Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 20:08, 02 lip 2023

Liliowce Citrine i Crimson Pirate

Polon 20:11, 02 lip 2023

Zakupy bardzo dorodne
Bambus - widać, że nie zamierza się poddać
Ja dzisiaj zebrałam pierwsze 5 sztuk borówki , muszę przykryć krzaczki, bo jak się ptaszarnia zorientuje, to tylko liście zostaną
I pierwsza cukinia jutro na obiad będzie
W przyszły weekend w Wojsławicach mają być liliowce - chyba pojadę, w końcu, bo jeszcze tam nie byłam, więc będzie pretekst.
ajka 20:12, 02 lip 2023

A tu w przyszłym roku będzie rabata kwietna między drzewami owocowymi

Polon 20:14, 02 lip 2023

Ooo, pisałyśmy w tym samym czasie
Liliowce śliczne, chcę kupić jakieś niższe, długo kwitnące - jakie są te Twoje, bo kwiaty mają świetne
Rabata kwiatowa ciekawie się wkomponowuje. Jak ją przygotowujesz? Bo ze zdjęcia oglądanego w telefonie nie mogę się zorientować. Co na niej planujesz?
ajka 20:35, 02 lip 2023

Polon napisał(a)
Ooo, pisałyśmy w tym samym czasie
Liliowce śliczne, chcę kupić jakieś niższe, długo kwitnące - jakie są te Twoje, bo kwiaty mają świetne
Rabata kwiatowa ciekawie się wkomponowuje. Jak ją przygotowujesz? Bo ze zdjęcia oglądanego w telefonie nie mogę się zorientować. Co na niej planujesz?

Polon pisałam, Citrine i Crimson Pirate.

Mam jeszcze Stella d'Oro i EveryDayliliy Orange (te są niższe i dłużej kwitną)

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8001-ogrod-ponad-miare-czyli-trudne-poczatki?page=312

Przyszłą rabatę tylko wydzieliłam sznurkami i przykryłam płachtami po starym basenie by wygniła tam trawa. Nieciekawie to wygląda, ale liczę, że pracy na wiosnę będzie mniej. Dokładnie jeszcze nie wiem co tam będę sadzić, może lawendy, budleje, kukliki, za dużo miejsca tam nie ma, bo bezpośrednio pod drzewami nie będę nic sadzić, tylko w przerwach międy nimi ...
ajka 20:38, 02 lip 2023

Polon napisał(a)
Zakupy bardzo dorodne
Bambus - widać, że nie zamierza się poddać
Ja dzisiaj zebrałam pierwsze 5 sztuk borówki , muszę przykryć krzaczki, bo jak się ptaszarnia zorientuje, to tylko liście zostaną
I pierwsza cukinia jutro na obiad będzie
W przyszły weekend w Wojsławicach mają być liliowce - chyba pojadę, w końcu, bo jeszcze tam nie byłam, więc będzie pretekst.

Borówki chyba nie są objadane przez ptaki, ja nie zauważyłam. U mnie wysyp borówek, ale jeszcze muszę poczekać aż dojrzeją. Cukinia dopiero ma kwiaty. Mam nadzieję, że mnie nie zawiedzie, cukinię mam co roku. Uwielbiam.
ajka 20:44, 02 lip 2023

Hortenjsa Pinky Winky

Hortensja Limelight wysoka już bardzo

I jeszcze języczka Przewalskiego

ajka 20:50, 02 lip 2023

Rudbekia lśniąca posadzona

Przetacznikowiec wirginijski powoli zaczyna kwitnąć

Polon 21:15, 02 lip 2023

ajka napisał(a)

Polon pisałam, Citrine i Crimson Pirate.

Mam jeszcze Stella d'Oro i EveryDayliliy Orange (te są niższe i dłużej kwitną).

Opis można przeczytać, chodzi mi o doświadczenie i porównanie pomiędzy odmianami z życia. Te z grupy everydaylily właśnie oglądałam, więc jeśli Twoje doświadczenia z nimi odpowiadają opisom, to chyba na nie się zdecyduję
Moje borówki objadają ptaki i mój pies .
ajka 21:45, 02 lip 2023

Polon jeśli nie masz Stella d'Oro, to zdecydowanie te ci polecam, bo kwitną najdłużej i najobficiej. Są co prawda chyba najpopularniejsze, ale z czegoś to jednak wynika. Everydaylily kupiłam z tego samego względu, miały pasować do żółtych wysokością i długością kwitnienia, są niskie i kwitną do października, ale podobają mi się mniej, bo mają przygaszony kolor i nie kwitną tak obficie. Chyba są też dość problematyczne do kupienia, bo chciałam dokupić 1-2 sadzonki i nie znalazłam, ale może w złym terminie szukałam.

Citrine i Crimson Pirate są wyższe, kupiłam ich mało i myślę, że muszę poczekać parę lat, ale aby się zaprezentowały w całej okazałości, słabo przyrastają co mnie rozczarowało. Jak widać narazie efekt jest dość słaby. Bardzo lubię wysokie pomarańczowe liliowce, nie wiem jak się nazywają, w grupie wyglądają cudnie. Może jeszcze dokupię? Muszę poszukać co to za odmiana.