Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 17:18, 14 lut 2022

Klaudyna napisał(a)
To ja też poproszę o firmę

Priv
Wiolka5_7 17:45, 14 lut 2022

Nowa12 napisał(a)
Tą krótszą końcówką do tej pory cięłam tylko wąsy przy obrzeżach. Muszę spróbować jak ty trawy pościnać. A tą dłuższą końcówką próbowałam rozplenice ale nie dało się bo blokowało mi ją i szarpało źdźbła. Chyba że na mniejszych trawach się będzie dało.

Wąsy też mam zamiar ciąć
Małe trawy typu seslerie ,hakone ,molinie mam zamiar ciąć tą krótką końcówką.
A widzisz nie wszystkie trawy da się przyciąć tymi małymi nożycami ,ja rozplenic nie mam więc luz.
Magleska 18:40, 14 lut 2022

Wiola też je zakupiłam i ścięłam migusiem wszystkie drobiazgi
do rozplenic i innych większych są za słabe ,ale do wszelkich seslerii,hakonek ,turzyc rewelacja
szkoda tylko ,że mam jeden akumulator bo były naładowane tylko trochę fabrycznie i mi padły w trakcie prac jutro skończę ....

powiedz -ścinałaś nimi coś jeszcze oprócz traw ,jakieś bylinki ?
ja jeszcze spróbowałam lawendę i dają radę -oczywiście tylko te górne pędy ,bo zdrewniałe ,to bałam się ,że zaraz stępię

jutro spróbuję tą dłuższą końcówką moje kulki tujkowe podciąć ....ciekawe ,czy dadzą radę

Nowa12 19:48, 14 lut 2022

Wiola ty to masz zawsze dobre patenty .
Też dzisiaj po południu spróbowałam tę krótką koncówką podziałać i faktycznie poszło bezboleśnie .
Na razie tylko trzcinnki, śmiałki i seslerie bo już zielone od spodu wyłazi.
A myślałam że jeszcze za wcześnie na jakiekolwiek cięcia. Trochę czasu to zajmuje przy dużych kępach ale ręka nie boli jak po nożycach. Przetestuję na wszystkich trawach.
Wiolka5_7 20:15, 14 lut 2022

Magleska napisał(a)
Wiola też je zakupiłam i ścięłam migusiem wszystkie drobiazgi
do rozplenic i innych większych są za słabe ,ale do wszelkich seslerii,hakonek ,turzyc rewelacja
szkoda tylko ,że mam jeden akumulator bo były naładowane tylko trochę fabrycznie i mi padły w trakcie prac jutro skończę ....

powiedz -ścinałaś nimi coś jeszcze oprócz traw ,jakieś bylinki ?
ja jeszcze spróbowałam lawendę i dają radę -oczywiście tylko te górne pędy ,bo zdrewniałe ,to bałam się ,że zaraz stępię

jutro spróbuję tą dłuższą końcówką moje kulki tujkowe podciąć ....ciekawe ,czy dadzą radę

Madziu cieszę się, że jesteś zadowolona
Ja swoje naładowałam na maxa i nawet jedna kropka nie zeszła

Cięlam tylko seslerie...do bylin myślę, że też się nadadzą,choć może do takich zdrewniałych to szkoda ostrzy...

No ciekawa jestem jak będą ciąć zimozielone,bo plan mam żeby cisy nimi ciąć...ale to już przetestuje latem
Wiolka5_7 20:20, 14 lut 2022

Nowa12 napisał(a)
Wiola ty to masz zawsze dobre patenty .
Też dzisiaj po południu spróbowałam tę krótką koncówką podziałać i faktycznie poszło bezboleśnie .
Na razie tylko trzcinnki, śmiałki i seslerie bo już zielone od spodu wyłazi.
A myślałam że jeszcze za wcześnie na jakiekolwiek cięcia. Trochę czasu to zajmuje przy dużych kępach ale ręka nie boli jak po nożycach. Przetestuję na wszystkich trawach.

Trzeba sobie ułatwiać życie
Na pewno jest szybciej i lżej

Moje przycięte w sobotę seslerie dziś już wypuszczają zielone, więc najwyższa pora na cięcie trzcinniki i śmiałki też wcześnie ruszają właśnie...

Jak ogarnę seslerie to polecę z hakonkami i moliniami,bo wkurza mnie już ten syf a miskanty zostawię na deser
BASIA8 21:22, 14 lut 2022

Dziękuję Wiolu za namiary. Poczytam w wolnej chwili. Choć dostałam fajny prezent od Moich Chłopaków. Właśnie nożyce długie do żywopłotu - w wolnej chwili fotkę wstawię. Dziś już łóżeczko bo zmęczenie daje znać.
Buziaki zostawiam.
Wiolka5_7 21:35, 14 lut 2022

BASIA8 napisał(a)
Dziękuję Wiolu za namiary. Poczytam w wolnej chwili. Choć dostałam fajny prezent od Moich Chłopaków. Właśnie nożyce długie do żywopłotu - w wolnej chwili fotkę wstawię. Dziś już łóżeczko bo zmęczenie daje znać.
Buziaki zostawiam.

Proszę Basiu
O to masz już nożyce super fajny prezent dostałaś

Wypoczywaj Basiu, dobrej nocki buziaki
Napia 21:39, 14 lut 2022

Kiedy zaczęłam czytać o nożycach, to przypomniałam sobie, że przecież w zeszłym roku kupiłam. Dziękuję za przypomnienie, bo jak nic wszystkie moje róże okrywowe ciachałabym zwykłym sekatorem, wykańczając przy tym i sekator, i siebie
Wiolka5_7 17:26, 15 lut 2022

Napia napisał(a)
Kiedy zaczęłam czytać o nożycach, to przypomniałam sobie, że przecież w zeszłym roku kupiłam. Dziękuję za przypomnienie, bo jak nic wszystkie moje róże okrywowe ciachałabym zwykłym sekatorem, wykańczając przy tym i sekator, i siebie

Fajnie Aga , że masz takie nożyce cięcie pójdzie szybko i bez bólu