Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Roocika 09:13, 11 maj 2023

Też ostatnio trafiłam na podobny wyrywacz do chwastów za nieduże pieniądze, w glinie się nie wygina, bo jest ze zwykłej stali. U mnie mniszki potrafią mieć korzenie dłuższe niż łopatka i nie zawsze rosną pionowo w dół , szczególnie te na skarpie
Wiolka5_7 11:41, 11 maj 2023

Roocika napisał(a)
Też ostatnio trafiłam na podobny wyrywacz do chwastów za nieduże pieniądze, w glinie się nie wygina, bo jest ze zwykłej stali. U mnie mniszki potrafią mieć korzenie dłuższe niż łopatka i nie zawsze rosną pionowo w dół , szczególnie te na skarpie

Fajnie

Mój też jest że zwykłej ,więc powinien dać radę

No tak na skarpie to rosną poziomo
Wiolka5_7 11:42, 11 maj 2023

Listki parocji perskiej... Najpiękniejsze

Makao 11:51, 11 maj 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Skrzypu u mnie minimalna ilość ,ale powój mam na jednej całej rabacie.

Jego nie da się wykopać bo ma długie korzenie

Też miałam prawie całą rabatę w powoju. Nie dawałam rady go wyrywać. I wtedy zdecydowałam się na randap w sztyfcie i smarowałam każdą roślinę po liściach ale tak by żadna inna roślina nie miała z nim styczności. To bardzo ograniczyło inwazję.
Ale wciąż gdzieś tam się pojawia.
Roocika 11:55, 11 maj 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Fajnie

Mój też jest że zwykłej ,więc powinien dać radę

No tak na skarpie to rosną poziomo

To tak, jakby ich korzenie lawirowały między korzeniami irgi! a wyłażą, gdzie mają więcej miejsca.
Jasne, że Twój da radę!

Wcześniej mąż mi kupił jakiś z nierdzewki i on był jak z plasteliny, co wbiłam to wyciągałam wygięty w drugą stronę, nie dało się nim działać
Brzozowadzie... 12:27, 11 maj 2023

Cześć Wiolu, rabata piękna, soczysta, bardzo lubię te tulipany
A pokażesz swoją cienistą? Przepraszam, jestem z doskoku na O. i umknęła mi. A może po prostu nie wiem, która to cienista u Ciebie
AlicjaMa 14:01, 11 maj 2023

Makao napisał(a)

Też miałam prawie całą rabatę w powoju. Nie dawałam rady go wyrywać. I wtedy zdecydowałam się na randap w sztyfcie i smarowałam każdą roślinę po liściach ale tak by żadna inna roślina nie miała z nim styczności. To bardzo ograniczyło inwazję.

Ja podobnie, chodziłam z pędzelkiem i randapem jak detektyw i każdy liść smarowałam. Minus jest taki, ze trzeba poczekać aż chwast urośnie żeby było co smarować i potem czekać aż powoli zaschnie. U mnie póki co zadziałało na powój i innych intruzów
anuska2507 14:07, 11 maj 2023

Ja kiedyś walczyłam z powojem przy pomocy octu. Też zasechł. Teraz muszę być czujna, bo widzę, że gdzieniegdzie się pojawia.
Wiolka5_7 14:41, 11 maj 2023

Makao napisał(a)

Dobrze , że go ograniczyłaś.
Chociaż ja Roundapu nie chce stosować . Spróbuję z octem ,ale jak będą upały ,bo wtedy działa najlepiej
Wiolka5_7 14:42, 11 maj 2023

Roocika napisał(a)

To tak, jakby ich korzenie lawirowały między korzeniami irgi! a wyłażą, gdzie mają więcej miejsca.
Jasne, że Twój da radę!

Wcześniej mąż mi kupił jakiś z nierdzewki i on był jak z plasteliny, co wbiłam to wyciągałam wygięty w drugą stronę, nie dało się nim działać

Oj to nieciekawie u Ciebie to wygląda

Tak myślę, że da

Jednak zwykła stal wygrywa