Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To właśnie tu

To właśnie tu

Dzidka 21:28, 13 lut 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Witaj! Masz tak pięknie, że aż chce się tu być cały czas dużo się od Ciebie nauczyłam i poznałam rośliny, korych do tej pory nie znałam jak boltonie gwiazdkową jest cudna i muszę ją koniecznie mieć i te piekne kaliny. Zauważyłam, że też bardzo lubisz clematisy? ja mam bzika na ich punkcieobsadzam nimi choinki i co się da Pozdrawiam serdecznie

Widzisz, jak się czerwienię
Ale klimaty mamy podobne. Powojniki zaczęłam lubieć coraz bardziej. Też podsadzam nimi iglaki.
Zazdroszczę Ci bliskości centrum przy Gliwickiej. Miewają tam ciekawostki, których nie spotyka się w innych punktach.
Dzidka 21:28, 13 lut 2013

Z wrażenia, aż zrobiłam dubelek.
monteverde 21:31, 13 lut 2013

Dzidka napisał(a)

Pamiętam jak pisałyśmy i chyba kupiłam też koreańską, muszę zajrzeć do zeszytu, bo mam tego tyle w 2 ogrodach, że już nie pamiętam

Na pewnym etapie bez zeszytu trudno się obyć.
Gorzej z tą niepamięcią bywa w ogrodzie. Posadzę, potem zapomnę gdzie i dokładnie w tym samym miejscu kopię dołek pod inną roślinę. O tym, że całkowicie zniszczę poprzednią, to może nie będę się przyznawała.

hahaha, mam tak samo na jesieni kilka cebulek narcyzów zniszczyłam
danuta_szwajcer 21:43, 13 lut 2013

Dzidka napisał(a)

To prawda, bywam tam tylko po coś jak czegoś szukam konkretnego bo z cenami to przesadzają, na naszym targu w Rybniku też mają dobry towar i znam inną o wiele tańszą szkółke. A bywasz na giełdzie w Tychach?
Joku 21:57, 13 lut 2013

A ja mam pytanie o twoje oczko wodne. Naturalne czy wykopane i uszczelnione folią? Rośliny pewnie sadzisz na tzw. półkach lub w kieszeniach. Możesz coś o tym napisać? No i czy nie masz problemu z glonami.

Wrócę jeszcze na krótko do kaliny. Urzekł mnie jej zapach w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu. Wtedy jeszcze nie było Ogrodowiska i jej nie znałam. ten zapach "chodził za mną" przez cały czas. W zeszłym sezonie sobie zafundowałam mały okaz, jesienią pojawiły się zawiązki pączków. Ciekawa jestem czy zakwitnie. Oj, bardzo bym chciała.
Dzidka 22:01, 13 lut 2013

Leida napisał(a)

Którą byś Dzidka wybrała jakbyś miała tylko jedną do wyboru - angielską, koreańska czy "Anne Russell" bo te mi chyba najbardziej wpadły w oko?

Byłam kiedyś w Kórniku jak było Dni Otwarte lilaków i Pani przewodniczka nam właśnie polecała i angielską i koreańską. Trudne wybory.

Doradźcie coś dziewczyny!

No, to masz problem.
Mam "Anne Russell" i angielską. Obie bardzo dobrze zimują. "Anne Russell" w łagodniejsze zimy utrzymuje
częściowo ulistnienie. Pokrojowo są podobne. Angielska ma trochę większe kwiatostany i zaczyna rozkwitać wtedy gdy AR jest w pełni kwitnienia. Nie zdarzyło się by kiedykolwiek kwiaty przemarzły.
Koreanka chyba wcześniej kwitnie.
To może najbardziej odpowiadający Ci termin kwitniena zadecyduje o wyborze.

Będąc w Kórniku dowiedziałam się, że mają tam kolekcję lilaków.
Byłam bardzo szczęśliwa, że mogłam ją zobaczyć. Do dzisiaj pamiętam tę różnorodnośc i zapach jaki się tam unosił.
Dzidka 22:06, 13 lut 2013

danuta_szwajcer napisał(a)

To prawda, bywam tam tylko po coś jak czegoś szukam konkretnego bo z cenami to przesadzają, na naszym targu w Rybniku też mają dobry towar i znam inną o wiele tańszą szkółke. A bywasz na giełdzie w Tychach?

Zdarzało mi się kupować u nich w promocji. Bardzo dobrze mi się wtedy kupowało.
Na targu nigdy nie byłam, a na giełdzie może ze dwa razy.
Zawsze ubolewam, że za rzadko bywam w takich miejscach.
Gabriela 22:13, 13 lut 2013

Dzidka napisał(a)
[

No, to masz problem.
Mam "Anne Russell" i angielską. Obie bardzo dobrze zimują. "Anne Russell" w łagodniejsze zimy utrzymuje
częściowo ulistnienie. Pokrojowo są podobne. Angielska ma trochę większe kwiatostany i zaczyna rozkwitać wtedy gdy AR jest w pełni kwitnienia. Nie zdarzyło się by kiedykolwiek kwiaty przemarzły.
Koreanka chyba wcześniej kwitnie.
To może najbardziej odpowiadający Ci termin kwitniena zadecyduje o wyborze.

Będąc w Kórniku dowiedziałam się, że mają tam kolekcję lilaków.
Byłam bardzo szczęśliwa, że mogłam ją zobaczyć. Do dzisiaj pamiętam tę różnorodnośc i zapach jaki się tam unosił.
,

Zapisałam sobie wreszcie te kaliny w moim pięknym notesie. Chyba posadzę od frontu pomiędzy magnoliami, będzie dobrze?
Gardenarium 22:18, 13 lut 2013

Dzidko, czy Ty masz kalinę "Mariesii" ?

Instagram Ogrodowiska
Dzidka 22:23, 13 lut 2013

Joku napisał(a)
A ja mam pytanie o twoje oczko wodne. Naturalne czy wykopane i uszczelnione folią? Rośliny pewnie sadzisz na tzw. półkach lub w kieszeniach. Możesz coś o tym napisać? No i czy nie masz problemu z glonami.

Wrócę jeszcze na krótko do kaliny. Urzekł mnie jej zapach w Ogrodzie Botanicznym we Wrocławiu. Wtedy jeszcze nie było Ogrodowiska i jej nie znałam. ten zapach "chodził za mną" przez cały czas. W zeszłym sezonie sobie zafundowałam mały okaz, jesienią pojawiły się zawiązki pączków. Ciekawa jestem czy zakwitnie. Oj, bardzo bym chciała.

Wykopane i uszczelnione folią. Nie zmieniane od kilkunastu lat.
Nie mam typowych półek. Dookoła przy brzegu od strony wody jest coś w rodzaju rowka, a tam gdzie rosną irysy jest wydzielona tzw. strefa błotna.
Lilie posadziłam w koszach i rosną w najgłębszym miejscu.
Początkowo nie miałam problemów z glonami, ale teraz rozpanoszyły się te nitkowe.

Zawiązane pączki kaliny zapowiadają wiosenną radość.