Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród z plażą

Ogród z plażą

Dorota321 12:41, 31 lip 2026

Witam w Twoim wątku, już mi się u Ciebie podoba. Masz duży ogród i sporo przestrzeni. Basen skradł moje serce. Mam i ja zatrwian szerokolistny, ale na tym moim piachu nie wypuszcza tylu pędów kwiatowych, a w tym roku to wygląda strasznie.
Czy Ty masz wkopane duże donice w ziemię z rojnikami? Ja nadmiar młodych rojników układam przy obrzeżach w żwirki i one tam sobie dobrze radzą.
ajka 01:10, 01 sie 2026

Dorotko rojniki mam posadzone w płytkich donicach wkopanych w ziemię. Wcześniej próbowałam zrobić coś w stylu skalniaka, ale to rozwiązanie mi nie przypadło do gustu. Teraz jestem zadowolona i rojniki też lepiej sobie radzą. Dosypałam im piasku i kamienia.

Widziałam u ciebie rojniki w donicach na jakimś stoliczku. Cudnie to wyglądało. Bardzo mi się podobają takie kompozycje. W ziemi u mnie rojniki słabo rosną, bo u mnie jest ciężka mokra ziemia.
ajka 01:29, 01 sie 2026

ajka 01:32, 01 sie 2026

Posadzone kosaćce przy tarasie będą jakiś czas straszyć Rozchodniki powoli nabierają kolorów.

ajka 01:44, 01 sie 2026

I tutaj dosadziłam kosaćców, posadziłam porzeczkę i dosadziłam rdest między żurawki. Wykopałam kłosowce, liliowca i część czerwonych rozchodników. Zostało mi jeszcze trochę miejsca. Nie zliczę ile razy zmieniałam tę rabatę. W tym roku grujecznik zaczął w końcu przybierać na masie, może zacznie to w końcu wyglądać.

Gosialuk 18:02, 01 sie 2026

Asia ale działacie ze ścieżką. Pomysł fajny i na pewno będzie wygodniej.
A jakie kosaćce posadziłaś?
Zatrwian zakwitł piękną chmurką.
Jak przesadzałaś, to powiedz jak głęboko się korzeni, bo mnie też taka operacja czeka. U mnie został zagłuszony przez inne rośliny i w tym roku w ogóle kwiatów nie widzę. Muszę sprawdzić czy jeszcze żyje.
ajka 20:14, 01 sie 2026

Gosialuk jestem Ania. Często to imię Asia chodzi za mną

O ścieżce myślę już od dawna.

Kosaćce przesadziłam spod grabów (niebieskie syberyjskie), posadziłam je tam jak graby były cienkie jak palec. Teraz są grube i pod nimi jest głęboki cień.

Zatrwian słabo był zakorzeniony, przeczytałam, że ma delikatny system korzeniowy i źle znosi uszkodzenia korzeni i faktycznie nie wygląda teraz dobrze Mam nadzieję, że dojdzie do siebie.
gogo 21:47, 02 sie 2026

Aniu, wątek długi, to tylko początek, środek i koniec ogarnęłam.
I jestem zachwycona, wszystko mi się podoba, ale platan skradł moje serce (z przyjemnością pod nim posiedziałam)
Dorota321 21:22, 04 sie 2026

ajka napisał(a)
Dorotko rojniki mam posadzone w płytkich donicach wkopanych w ziemię. Wcześniej próbowałam zrobić coś w stylu skalniaka, ale to rozwiązanie mi nie przypadło do gustu. Teraz jestem zadowolona i rojniki też lepiej sobie radzą. Dosypałam im piasku i kamienia.

Widziałam u ciebie rojniki w donicach na jakimś stoliczku. Cudnie to wyglądało. Bardzo mi się podobają takie kompozycje. W ziemi u mnie rojniki słabo rosną, bo u mnie jest ciężka mokra ziemia.
Miałam kiedyś i ja skalniak, a później zrobił się tam taki bałagan, że nie mogłam sobie z nim poradzić. Wtedy wysadziłam wszystkie rojniki w donice i misy. Mogę je dowolnie przestawiać i robić różne kompozycje.
Zazdroszczę tej ciężkiej i mokrej ziemi, bo u mnie suchy piach.
Polon 19:18, 06 sie 2026

Ania, skończyliście ścieżkę? Na pewno tak

Pamiętam, że ścieżka z płyt “chodziła” za Tobą od dawna, teraz znalazłaś doskonale miejsce na realizację

Pompony hortek cudne …