Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z plażą

Ogród z plażą

ajka 17:54, 23 lip 2026

A wczoraj przycięliśmy trzy brzozy, głównie od dołu, by miały wyżej korony. Teraz wyglądają podobnie, rośliny będą miały więcej słoñca.

Magara 23:03, 23 lip 2026

ajka napisał(a)

Teraz tu będzie kopytnik. Posadziłam 3 sadzonki. Jakoś pusto. Czy on szybko się rozrasta?

Zadałaś pytanie, na które odpowiedź znają tylko Wielcy Mędrcy
Kilka lat temu się zafiksowałam na kopytnik, zapatrzona na rabatę u Tess.
Kupiłam dwie sadzonki. Jedna umarła, druga żyje. Kilka lat zajęło jej myślenie czy miejscówka pasuje. Pasuje. Od zeszłego roku przyrasta. W tempie nienachalnym. Gdybym miała traktować kopytnik jako roślinę zadarniająca, to musiałabym mieć siedem żyć
Ale całkiem niedawno widziałam u Mirki na żywo kopytnik, który jest gęsty. Może podpytaj Mirkę jak mu dogadza???
mirkaka 08:59, 24 lip 2026

Magara napisał(a)

Zadałaś pytanie, na które odpowiedź znają tylko Wielcy Mędrcy
Kilka lat temu się zafiksowałam na kopytnik, zapatrzona na rabatę u Tess.
Kupiłam dwie sadzonki. Jedna umarła, druga żyje. Kilka lat zajęło jej myślenie czy miejscówka pasuje. Pasuje. Od zeszłego roku przyrasta. W tempie nienachalnym. Gdybym miała traktować kopytnik jako roślinę zadarniająca, to musiałabym mieć siedem żyć
Ale całkiem niedawno widziałam u Mirki na żywo kopytnik, który jest gęsty. Może podpytaj Mirkę jak mu dogadza???

U mnie kopytnik posadzony w lasku gdzie był cień ale i sucho siedział z 10 lat i bardzo słabo przyrastał, co chwila wiądł z braku wody, zdecydowałam się go przesadzić pod ogrodówki , od północnej strony budynku, gdzie ma ciągle wilgoć i cień, i ruszył z kopyta, jak jego nazwa wskazuje Teraz mam ,po chyba trzech latach przepiękny dywanowy szpalerek wzdłuż ścieżki
U Ciebie widzę że ma konkurencję w postaci drzew i tuj, sprawdź czy tam nie jest sucho, bo jeśli tak to w takim miejscu lepiej poradzi sobie runiankę, u mnie ona rośnie w suchym i tworzy dywan
Judith 09:06, 24 lip 2026

ajka napisał(a)
A wczoraj przycięliśmy trzy brzozy, głównie od dołu, by miały wyżej korony. Teraz wyglądają podobnie, rośliny będą miały więcej słoñca.

Ale fajny ogniskowy zakątek! Nie kojarzę go zupełnie!
ajka 09:32, 24 lip 2026

Judith napisał(a)

Ale fajny ogniskowy zakątek! Nie kojarzę go zupełnie!

Naprawdę? To miejsce powstało jako jedno z pierwszych w moim ogrodzie Zawsze mi się marzyła namiastka lasu Stąd ten brzozowy zakątek. Nie pokazuje go za często bo denerwuje mnie ta nieobrobiona wędzarnia.
ajka 09:39, 24 lip 2026

Mirkaka, Magara nie pocieszyłyście mnie. Widziałam go kiedyś na filmach i tam tworzył ładne kobierce. U mnie jest tam dość sucho niestety przez te graby. Runiankę mam w dwóch miejscach i chciałam tam co innego. Może coś tam dosadzę?
tulucy 10:30, 24 lip 2026

Moj kopytnik posadzony pod lilakiem, od zachodu, słońce mial od popołudnia wczesnego, lilak z tych rozlogowych, rozłaził sie. Do rego towarzystwo miskanta i runianki. I rósł jak dziki. Żałuję, ze go nie zabrałam. Tzn. mam, ale w porównaniu z tamtym, to odrobinę tylko. Od roku.
ajka 11:50, 24 lip 2026

A jakie macie doświadczenia z przywrotniliem ostroklapowym? Bo przyznam się nie wiem co z nim robić. W głębokim cieniu wygląda u mnie tak - nie rosnie i nie kwitnie (a tam akurat ma dużo miejsca dookoła)

W lekkim cieniu przywrotniki znowu się rozrastają i pokładają. Przy ścieżce, więc mi to w ogóle nie pasuje. Gdzie je sadzić w takim razie?

A może powinnam go sadzić w słońcu?

Edit: no i już jedna wzięłam i przesadziłam W miejsce szczawika

ajka 13:01, 24 lip 2026

Mój przedogródek po przesadzeniu rododendrona, dosadzeniu azalii, kwaśnodrzewa i hortensji już nie straszy.

ajka 18:04, 24 lip 2026

Nowe zakupy zawsze cieszą

Enkiant Cracklyn Rose
Klon palmowy Bi Hoo