Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

April 07:21, 02 wrz 2022

Wiolka5_7 napisał(a)

Zrobiłam porównanie Blackfield i Golden Arrow.Jutro zrobię fotki wszystkim co mam .

To fajne, że roślinki mają się dobrze moje molinie również jest idealna pogoda teraz na takie operacje
Tak hakonki dzielone jesienią kapryszą w następnym roku. Najlepiej dzielić na początku sezonu ,jak zaczynają ruszać.

No faktycznie trochę jeszcze źrebakowate te kłosy Golden Arrow. Ale zauważ że jeszcze nie do końca rozkwitnięte. Spuszą się jeszcze. Daj im czas, w przyszłym sezonie zachwycą, jestem tego pewna.
Wiolka5_7 13:51, 02 wrz 2022

April napisał(a)

No faktycznie trochę jeszcze źrebakowate te kłosy Golden Arrow. Ale zauważ że jeszcze nie do końca rozkwitnięte. Spuszą się jeszcze. Daj im czas, w przyszłym sezonie zachwycą, jestem tego pewna.

Tak chude są niby nie do końca rozkwitnięty,ale to i tak taki najgrubszy no nic zobaczę za rok
Wiolka5_7 20:07, 02 wrz 2022

Magara napisał(a)
Wiola, a te wrzosy donicowe traktujesz jako ozdoby jednorazowe czy później je do gruntu wsadzasz? Nasadzenia jesienne bardzo ładne
A pytam bo właściwie co roku kupowałam do doniczki tarasowej nie wrzosy a wrzośce (jak dla mnie bardziej wyraziste), ale były jednorazowe (podpędzane, nie ta pora, w gruncie żaden później nie przeżył) - i zastanawiam się co w tym roku zrobić

Tak traktuje je jako jednorazowe bo nie mam na nie miejsca .Ja zawsze kupuję wrzosy te pączkowe ,bo długo zdobią

Nasadzenia dziękują skromne ,ale cieszą małe mam te donice bo bym naupychała dobroci fajnie kompozycje w CO widziałam
Martka 23:38, 02 wrz 2022

Piękne dekoracje z wrzosami, można odpoczywać i wygrzewać się w słońcu. To wrześniowe ma wyjątkowy, miękki odcień.
Ja w tym roku odpuściłam sobie nawozy typu Yara, kupiłam pakę 25 kg wiórów rogowych i drugą obornika granulkach, sypnęłam dwa razy. Trawnik przez susze był słaby, ale w sierpniu po opadach zrobił się zielony i teraz świetnie sobie daje radę. Też myślę, że dobrze jest nie mieć za dużo trawnika...

Magara 00:11, 03 wrz 2022

Wiola, dzięki za info Muszę przemyśleć sprawę.
Jakoś mnie wyrzuty sumienia biorą jak kupuję roślinę w doniczce ze świadomością, że ona ozdobna na chwilę tylko ma być Wiadomo, chcemy żeby było ładnie w naszym otoczeniu, ale gdzieś tam z tyłu głowy mi kiełkuje jakie są koszta środowiskowe produkcji tych roślin... No i mam dylematy
Wiolka5_7 08:32, 03 wrz 2022

Martka napisał(a)
Piękne dekoracje z wrzosami, można odpoczywać i wygrzewać się w słońcu. To wrześniowe ma wyjątkowy, miękki odcień.
Ja w tym roku odpuściłam sobie nawozy typu Yara, kupiłam pakę 25 kg wiórów rogowych i drugą obornika granulkach, sypnęłam dwa razy. Trawnik przez susze był słaby, ale w sierpniu po opadach zrobił się zielony i teraz świetnie sobie daje radę. Też myślę, że dobrze jest nie mieć za dużo trawnika...

Dzięki Martka
Oj tak dla mnie pogoda idealna ,całe lato powinno być takie ,no i ciepłe noce do tego

To fajnie, że trawnik odżył.
Ja jesiennego kupiłam mniej ,ale azotowy to już kupuję w dużym worku to taniej wychodzi.

Pewnie trawnik to najdroższa i najbardziej pracochłonna rabata
Wiolka5_7 08:38, 03 wrz 2022

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Zakupy nawozu jesiennego i innych specjalistycznych nawozów poczyniłam pod koniec zimy. Bardziej mnie to interesowało niż robienie zapasów żywności.
Teraz ceny nawozów rzeczywiście zwalają z nóg. Dobrze przechowywane nawozy mają dosyć długą przydatność. Najbardziej opłaca się je kupować w opakowaniach 25 kg (te do trawnika i rabat). Kilogram nawozu wychodzi wtedy nieco powyżej 6 zł. Można poszukać w okolicy sklepu/hurtowni, w której nawozy kupują rolnicy.

Wrzosy cudownie ozdobiły strefę wejściową, a rabaty- wiadomo. Pełna profeska.

Dobra rada Haniu, też tak zrobię w przyszłym roku
Tak ceny kosmiczne a w dodatku rolnicy mają problem z zakupem.

Tak ja azotowy kupiłam właśnie w dużym worku ,bo idzie tego i taniej wychodzi. Jesiennego kupiłam mniej na 2 x krotne nawożenie i koniec.

Haniu kompozycje jesienne skromne ,ale cieszą
Wczoraj ogród dostał pochwały od pewnych Pań, miłe to
Dzięki
Wiolka5_7 08:41, 03 wrz 2022

Magara napisał(a)
Wiola, dzięki za info Muszę przemyśleć sprawę.
Jakoś mnie wyrzuty sumienia biorą jak kupuję roślinę w doniczce ze świadomością, że ona ozdobna na chwilę tylko ma być Wiadomo, chcemy żeby było ładnie w naszym otoczeniu, ale gdzieś tam z tyłu głowy mi kiełkuje jakie są koszta środowiskowe produkcji tych roślin... No i mam dylematy

Miałam takie samo przemyślenie rok temu co ty

I w zeszłym roku zrobiłam eksperyment. Do tych donic przy drzwiach wsadziłam te wrzosy w tych doniczkach co kupiłam .Potem je zadołowałam w warzywniku i przeżyły ale w sezonie miały za sucho i podeschły.

Spróbuj je zadołować zanim ziemia zamarznie ,przecież nic nie tracisz
Wiolka5_7 21:48, 03 wrz 2022

Nie pamiętam kiedy tyle godzin pracowałam w ogrodzie
Przycięłam wszystko,uff...
Jutro relaks po dzisiejszej gimnastyce

Po kilku latach idzie mi to sprawnie, zostało sprzątanie.

Po cięciu nawiozłam jeszcze trawnik i włączyłam zraszacz, ileś tam konewek wody rozniosłam, bo sucho a deszczu nie widać,ech...

Dzień zatem uważam za wykorzystany w pełni

Przycięłam...
36 cisowych półkul

Żywopłocik cisowy

Żywopłocik z tawuły japońskiej

Żywopłocik z trzmieliny i niwaki z cisa

Trawnik nawieziony 1 dawką nawozu jesiennego i podlany

Martka 22:10, 03 wrz 2022

Wiolu, Twoje niwaki z cisa widzę po raz pierwszy, no bystrzaczka ze mnie... I ta kamienna ławeczka, świetnie tam wygląda, mały, tajemniczy zakątek
Ale cięcie musiałaś dziś robić jakimś ekspresem. 36 kul to już liczę 15 minut na każdą i już mi wychodzi 9 godzin! A reszta? Jakim sposobem tak równo te żywopłoty wychodzą, oko czy sznurki? Gratuluję, dziś widzę, że nie tylko światowy dzień wieżowców, ale też dzień cięcia Efekty "po" super!

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies