Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

Gruszka_na_w... 20:04, 23 mar 2019

Na cięciu mi zleciał miesiąc plus jeszcze zrębkowanie tego, co ucięte. I faktycznie, to taka robota, której w ogrodzie w ogóle nie widać. Wizualne zmiany dała dopiero wertykulacja i zrobienie kancików.
Masaż by Ci się dzisiaj przydał...
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Nowa12 20:15, 23 mar 2019

tulucy napisał(a)
Kasia, ja leżę na kanapie i nie mam siły palcem kiwnąć. A jeszcze pranie wstawiłam, muszę choć do suszarki przerzucić. A no i oczywiście nie było pizzy, zrobiłam jakieś kotlety i brokuły z wody.

A ja pyzy z mięsem z mrożonki i sałata z vinegret .
Biedna ta moja rodzina. Matka zamiast gotować dzieciom w ogrodzie siedzi .
tulucy 20:35, 23 mar 2019

Zmobilizowałam się jeszcze i naszykowałam mięso na wędlinę, jutro zrobię.
Czekam na koniec suszenia i idę spać. A skoro czekam, to sałatka jarzynowa się kroi.

M dziś zrębkował gałęzie z owocówek, przycięte przeze mnie ponad miesiąc temu. Czekały na lepszą pogodę.

tulucy 13:50, 24 mar 2019

Dziś dwie godzinki ogrodowe, po śniadaniu. Zapomniałam wczoraj o jeszcze jednym powojniku, to go poszłam przyciąć. I przy okazji ogarnęłam do końca rabatę pod ścianą i tę wzdłuż ulicy. Przeleciałam potem wszystkie i gdzie zobaczyłam chwasty, to od razu wyrwałam (niestety głównie szczawik). Gwiazdnica już kwitnie.

M mi wybrał trochę kompostu i przekopał jedną skrzynię, posiałam groszek cukrowy, bób, sałaty w miksie i marchew z rzodkiewką. Trochę rzodkiewki wyznałam też w tunelu. I sypnęłam koper gdzieniegdzie.
I pierwsze kroki w wojnie mysiej - włożyłam do tuneli takie kostki odstraszające zapachem. Na razie 12 sztuk. Ale nie wszędzie wsadziłam.

Moje "ogarnięte" rabaty - zostawiłam liście, po przycięciu róż stoję mączki rogowej, kompostu, obornika w granulkach i przegrabię pazurkami.

tulucy 13:53, 24 mar 2019

I nie mam pojęcia, o co chodzi, ale w jednym miejscu floksy mam takie piękne poduchy, a w drugim wycięłam przy ziemi, bo suchelce długie i dopiero na samym końcu trochę zielonego. Mam nadzieję, że odbiją.
tulucy 13:55, 24 mar 2019

I na koniec zagwozdka - jak ja mam przyciąć tę różę???? To Brother Cadfael. Jeden pęd. Może sobie na nóżce zrobię
Anda 15:36, 24 mar 2019

BC na nóżce to raczej nie. Ma zbyt wyprostowany pokrój. Lepiej ciąć nisko i liczyć na nowe przyrosty i rozgałęzienie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
tulucy 16:15, 24 mar 2019

Anda napisał(a)
BC na nóżce to raczej nie. Ma zbyt wyprostowany pokrój. Lepiej ciąć nisko i liczyć na nowe przyrosty i rozgałęzienie.

To żart miał być z bezsilności jedno oczko jej zostawić czy dwa? Jak myślisz Ewo?
Anda 16:57, 24 mar 2019

Dwa oczka. I daj jej azot na start, niech rosnie wreszcie
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
tulucy 17:13, 24 mar 2019

Azot hehe ...
Wszystkim zapodam to samo. Kompost, wiórki, obornik.
Ona jakaś leniwa jest. A może to moja wina, bo pod tą jabłonką to jej niewygodnie trochę.