Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Marcin89 18:56, 18 maj 2023

Wiola, czy masz jakieś tajniki sadzenia roślin? Czy używasz jakiejś ekstra ziemi/kompostu?

Tak a propos powyższych postów
Wiolka5_7 20:41, 18 maj 2023

Marcin89 napisał(a)
Wiola, czy masz jakieś tajniki sadzenia roślin? Czy używasz jakiejś ekstra ziemi/kompostu?

Tak a propos powyższych postów

Pewnie ,gleba to podstawa.
Zanim obsadziłam rabaty ,zasiałam trawniki przyłożyłam się do przygotowania gleby.
Nie tylko w dołkach ,tylko przekopując z "dobrociami" typu czarnoziem, kompost, humus, obornik koński, mączka bazaltowa/granitowa, kora, piasek całą powierzchnię przeznaczoną na rabaty/trawnik....

Wszystko dawałam zależnie od gleby rodzimej i sadzonych potem roślin
Najpierw była harówka a potem najprzyjemniejsze ,czyli sadzenie roślin

Jak się przyłożymy do przygotowania gleby ,to rośliny rosną potem zdrowo w oczach

Agatorek 21:37, 18 maj 2023

Zdjęcie z widokiem na kropelkę i na altankę jest super . Pięknie i soczyście ❤️
Marcin89 23:18, 18 maj 2023

Wiolka5_7 napisał(a)

Pewnie ,gleba to podstawa.
Zanim obsadziłam rabaty ,zasiałam trawniki przyłożyłam się do przygotowania gleby.
Nie tylko w dołkach ,tylko przekopując z "dobrociami" typu czarnoziem, kompost, humus, obornik koński, mączka bazaltowa/granitowa, kora, piasek całą powierzchnię przeznaczoną na rabaty/trawnik....

Wszystko dawałam zależnie od gleby rodzimej i sadzonych potem roślin
Najpierw była harówka a potem najprzyjemniejsze ,czyli sadzenie roślin

Jak się przyłożymy do przygotowania gleby ,to rośliny rosną potem zdrowo w oczach

No tak, można było się domyślić. Cudów nie ma. Trzeba było pomóc trochę naturze, by był taki efekt jak widać

A mieszanka do dołków?

U mnie słabej klasy grunty, dosłownie piach. Chyba bym musiał kompostownię obrabować
Iwonka 07:13, 19 maj 2023

Jak napisałaś o "rządkozie" to sama do siebie zaczęłam się śmiać Super słowo wymyśliłaś.
Też nie przepadam, a co zrobiłam w tym sezonie, no właśnie to
Z własnej hakone i seslerii. Wrzucę zdjęcia wieczorem to zobaczysz.
Pomyślałam, że jak nasadzenia na rabacie pstrokate, stare i trudne do zmiany, to może spokojna obwódka zamknie chaos
Wiolka5_7 08:25, 19 maj 2023

Agatorek napisał(a)
Zdjęcie z widokiem na kropelkę i na altankę jest super . Pięknie i soczyście ❤️

Fajnie , że Co się podobają widoczki Aga,dzięki!
Wiolka5_7 08:32, 19 maj 2023

Marcin89 napisał(a)
No tak, można było się domyślić. Cudów nie ma. Trzeba było pomóc trochę naturze, by był taki efekt jak widać

A mieszanka do dołków?

U mnie słabej klasy grunty, dosłownie piach. Chyba bym musiał kompostownię obrabować

Niestety ,nie można iść na łatwiznę...

Ja kupowałam właśnie kompost z kompostowni miejskiej na tony polecam to czarne złoto.
Oczywiście do warzywnika go nie dawałam ,ale na rabaty czy trawnik tak.

Na słabą glebę duuuużo kompostu + obornik koński/bydlęcy + mączka bazaltowa / granitowa -zależnie od pH rośliny - to wszystko przekopać widłami z ziemią rodzimą najlepiej jesienią a wiosną sadzić

Nie baw się w dołki ,tylko szykuj rabatę po całości
Wiolka5_7 08:36, 19 maj 2023

Iwonka napisał(a)
Jak napisałaś o "rządkozie" to sama do siebie zaczęłam się śmiać Super słowo wymyśliłaś.
Też nie przepadam, a co zrobiłam w tym sezonie, no właśnie to
Z własnej hakone i seslerii. Wrzucę zdjęcia wieczorem to zobaczysz.
Pomyślałam, że jak nasadzenia na rabacie pstrokate, stare i trudne do zmiany, to może spokojna obwódka zamknie chaos

Iwonka ,ja też mam sporo rabat "rządkowych" ale też sporo takich kontrolowany luz lubię wszystkie rabaty i wcale się nie gryzą

Hakone i seslerie też mam różnie posadzone ... A to swobodnie rozrzucone a to jako obwódkę ,więc spoko
Beata36 10:36, 19 maj 2023

Wiolu czy dobrze doczytałam że masz u siebie hakonechloa greenhills?kupiłam ją właśnie zamiast macra bo nigdzie nie mogę jej dostać,czy możesz powiedzieć jak na szerokość się ona rozrasta ?wiem że u każdego roślinka inaczej się rozrasta ale w internecie znalazłam informację że 40cm a nawet 80 szerokości osiąga i dumam co ile ja wsadzić..
Kordina 10:47, 19 maj 2023

O! Nowe słowo - "rządkoza", bardzo fajne, lubię takie słowotwórstwo, to znak, ze język żywy jednak jest