Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 00:32, 04 wrz 2018

Wyszło mi 30 litrów świeżego soku pomidorowego, teraz odparowuje, jutro i pojutrze też jeszcze, może we czwartek do słoików zamknę już. Dobrze, że mam takie gary 12 litrowe dwa, jeszcze trzeci trochę mniejszy i dało radę ...
Jabłek jeszcze 6 słoików mi wyszło, to w sumie mam 12 dużych i 4 połówki. Mało jeszcze, będę dorabiać, bo jabłek od groma i dużo spada.
Jeszcze aronia czeka... A już jutro / w sumie to dziś / do pracy po urlopie wracam...

W ogrodzie ciągle do zrobienia - usunięcie podagrycznika (nie mogę się do tego zebrać ), dokończenie ścieżek, przesadzenie laurowiśni, posadzenie na ich miejscu jabłonki rajskiej, powsadzanie zakupów.
Z m ustalone ostatecznie, że muszę przesadzić rajską Olę o ok. 1 metr. Teraz rośnie w granicy przyszłej wiaty na samochód. To samo z 3 Bonikami. Z tym, że nie mam pojęcia, gdzie je wcisnąć. Olę mogę przesunąć, bo to tylko Tetris w trawniku. A Bonik się nie da przesunąć, bo obok już zajęte.

Zamówiłam 3 miskanty, z jednego wymyśliłam sobie przesłonę dla stanowiska roboczego (czytaj kosz i kompostownik ) ciekawe ile mu to zajmie, żeby zasłonić...

Zagajanka 10:28, 04 wrz 2018

Wow, jakie zapasy popełniłaś!

Nasze pomidorki na ukończeniu "naturalnym", ale miałam tylko 12 krzaczków na soki czy pomidorową nie starczyło.

Natomiast brzoskwiń w tym roku mieliśmy ogromne ilości - jakiś miesiąc-półtora temu rozdawałam, częstowałam w pracy, robiłam przeciery, konfitury, jedliśmy na surowo... W którymś momencie się przejadły, ale teraz już powoli zaczynam za nimi tęsknić

U mnie kompostownik też został zasłonięty miskantami. Ja akurat postawiłam na 3 Variegatusy. Już w drugim roku całkiem fajnie osłaniały to miejsce, a teraz to wielka biała ściana
Kasya 10:52, 04 wrz 2018

A moje pomidory zlapaly zaraze ziemniaczna i juz mam po pomidorach...krotko byly i malo w sumie
tulucy 10:55, 04 wrz 2018

U mnie pół na pół. Część padła, a część spokojnie daje radę. Tym żółtym nic się nie dzieje, ametysty też ładnie się trzymają.
Kasya 11:04, 04 wrz 2018

a wydawalo sie ze znowu bedzie kleska urodzaju...tak sucho i malo deszczu a tu jednak chyba te mrzawki zrobily swoje, nie podlaly ale choroby sie rozwienly

musze o zadaszeniu pomyslec
Zana 11:21, 04 wrz 2018

tulucy napisał(a)
Wyszło mi 30 litrów świeżego soku pomidorowego, teraz odparowuje, jutro i pojutrze też jeszcze, może we czwartek do słoików zamknę już. Dobrze, że mam takie gary 12 litrowe dwa, jeszcze trzeci trochę mniejszy i dało radę ...
Jabłek jeszcze 6 słoików mi wyszło, to w sumie mam 12 dużych i 4 połówki. Mało jeszcze, będę dorabiać, bo jabłek od groma i dużo spada.
Jeszcze aronia czeka... A już jutro / w sumie to dziś / do pracy po urlopie wracam...

Upadłam pod biurko z wrażenia...

Spóźnionam mocno z życzeniami, ale życzę cobyś się bezproblemowo rozprawiła z podgarycznikiem, przerobiła wszystkie dobra ogrodowe, wyrobiła się ze ścieżkami, przesadzeniami i sadzeniami.

Mój synuś dwa tygodnie temu dostał kasę z przykazaniem zakupienia stosownych zeszytów. Efekt jest taki, że powędrował dzisiaj do szkoły z JEDNYM wygrzebanym z jakichś czeluści biurka zeszytem. Kasy oczywiście nie ma. A ja się zawzięłam i powiedziałam, że po zeszyty nie będę jeździć. Postawiłam na samodzielność. Czekam na pały za brak zeszytów!
tulucy 11:43, 04 wrz 2018

Anula dobry synuś ja moje wsadziłam w samochód i zawiozłam do sklepów, wybierali sami, ja zapłaciłam. Mam nadzieję, że im nie zabraknie czegoś
Zana 11:45, 04 wrz 2018

Wiesz Łucja, Twoi może mają dalej do sklepów. Mój ma 14 lat, musi wsiąść w autobus, przejechać dwa przystanki, dojść do sklepu i kupić. Żaden wyczyn a jednak bariera nie do pokonania.
tulucy 11:45, 04 wrz 2018

Moje dzieci są "zupopomidorowo-żercami". Raz na tydzień musi być minimum. To wychodzi mi ok 50 słoiczków z przecierem jako minimum minimorum. A jeszcze pizza, spaghetti...
tulucy 11:47, 04 wrz 2018

Jeden sklep mają pod nosem, piechotą by doszli w 10 minut. No ale przecież nie będą tyle dźwigać no i w innych sklepach większy wybór... I mała miała kartę do Empiku do wykorzystania za czerwony pasek...