Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Kasya 19:53, 11 maj 2022

ajka napisał(a)

Lilaka to bym może i chciała, ale wymusiłam jednego na eMie i na więcej się nie zgodzi

A czemu ? Przeciwnik lilakow ?
ajka 21:48, 11 maj 2022

Kasya napisał(a)

A czemu ? Przeciwnik lilakow ?

Tak jakoś, mówi, że bzy to jak chwasty
ajka 22:00, 11 maj 2022

Trochę o zakupach, może na razie te większe:

Kupiłam kolkwicję chińską Pink Cloud, posadziłam ją w rogu działki, przy kompostowniku, rośnie podobno duża 2m w górę i wszerz, będzie stanowiła mam nadzieję ładny akcent jak zakwitnie, na razie malutka.

Kupiłam heptakodium chińskie, chcę je prowadzić na drzewko wielopniowe

Pisałam już, że mój klon Orange Dream nie odbił po zimie, szukałam czegoś na jego miejsce i dziś przez przypadek znaleźliśmy ostatnią sztukę klona palmowego Sango Koku, co prawda był trochę przymarznięty, za to w akcpetowalnej cenie. Czytałam dziś o nim i wyróżnia się czerwonymi gałęźmi (cos jak dereń) i pięknymi wybarwieniami. Mam nadzieję, że przeżyje, bo strasznie mi się podoba.

Tego starego jeszcze nie wykopałam, obcięliśmy go nisko i poczekamy na oznaki życia, jak nie ruszy pójdzie na śmietnik.
ajka 22:07, 11 maj 2022

Jeśli chodzi o resztę to dokupiłam jeszcze 4 serduszki okazałe (do pozostałych 4 przy trampolinie), 4 seslerie heuflera (do przedogródka do 8 pozostałych), 4 stipy (między juki) i 4 orliki (2 sztuki fioletowe i 2 sztuki różowe, jutro zrobię im zdjęcie, to moje pierwsze).
Rojodziejowa 22:14, 11 maj 2022

ajka napisał(a)
Jeśli chodzi o resztę to dokupiłam jeszcze 4 serduszki okazałe (do pozostałych 4 przy trampolinie), 4 seslerie heuflera (do przedogródka do 8 pozostałych), 4 stipy (między juki) i 4 orliki (2 sztuki fioletowe i 2 sztuki różowe, jutro zrobię im zdjęcie, to moje pierwsze).

O widzisz, ja też orliki kupiłam po raz pierwszy ciekawa ich jestem, jak będą rosły.
Judith 22:18, 11 maj 2022

Małżonek ma rację - bez jest jak chwast, rozrasta sie przeokrutnie, potrafi wyleźć kilka metrów od rosliny macierzystej. Ale podobno odmianowe nie są takie ekspansywne - mus poczytać.
Kolkwicja mam - to potwór rośnie . Moja ma ze 3 metry wysokości, ale być może dlatego, ze zastałam ja na działce nigdy nie przycinaną. Przepięknie kwitnie - bardzo ja lubię.
ajka 22:25, 11 maj 2022

Rojodziejowa napisał(a)

O widzisz, ja też orliki kupiłam po raz pierwszy ciekawa ich jestem, jak będą rosły.

Tak wszyscy je chwalą, że się też skusiłam Chyba ogólnie dużo odmian jest, nie?
ajka 22:28, 11 maj 2022

Judith napisał(a)
Małżonek ma rację - bez jest jak chwast, rozrasta sie przeokrutnie, potrafi wyleźć kilka metrów od rosliny macierzystej. Ale podobno odmianowe nie są takie ekspansywne - mus poczytać.
Kolkwicja mam - to potwór rośnie . Moja ma ze 3 metry wysokości, ale być może dlatego, ze zastałam ja na działce nigdy nie przycinaną. Przepięknie kwitnie - bardzo ja lubię.

Tu nie chodzi o ekspansywność, po prostu lilaki mu się nie podobają.
O kolkwicji przeczytałam wczoraj na ogrodowisku, nie wiem nawet u kogo, od razu zapragnęłam ją mieć, ale na żywo nigdy nie widziałam.
Rojodziejowa 22:33, 11 maj 2022

ajka napisał(a)

Tak wszyscy je chwalą, że się też skusiłam Chyba ogólnie dużo odmian jest, nie?

Moja niestety nie miała wpisanej odmiany. Pewnie jest ich masa
ajka 22:36, 11 maj 2022

Bambusy zaczynają puszczać kły

Kosaćce niedługo zaczną kwitnąć

Podobnie kalina koralowa roseum, w tamtym roku nie kwitła, bo ją wiosną cięłam. Szybko rośnie

Gilenia trójlistna nabrała masy, dziś dostałam jeszcze jedną w gratisie

Rodgersja