Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To właśnie tu

To właśnie tu

hanka_andrus 13:46, 21 mar 2013

Moje ranniki od lat w tym samym miejscu, barwinek, trochę kory, albo pierwiosnki, no i krokusy. Ciasno tam im, ale nie ruszam, chyba tylko eksmisję barwinek dostanie, bo go tam nie chcę. Sieją się same, Jak uschną to im listki żółte usuwam, albo i nie. Zależy ja wyglądają rośliny obok.
Dzidka 14:17, 21 mar 2013

A jednak kora i okrywowe im służą
Nigdy nie próbowałam usuwać im zwiędłych liści. I bardzo mnie cieszy, że się nasiewają. Mam przeznaczone dla nich dużżżżo miejsca.
Bogdzia 14:27, 21 mar 2013

Wiosny w sercu i w ogrodzie życzę.
Jak to nie masz śniegu? U mnie ponad pół metra śniegu który już opadł bo chyba by z metr było i ciągle jeszcze pada.

Dzidka 14:31, 21 mar 2013

Uwierz Bożenko, że nawet śladu po śniegu już nie ma.
Od rana siąpi deszcz. Dobra pogoda do mycia okien.
hanka_andrus 15:42, 21 mar 2013

Dzidko, myślę, że te wszystkie roślinki wiosenne, to muszą rosnąć obok takich, które latem im wodę zabierają. Wtedy przechodzą w stan uśpienia, i nie zagniwają. Stąd moje między bylinami kwitnącymi o wiele później.
danuta_szwajcer 21:14, 21 mar 2013

Fajne te miłki , nie znam i nie mam ale musze się postarac by mieć
Pszczelarnia 09:26, 22 mar 2013

Te ranniki (z kryzą) to zawsze mi się z jakąś rakieta kojarzą albo tułowiem pszczoły. Nie wiedzieć czemu.
Dzidka 10:21, 22 mar 2013

I mnie ranniki kojarzą się z pszczołami. Może dlatego, że pierwsze pszczoły jakie widuję w ogrodzie, to te na rannikach.

Dzidka 10:30, 22 mar 2013

hanka_andrus napisał(a)
Dzidko, myślę, że te wszystkie roślinki wiosenne, to muszą rosnąć obok takich, które latem im wodę zabierają. Wtedy przechodzą w stan uśpienia, i nie zagniwają. Stąd moje między bylinami kwitnącymi o wiele później.

Haniu, podziwiam Cię. Gdybym ja swoje cebulowe / nie wykopywane/ posadziłam wśród bylin, to na pewno by u mnie nie przetrwały.
Mam taką dziwną przypadłość, że dokładnie w tym miejscu, usiłowałabym posadzić coś innego, niszcząc cebulki.
Te o których pisałam, że nie przetrwały zimy rosły wzdłuż żywopłotu z tawuły więc na pewno nie zagniwały.
Na szczęśie pojawiły się maluśkie siewki więc wkrótce i tam się pojawią te małe słoneczka.
Dzidka 10:32, 22 mar 2013

danuta_szwajcer napisał(a)
Fajne te miłki , nie znam i nie mam ale musze się postarac by mieć

Danusiu, ja często powtarzam, że już dość, wystarczy.
A potem postępuję tak jak powyżej