Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

LIDKA 22:17, 10 mar 2024

Ania mam taki mały kawałek trawnika przy północnej stronie domu. Trawa prawie wygineła, bo rozpanoszył się mech. Tu dosieje i dosypie kompostu.
ajka 18:30, 11 mar 2024

Dziś doszła nowa huśtawka. Jest już poskręcana, ale oczywiście pójdzie do przemalowania, na ciemny orzech, jak większość rzeczy u nas.
Stwierdziliśmy z eMem, że w miejsce chorego klona posadzimy sosnę, a brzozę doorenbos, za huśtawką, między Kiku Shidare, a ambrowca, bo jakoś tak pusto za nią. Będę tylko musiała przesadzić dwa krzaki, ale to nie problem.
SylwiaBe 19:23, 11 mar 2024

Oo widzę, że ciemny orzech to nie tylko mój ulubiony kolor. Pokaż jak już huśtawka będzie gotowa
Agatorek 07:28, 12 mar 2024

mrokasia napisał(a)
Krokusowa rzeczka wzbudziła moją zazdrość!!! Cudo!!!

Moją też robi wrażenie
ajka 18:51, 12 mar 2024

SylwiaBe oczywiście pokażę.

Aguś, ja też lubię twoje kwiatowe rzeczki.

Dziś odwiedziłam swoją stałą szkółkę. Pani namawiała mnie na magnolię Soulangeana bezodmianową, bo szybko rośnie i nie choruje. Alexandra mówi, że jest coraz rzadziej spotykana, a Satisfaction wolno rośnie, a sprzedają tylko małe.

Co do sosny to zaproponowała mi jeszcze himalajską, ona ma śmieszne igły opuszczone w dół, ale te igły są miłe w dotyku. Myślę jeszcze nad bośniacką i limbą, ale większy wybór będzie dopiero przed świętami. Z sosny wejmutki mnie wyleczyła. Podobno na mokrych ziemiach choruje.

Patrzyłam jeszcze na wielopniowe brzózki Doorenbos. Była też odmiana Jacquemonta 'Doorenbos'. Mam wrażenie, że miała bielszy i ładniej rozgałęziony pień niż zwykłe Doorenbosy. Tak jest, czy tylko mi się wydaje? Ktoś może potwierdzić/zaprzeczyć?
LIDKA 19:49, 12 mar 2024

Hm
Z drzewami nie pomogę.
Żadnego z nich nie mam.

Byłam dziś oglądać Gumballa w szkółce i wypatrzyłam derenia cousa o pokroju drzewa. Miał ok 3 m.
Myślę teraz. Mam tylko 1 miejce tzn chce wywalic klona który ciagle ma albo grzyba albo poparzone liście.

No trudne te wybory.
ajka 19:53, 12 mar 2024

LIDKA napisał(a)
Hm
Z drzewami nie pomogę.
Żadnego z nich nie mam.

Byłam dziś oglądać Gumballa w szkółce i wypatrzyłam derenia cousa o pokroju drzewa. Miał ok 3 m.
Myślę teraz. Mam tylko 1 miejce tzn chce wywalic klona który ciagle ma albo grzyba albo poparzone liście.

No trudne te wybory.

Trudno doradzić, to dwa zupełnie inne drzewa. A nie chciałabyś jakiegoś judaszowca? Jest tyle pięknych odmian.
basia3012 22:59, 12 mar 2024

Krokusowa rzeczka cudna. Pozazdrościć.
ajka 11:34, 13 mar 2024

Jaką laurowiśnię polecacie na żywopłot w miejsce berberysów? Chciałabym jakąś wysoką, żeby rosła przynajmniej do płotu.

SylwiaBe 11:37, 13 mar 2024

ajka napisał(a)
Jaką laurowiśnię polecacie na żywopłot w miejsce berberysów? Chciałabym jakąś wysoką, żeby rosła przynajmniej do płotu.

Aniu, może Novita? Ja osobiście nie mam, ale teściowa ma u siebie i nic się z nią nie dzieje.