Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

Ogród ponad miarę - czyli trudne początki

ajka 14:23, 18 cze 2025

MagdaLenka napisał(a)
Piękny Twój Virginal. Ja właśnie dziś posadziłam 3 sztuki. Wybierałam odmiany o pełnych kwiatach. Oprócz Virginal mam jeszcze po jednym Snowbelle i Manteau d'Hermine. Snowbelle to dwa patyki na krzyż, wysokość do pół łydki, a jest oblepiony kwieciem. Nie zdążyłam zrobić fotek, ale jutro u mnie zlot ogrodniczy, więc na pewno będzie relacja.

MagdaLenka zazdroszczę i spotkania i jaśminowców, ja już chyba nie wcisnę, dokupiłabym Snowbelle, dla mnie wszystkie są piękne, trudno wybrać. Mam jeszcze Rosace na tarasie, rośnie w górę, ale boję się, że ma za dużo cienia i nie zakwitnie. Poczekamy, zobaczymy.
Polon 14:32, 18 cze 2025

Dzieki za wszystkie foty. Z tą lawendą, to faktycznie dziwnie, może jeszcze złapie kolor.

Gilenie są śliczne, tylko ciągle się waham gdzie je posadzić, bo mam miejsca, które jeszcze mocno zacienione nie są, ale za kilka lat będą, więc chyba w takich będzie ok - mam nadzieję.

Penstemony mam na liście, która zrobiłam jak byłyśmy u Mrokasi , tak więc jeszcze nie mam, ale to się na pewno zmieni. Tylko tamte chyba były ciemne? Już mi się wszystko myli

Powojnik - jednak Madame wezmę, chyba
ajka 14:45, 18 cze 2025

Polon napisał(a)
Dzieki za wszystkie foty. Z tą lawendą, to faktycznie dziwnie, może jeszcze złapie kolor.

Gilenie są śliczne, tylko ciągle się waham gdzie je posadzić, bo mam miejsca, które jeszcze mocno zacienione nie są, ale za kilka lat będą, więc chyba w takich będzie ok - mam nadzieję.

Penstemony mam na liście, która zrobiłam jak byłyśmy u Mrokasi , tak więc jeszcze nie mam, ale to się na pewno zmieni. Tylko tamte chyba były ciemne? Już mi się wszystko myli

Powojnik - jednak Madame wezmę, chyba

Penstemony - w jakim sensie ciemne? Liście mają moje też ciemne

Madame mi też najbardziej się podoba. Kupuj A jak chcesz ten płożący Arabella to też bierz, ja się zastanawiam czy nie dokupić. Jest cudny.

Gillenie chyba na początek dadzą radę, tylko nie dawaj ich do pełnego słońca.
ajka 15:34, 18 cze 2025

Eupraksja napisał(a)

Prześliczne te dwie kwitnące! O gilenii pierwszy raz słyszę, a ma cudne gwiazdki, idę czytać czy by u nas dała radę

Eupraksja cudna jest, to prawda, rośnie wysoko, ma cudne drobne kwiatuszki, ale dość krótko kwitnie. Ślicznie rozświetla cieniste zakątki. Polecam, nie jest wymagająca. Jak kupować, to teraz najlepiej, wiosną ciężko na nia trafić.