Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z plażą

Ogród z plażą

anabuko1 15:29, 13 lip 2026

Ania, ależ masz perełki w ogrodzie

Lilie drzewiaste uwielbiam
Te twoje mają głęboki malinowy kolor i wysokość... wyglądają jak kandelabry! One tak czasami potrafią. A ta druga z białym obramowaniem to chyba Stargazer? Zapach pewnie unosi się po całym ogrodzie.
A ta pełna, różowa lilia to cudo. Jak piwonia! Nigdy nie widziałam żeby miała aż tyle płatków. To Roselily? Muszę sobie taką sprawić na jesień.

Ten kulisty ścinany klon na tle żwirowych ścieżek daje taką elegancję. A te czarne donice z czerwonymi pelargoniami — kontrast genialny! I pomysł z misami pełnymi rozchodników i rojników — wygląda jak mini ogród skalny. Super że kwitną

Widać że masz oko do kompozycji. Wszystko dopięte na ostatni guzik, a przy tym naturalnie.

Powiedz, czym dokarmiasz lilie żeby tak wybujały? I jak zimują u Ciebie drzewiaste — okrywasz czy dają radę same?
LIDKA 17:15, 13 lip 2026

Ania obejrzałam zdjęcia od czerwca. Pieknie masz i cały czas coś kwitnie. Utrzymujesz ogród w nienagannym stanie Pracusiu.

Liczę na relacje z Peru
ajka 18:58, 13 lip 2026

anabuko1 niestety nie mogę już edytować posta, więc napiszę tutaj. Lilie jakie kupowałam to Palazzo, Profundo i El Captain, Purple Prince.
Trzy pierwsze kupowałam przez internet i to by się zgadzało, ale chyba nie ma tego Purple Prince (kupowanego na rynku), może zamiast niego wyszła Roselily, bo tak podpowiada mi również google. W tym roku dokupiłam jeszcze białą Pretty Woman do kolekcji, ale nie zakwitła i raczej już nie zakwitnie w tym roku. One nie są duże, największa ma 1,5m, a przecież drzewaiste osiągają 2,5m. Nie okrywam ich. To są dość nowe nabytki 2024-2026, więc mam nadzieję, że najlepsze przed nimi.

W donicach mam supertunie Strawberry, nie pelargonie. Rozchodniki przesadzane w tym roku, ze skalniaka który mi się nie podobał. Nowe rozwiązanie podoba się mi i eM, więc to najważniejsze. No i rozchodniki i rojniki się cieszą, bo kwitną i się rozrastają.

anabuko1 napisał(a)
Ten kulisty ścinany klon na tle żwirowych ścieżek daje taką elegancję.

Hmm, klona kulistego nie mam, o heptakodium, a może wiśnię chodzi?

ajka 19:00, 13 lip 2026

LIDKA napisał(a)
Ania obejrzałam zdjęcia od czerwca. Pieknie masz i cały czas coś kwitnie. Utrzymujesz ogród w nienagannym stanie Pracusiu.

Liczę na relacje z Peru

Oj, cieżko zebrać się po powrocie. Znowu ten jet lag. W ogrodzie same chwasty, dopiero przez weekend się w miarę ogarnęłam.
Polon 20:27, 13 lip 2026

Rozchodniki Ci się rozszalały

Lilie śliczne, w końcu też posadzę, może w przyszłym roku.

Peru - czekam na relację
sylwia_slomc... 21:39, 13 lip 2026

ajka napisał(a)

Sylwia kupowaliśmy platana formowanego w szkółce u nas w gminie gdzie gościu miał tych platanów formowanych chyba kilkadziesiąt, niektórych bardzo starych, bo on sprzedawał głównie wielkie drzewa, a nie małe sztuki. I on wszystkie je prowadził na takich stelażach jak nasz. O to się nie obawiam.

A, to ok
sylwia_slomc... 21:44, 13 lip 2026

Na co najmniej kilku fotkach Twój ogród wygląda jak ogród pokazowy, bardzo fajnie pomyślane zakątki.
ewsyg 21:57, 13 lip 2026

Czy to są Amanogawy?
Jeżeli tak, to w jakiej rozstawie je sadziłaś?
ajka 12:12, 14 lip 2026

Polon - z rozchodnikami jest tak, że niektóre odmiany rosną u mnie jak wściekłe, a inne ledwie odbijają od ziemi U mnie lilie tylko drzewiaste, może za jakiś czas pokuszę się o inne. Zapach jest nieziemski kiedy się koło nich przechodzi.
To wątek ogrodniczy, może starczy tych relacji z podróży

sylwia_slomczewska dziękuję za miłe słowa, to tylko na zdjęciach, ogród wciąż ma wiele braków

ewsyg tak, to Amonagawy - rozstaw 1,5m, bardzo często pojawia się to pytanie Wydaje mi się, że to dobry rozstaw.
ajka 12:13, 14 lip 2026

Prosiliście o więcej zdjęć platana z sezonu. Oto ci on: