Moje są młode. Denerwuje mnie, że są jakieś potargane. No i suche badyle u stóp. Teściowa też ma takie, co stoją na baczność. To jak trzeba ciąć, żeby się nie zwieszały?
ja mocno przycinam po kwitnieniu czy latem, on wtedy puszcza proste pędy. a wiosną wycinam korekcyjnie, to co się zwiesza i przerzedzam ostro jednak, jaśminowiec daje dużo odrostów, to trzeba usuwać, bo zajmie pół rabaty... dołem mam liliowce i funkie pod nim.
muszę zmienić miejscówkę czyśćca, rośnie w obwódce bukszpanowej z różami i po pierwsze primo mi tam nie pasuje wizualnie jednak, a po drugie primo jednak chyba źle na róże działa, obie obok niego mają plamy i źle wyglądają.
chyba zamienię mu miejsce z żurawką, którą mam na obwódce na drugiej rabacie. ona jako wypełnienie będzie, a czyściec pójdzie na brzeg rabaty...
weekend mam wyjazdowy, to mam czas na myślenie
Zatem w tym roku to już za późno na cięcie. Wiosną pozbywam się cienkich gałązek, to i przy jaśminowcach tak zrobię. Udało mi się ładnie zagęścić kalinę przez uszczykiwanie wierzchołków, ale przy jaśminowcach nie widziałam takich na młodych pędach. Coś chyba przeoczyłam.
popełniłam dziś zamówienie,
mają przyjechać do mnie jabłoń Reneta Landsberska, śliwy wiśniowe Hollywood i Nigra (nieszczepiona), jabłoń rajska Calocarpa, hortensja dębolistna w odmianie, dereń błękitny Blue Cloud.
więcej grzechów nie popełniłam a chciałam
z tego co wiem i wiąż i amanogawa nie są trwałe i lubią chorować - poczytaj więcej
ta hosta z ciemnymi łodyżkami cudowna a ostatnie zakupy też niezłe - dzieje się