a nasiona nie od chińczyków
Basilikum 17:26, 28 kwi 2018

Lusia moze takie plastry rozgrzewajace na plecy sobie zapodaj
tulucy 18:49, 28 kwi 2018

Izuś, smaruję się maścią przeciwzapalnie i potem amolem rozgrzewająco. Wypróbowana metoda

Oczywiście tak mnie dziś nosiło w domu, że pół godziny posiedziałam na stołeczku i plewiłam zboża pod karmnikiem.
Ale jednak nie powinnam, potem nie mogłam się wyprostować. Teraz już grzecznie leżę.
tulucy 18:49, 28 kwi 2018

Dubelek
Lilaki kwitną, pachnie oszałamiająco

Zamówiłam sobie parę clematisów, na te płoty, gdzie rosły jaśminowce wykarczowane jesienią. I na ten płot przy kratce na jeżyny. Tam też nie mam żadnego jeszcze.

Do tego jeszcze zamówiłam świdośliwę olcholistną Sleyt, derenia kousa var. chinensis (cokolwiek to oznacza ) jarząba Granatnaja, jabłoń Adirondack i dwie budleje niskorosnące, do 50 cm. Mam nadzieję, że któraś z nich to ta widziana u Joanny.

Odbiór osobisty w mojej miejscowości po majówce...
_Martini_ 19:51, 28 kwi 2018

Dlaczego wykarczowałaś jaśminowce? Ja przesadziłam moje jesienią i w nowym miejscu zupełnie sobie nie radzą, mają za mało słońca. Nie wiem co dalej z nimi zrobić.
tulucy 20:52, 28 kwi 2018

Jaśminowce miałam 3, rosły w rabatach i za bardzo się rozłaziły odrostami. Ale całkiem go nie wywaliłam, bo to krzaki pamiątkowe jeszcze z ogrodu mojej babci. Zostawiłam 3 pędy, wsadziłam je w trawniku pod żywopłotem, mogą sobie się tam rozłazić, najwyżej je kosiarka wytnie. Puściły ładnie po zimie. Przyjęły się. One takie najzwyklejsze są, żadna odmiana, ale zapach na pół osiedla... Rosły mi i w słońcu i w cieniu pod sosną.
mrokasia 08:25, 29 kwi 2018

Jaśminowca też mam, zwykłego, jest u mnie z 8 lat. I trochę nie wiem co z nim zrobić. Niby mi się podoba ale strasznie wielki rośnie. W zeszłym sezonie drastycznie go przycięłam. Puścił mnóstwo nowych gałązek. Ciekawe czy zakwitnie. Muszę go pilnować żeby znów taki potwór nie wyrósł...

Ale zapach jest super, bardzo lubię.
tulucy 08:46, 29 kwi 2018

Z jaśminowcem problem jest taki, że jak się go przycina, to daje odrosty od korzenia, zresztą on się tak rozrasta w ogóle. W trawniku, parku nie ma problemu, w rabacie niestety jest.
Kasiu jak przycięłaś wcześniej i jeszcze puścił młode gałęzie, to w tym roku powinien na nich zakwitnąć.

Wstałam, ogarnęłam kuchnię, zrobiłam naleśniki młodej (obowiązkowo w niedzielę muszą być, nawet jak mam temperaturę czy mnie nie ma ). Trochę poćwiczyłam, ruszam się. Trochę boli, ale jest lepiej. Dziś jeszcze lenistwo przymusowe...

Wyszły mi dwie brunnery, reszta nie przeżyła ptasiego dziobania. Muszę je przesadzić, bo po zmianach źle im tam będzie. Zbóż mam nadal urodzaj.

Powinnam ogarnąć tunel i pomidory, ale to niestety musi poczekać. Część sadzonek rewolucyjnie dam do gruntu, bo ich nie zmieszczę.