Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 07:51, 31 sie 2022

Gosialuk napisał(a)
Też mam ochotę podzielić seslerie, potrzebuję większej ilości sadzonek i mam nadzieję, że wtedy będą się lepiej rozrastać. Najwyżej zostawię jedną kępkę na wszelki wypadek niepodzieloną.

Gosia dziel spokojnie,teraz temp ekstra zapowiadają bez palącego słońca.

Ja dzieliłam i przesadzałam w tym roku przed samymi wielkimi upałami i dały radę dla mnie to najmniej kapryśne trawy
Wiolka5_7 07:57, 31 sie 2022

pawel2806 napisał(a)
Idzie jesień ja szukam traw do dużego ogrodu, zastanawuem się nad memory jakie masz przemyślenia na jego temat

Memory jest piękny. Jeśli Ci się podoba z wyglądu ,to że mam bardzo masywną kępę to sadź. Bo kwiat to wiadomo ma śliczny. Moje 3 latki miały 2 m średnicy.

Tylko sadź w pełnym słońcu,bo u mnie pada na nie cień z ogrodzenia i po ulewie się kładą.
Zauważyłam że jednak w suche upalne lato trzeba je dolewać, potrzebują więcej wody te szerokolistne miskanty.
Bo np. miskanty wąskolistne u mnie dały sobie świetnie radę w suszę bez dodatkowego podlewania

Wiolka5_7 08:05, 31 sie 2022

Martka napisał(a)
Wiolu, zakupy w szkółce Wrzos naprawdę wkurzające. Na szczęście molinie to ładne trawy, można namnożyć, posadzić w innym miejscu. Bodziszek Rozanne zaskakująco dobrze rośnie u Ciebie w słońcu. Podziwiam przed-wrześniowe widoki.
Rozważam zmianę obwódki z seslerii przed hortensjami. Tu w tym roku niektóre słabo, inne wcale prawie nie przyrosły, jakoś bardzo dziwnie. Niektóre się pokładają, jakby wylegiwało coś na nich. Co radzisz, poczekać jeszcze jeden sezon czy wymienić na rozplenice?

Tak bardzo wkurzające. Na szczęście miałam z czego zrobić tetrisy i teraz jest ok.

Tak Rozanne świetnie rośnie u mnie w pełnym słońcu. Myślę , że to zasługa dobrej gleby,bo na piasku by tak nie rosły.

A Twoje seslerie rosną w pełnym słońcu ? Jaką mają glebę ? Czy nie mają za mokro? Bo wiesz to jest trawa na ekstremalne warunki. Nalepiej rośnie w nie za bogatej glebie i gdy ma bardziej sucho niż mokro
April 12:23, 01 wrz 2022

Hej, masz zdjęcie porównawcze kwiatostanu tego swojego rdesta NN i Golden Arrow? Ciekawa jestem.
Znów fotki takie że czuję się jak na ogrodowym haju

Ja dzieliłam w niedzielę proso i ma się świetnie. Dzieliłam też seslerię jesienną ale była wielka więc przycięłam krótko. Już widać że puszcza nowe i się nie przejmuje. Przesadzałam też kępy hakonek, bez dzielenia, bo one raczej kapryśniejsze są i potrafią częściowo podsychać. Z hakone bym się wstrzymała. Reszta daje radę wg mnie.
Wiaan 14:52, 01 wrz 2022

Wiolu chciałam podpytać czy Twoje jeżówki DC płowieją po jakimś czasie ?
Wiolka5_7 19:40, 01 wrz 2022

April napisał(a)
Hej, masz zdjęcie porównawcze kwiatostanu tego swojego rdesta NN i Golden Arrow? Ciekawa jestem.
Znów fotki takie że czuję się jak na ogrodowym haju

Ja dzieliłam w niedzielę proso i ma się świetnie. Dzieliłam też seslerię jesienną ale była wielka więc przycięłam krótko. Już widać że puszcza nowe i się nie przejmuje. Przesadzałam też kępy hakonek, bez dzielenia, bo one raczej kapryśniejsze są i potrafią częściowo podsychać. Z hakone bym się wstrzymała. Reszta daje radę wg mnie.

Zrobiłam porównanie Blackfield i Golden Arrow.Jutro zrobię fotki wszystkim co mam .

To fajne, że roślinki mają się dobrze moje molinie również jest idealna pogoda teraz na takie operacje
Tak hakonki dzielone jesienią kapryszą w następnym roku. Najlepiej dzielić na początku sezonu ,jak zaczynają ruszać.
Wiolka5_7 19:43, 01 wrz 2022

Wiaan napisał(a)
Wiolu chciałam podpytać czy Twoje jeżówki DC płowieją po jakimś czasie ?

Anetko ,ja swoje kupiłam niedawno i miały w większości obcięte kwiaty a te co były to coś obżarło im płatki i nie wiem jak się zachowują gdy przekwitają zapytaj Agi z wątku " Mój ogrodowy pamiętnik "
Wiolka5_7 19:48, 01 wrz 2022

Dzisiaj już wrzesień, więc tradycyjnie skoczyłam do CO i zakupiłam wrzosy zakupy małe ,ale akcent jesienny jest

Zakupiłam też nawóz jesienny do trawnika... Cena masakra... Dobrze, że mam mało trawnika ,bo bym wydała tysiące na nawozy ,wodę itp.

Nawiozłam jeden trawnik i się podlewa ,jutro drugi
Dzielone i przesadzane molinie mają się super, bo pogoda jest idealna
Gruszka_na_w... 20:25, 01 wrz 2022

Zakupy nawozu jesiennego i innych specjalistycznych nawozów poczyniłam pod koniec zimy. Bardziej mnie to interesowało niż robienie zapasów żywności.
Teraz ceny nawozów rzeczywiście zwalają z nóg. Dobrze przechowywane nawozy mają dosyć długą przydatność. Najbardziej opłaca się je kupować w opakowaniach 25 kg (te do trawnika i rabat). Kilogram nawozu wychodzi wtedy nieco powyżej 6 zł. Można poszukać w okolicy sklepu/hurtowni, w której nawozy kupują rolnicy.

Wrzosy cudownie ozdobiły strefę wejściową, a rabaty- wiadomo. Pełna profeska.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Magara 00:12, 02 wrz 2022

Wiola, a te wrzosy donicowe traktujesz jako ozdoby jednorazowe czy później je do gruntu wsadzasz? Nasadzenia jesienne bardzo ładne
A pytam bo właściwie co roku kupowałam do doniczki tarasowej nie wrzosy a wrzośce (jak dla mnie bardziej wyraziste), ale były jednorazowe (podpędzane, nie ta pora, w gruncie żaden później nie przeżył) - i zastanawiam się co w tym roku zrobić