Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 23:33, 17 sie 2017

ten jeden, który zostanie, jest ładny, ciemnozielony, gęsty, tnę go tak, że się nie przewiesza, tylko jest prosty. i zasłania mi brzydsze widoki
_Martini_ 23:39, 17 sie 2017

Moje są młode. Denerwuje mnie, że są jakieś potargane. No i suche badyle u stóp. Teściowa też ma takie, co stoją na baczność. To jak trzeba ciąć, żeby się nie zwieszały?
tulucy 07:37, 18 sie 2017

ja mocno przycinam po kwitnieniu czy latem, on wtedy puszcza proste pędy. a wiosną wycinam korekcyjnie, to co się zwiesza i przerzedzam ostro jednak, jaśminowiec daje dużo odrostów, to trzeba usuwać, bo zajmie pół rabaty... dołem mam liliowce i funkie pod nim.
tulucy 07:48, 18 sie 2017

muszę zmienić miejscówkę czyśćca, rośnie w obwódce bukszpanowej z różami i po pierwsze primo mi tam nie pasuje wizualnie jednak, a po drugie primo jednak chyba źle na róże działa, obie obok niego mają plamy i źle wyglądają.
chyba zamienię mu miejsce z żurawką, którą mam na obwódce na drugiej rabacie. ona jako wypełnienie będzie, a czyściec pójdzie na brzeg rabaty...
weekend mam wyjazdowy, to mam czas na myślenie
_Martini_ 07:52, 18 sie 2017

Zatem w tym roku to już za późno na cięcie. Wiosną pozbywam się cienkich gałązek, to i przy jaśminowcach tak zrobię. Udało mi się ładnie zagęścić kalinę przez uszczykiwanie wierzchołków, ale przy jaśminowcach nie widziałam takich na młodych pędach. Coś chyba przeoczyłam.
tulucy 08:45, 18 sie 2017

Martyna, ja swojego jeszcze teraz będę na pewno przerzedzać... tego co zostaje. ale już nie skracam pędów, to w lipcu bardziej pasuje.
tulucy 22:27, 20 sie 2017

popełniłam dziś zamówienie,
mają przyjechać do mnie jabłoń Reneta Landsberska, śliwy wiśniowe Hollywood i Nigra (nieszczepiona), jabłoń rajska Calocarpa, hortensja dębolistna w odmianie, dereń błękitny Blue Cloud.
więcej grzechów nie popełniłam a chciałam

mira 23:25, 20 sie 2017

tulucy napisał(a)
dziękuję dziewczyny

zakupy w większości posadzone, jeszcze hochle i tuje kulki i perowskie. ale to po weekendzie.

czy dynie ozdobne nadają się do jedzenia? najobficiej mi obrodziły właśnie te dekoracyjne...

wycinam jeden z dwóch jaśminowców i żylistka. jaśminowiec wystarczy jeden, a żylistek poza kwitnieniem nie podoba mi się za bardzo. nie umiem go przyciąć ładnie może... w ich miejsce przeniosę kompostownik, będzie najbliżej warzywnika

potrzebuję tylko w miejsce tych krzewów jedno małe, kolumnowe raczej, drzewo... i jeszcze dobrze by było, gdyby pasowało do różowo kwitnącego głogu za płotem. najbardziej pokrojem odpowiada mi wiąz wredei, ale nie wiem... a może amanogawa?

z tego co wiem i wiąż i amanogawa nie są trwałe i lubią chorować - poczytaj więcej
ta hosta z ciemnymi łodyżkami cudowna a ostatnie zakupy też niezłe - dzieje się

pozdrawiam
tulucy 07:29, 21 sie 2017

Miro
już wiesz ani wiąz, ani amanogawa. Wczoraj stanęło na śliwach wiśniowych.
mira 09:26, 21 sie 2017

Zrób fotki swoim kleome i pokaż - to bardzo fotogeniczne kwiaty.

pozdrawiam