Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Migawki z ogródka

Migawki z ogródka

tulucy 09:37, 27 sie 2017

Pąki Wedding Piano, w tle pąki HC i Pashminy

Na dobrą sprawę ta rabata też jest do przeróbki

tulucy 09:42, 27 sie 2017

Kłosowiec z mojego siewu, okazuje się, że i ja mam białe, tylko teraz muszę je rozsadzić, bo pikowałam po 3-4 siewki, no i teraz mam 2 / 2 białe i fioletowe w jednej Kępie.

Śliczny ten floks, pąki różowe, kwiat biały z różowym oczkiem

Pomponellę chwalę wszem wobec
tulucy 09:50, 27 sie 2017

Kasiu, ja do tego biorę stołeczek, wiaderko, szpadel, łopatkę i:
1. kopię sobie bryłę ziemi tak na minimum 30 cm głębokości,
2. wybieram z bryły wszystkie korzonki itd.
3. przekładam oczyszczoną ziemię za siebie, na wyplewiony kawałek.
I od nowa
Wygląda to tak, że siedzę sobie w dołku, czasem nawet bez stołeczka, za sobą mam górę ziemi, przed sobą pole do popisu

Jedyny sprawdzony sposób, pozbyłam się już podagrycznika w ten sposób z dwóch miejsc. To jest ostatnie.
Potem będę usuwać pięciornik taki mały dziki w warzywniku i przy różach pod tujami.
Kasya 09:52, 27 sie 2017

tulucy napisał(a)
Kasiu, ja do tego biorę stołeczek, wiaderko, szpadel, łopatkę i:
1. kopię sobie bryłę ziemi tak na minimum 30 cm głębokości,
2. wybieram z bryły wszystkie korzonki itd.
3. przekładam oczyszczoną ziemię za siebie, na wyplewiony kawałek.
I od nowa
Wygląda to tak, że siedzę sobie w dołku, czasem nawet bez stołeczka, za sobą mam górę ziemi, przed sobą pole do popisu

Jedyny sprawdzony sposób, pozbyłam się już podagrycznika w ten sposób z dwóch miejsc. To jest ostatnie.
Potem będę usuwać pięciornik taki mały dziki w warzywniku i przy różach pod tujami.

matko..nie pocieszylas mnie
tulucy 09:56, 27 sie 2017

Ano... Przy takim kawałku to mam roboty na popołudnia na 2 tygodnie gdzieś.
To jest pas długości ok 7 metrów, szerokości minimum 2 metry, bo muszę usunąć wszystko co poszło już dość daleko w trawnik = pseudo trawnik do wymiany.
Wszystko wywalam do worka na zielone odpady.
_Martini_ 10:18, 27 sie 2017

Dżizas, Łucja, ale sobie zadałaś pracę, to jak za karę Zazdroszczę tyle nowego miejsca na rolinki.
Czy Ty masz Pomponellę na brzegu rabaty? Czy ona wypuszcza pojedyncze długie pędy? Co to za roślina rosnąc nad nią, duże liście? Jestem prawie zdecydowana posadzić Pomponellę jako pierwszą, a przed nią tylko piwonię.
inka74 11:06, 27 sie 2017

Dokładnie to samo sobie pomyślałam... dżizas! Ale to już chyba z nami tak jest. Same sobie robotę wyszukujemy. A terenu sporo na sadzenie będzie.

A propo trawnika. Ja teraz chwilę przerwy i robię naleśniki i wracam kończyć temat na ogród. Wczoraj tak z 7 metrów trawy zerwałam pod koło na ognisko. Ponad 3 godziny mi to zajęło a tylko darń ściągałam i wyrzucałam - 5 taczek. Zaczynam się przekonywać do tego by kogoś zatrudnić do wymiany trawnika bo 200 metrów nie dam rady sama. Ilość perzu mnie przerasta. W zasadzie trawnika nie ma - jest perz, mniszek i kończyna.
MartaKozak 13:09, 27 sie 2017

Co to jest te MW??? Straasznie mi sie podoba

tulucy 16:23, 27 sie 2017

Pomponellę mam na brzegu, przed nią chcę tylko wsadzić zielone hakone, jeśli mi się uda je wepchnąć tam. Duże liście nad nią to koronę jednoroczna. Edit: baty wypuszcza ale nie długie, takie mocniejsze pędy to są jak dla mnie

Robota ciężka, taka żmudna, ale trzeba to zrobić, bo podagrycznik idzie dalej w trawnik... Muszę go usunąć, a nic innego nie działa, tylko mechaniczne usuwanie. Od sąsiadów musimy mieć podmurówkę, żeby ich chwasty do mnie nie szły. I tak dalej i tak dalej...

Naleśniki u mnie też dziś na śniadanie były, obowiązkowe w niedzielę, inaczej córka robi bunt

Iwonka, samo ściągnięcie darni nie usunie mniszka... Ja ściągałam pod kostkę (btw ciągle mnie to czeka), było czysto, goła ziemia, a teraz wszystkie mlecze od korzenia puściły... Masakra i koszmar, muszę to wykopać wszystko jeszcze.

A w ogóle wczoraj wyciął m starą wpół uschniętą wiśnię. Jestem poobijana, podrapana, pokaleczona i mam bąble na palcach od sekatora. A jeszcze i tak ponad połowa gałęzi czeka na zrąbkowanie. Ale wobec wycięcia wiśni zmieniła mi się znowu koncepcja. Kompostownik jednak będzie tylko trochę przesunięty w lewo i obrócony, stanie wzdłuż drugiego, prostopadłego boku działki. Tam gdzie stoi teraz będą jeżyny na rusztowaniu, sąsiad mi zrobi pergolę, czeka tylko na rysunek z wymiarami. Przed jeżyny przesadzam borówki.

A teraz wieje, kropi, więc siedzę w domu i szukam sukienki na wesele, bratanek cioteczny się żeni za 2 tygodnie
tulucy 16:27, 27 sie 2017

Marto MW to Munstead Wood,
Przy okazji inne skróty HC - Herzogin Christiana, LI - Lavender Ice, LFC - Lavender Flower Circus