Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Małymi krokami-Ogród Wioli

Małymi krokami-Ogród Wioli

Wiolka5_7 09:49, 26 paź 2018

DorKa napisał(a)
Cześć Wiola,jak tam Twoja nowa rabata ? Czekasz z nasadzeniami do wiosny ?

p.s przypomnij mi co dosadzałaś do dereni IH bo nie pamiętam a koloru szukam

Rabaty przekopane już z dobrociami
Ja mam derenie z jeżówkami,liatrami , imperatą Red baron, hakonechloa,cyprysikami,bukszpanem i tulipanami
I miałam jeszcze z szałwią
sarenka 12:27, 26 paź 2018

Ja czasem z mężem razem coś robię, ale mnie ta robota tak odpręża, relaksuje, ta cisza kiedy mogę porozmyslac,nie muszę odpowiadać na milion pytań na minutę ... Dlatego on zostaje z dziećmi, a ja chadzam kopać w ziemi. Zresztą on się zajmuje owocujacymi roślinami a ja ozdobnymi, taki podział mamy
DorKa 12:44, 26 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Rabaty przekopane już z dobrociami
Ja mam derenie z jeżówkami,liatrami , imperatą Red baron, hakonechloa,cyprysikami,bukszpanem i tulipanami
I miałam jeszcze z szałwią

Dzięki! coś z tego zgapię na wiosnę Choć dereniowa to jedna z nielicznych którą lubię to kolorek się przyda.
Wiolka5_7 14:25, 26 paź 2018

DorKa napisał(a)

Dzięki! coś z tego zgapię na wiosnę Choć dereniowa to jedna z nielicznych którą lubię to kolorek się przyda.

Szczerze to uwielbiam tą swoj dereniową obok altany,bo jest cały czas piekna...a hortki obok już nie zachwycają i je na wiosnę przesadzam a sadzę miskanty...
Wiolka5_7 14:27, 26 paź 2018

sarenka napisał(a)
Ja czasem z mężem razem coś robię, ale mnie ta robota tak odpręża, relaksuje, ta cisza kiedy mogę porozmyslac,nie muszę odpowiadać na milion pytań na minutę ... Dlatego on zostaje z dziećmi, a ja chadzam kopać w ziemi. Zresztą on się zajmuje owocujacymi roślinami a ja ozdobnymi, taki podział mamy

Fajnie,że możesz się wyciszyć w ogrodzie i fajny podział zajęć masz z mężem

SlonecznyOgrod 12:05, 27 paź 2018

Wszyscy macie rację!!! My kobiety robimy dokładniej, ale pomoc męska też czasami nie oceniona, ciężko się bez nich obejść no chyba, że juz nie ma wyjścia, to trzeba się mocniej zaprzeć.
Wiolka5_7 12:45, 27 paź 2018

SlonecznyOgrod napisał(a)
Wszyscy macie rację!!! My kobiety robimy dokładniej, ale pomoc męska też czasami nie oceniona, ciężko się bez nich obejść no chyba, że juz nie ma wyjścia, to trzeba się mocniej zaprzeć.

To prawda
basia3012 21:28, 27 paź 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Witaj Basiu

Wzięłam sobie do serca nauki Toszki i Mazana i przygotowuję rabaty po całości,nie tylko dołki
Wiadomo jest to wysiłek ,ale myślę,że roślinki się odwdzięczą

Tak będę sadzić m.in. 6szt hortensji ( przesadzę te co rosną teraz obok altany,a tam posadzę Gracillimusy zabrane zza Limek,bo ich nie widać )
Część roślin już mam,resztę zakupię wiosną ....już zacieram rączki na sadzenie

Najgorzej własnie jak trzeba wymieniać całą ziemię z dołka i dawać dobrą...ja też tak miałam, że kopałam a tam albo glina z podglebia albo gruz,kamienie itp....tutaj jak oczyszczałam te rabaty to chciaż nie było takich niespodzianek...

Myślę,że jałowiec się odwdzięczy...

Pozdrawiam również

Wiolu wyczytałam, że będziesz sadziła Gracilimusy. Chciałam więc zapytać czy one należą do traw, które potem rozejdą się dookoła i trzeba użyć ciężkich narzędzi, żeby ich się pozbyć? A inne trawy np.: rozplenica Hameln, sesleria , sporobolus różnołuskowy, trzcinnik ostro..(?)czy ekspansywne? Może wiesz coś o nich?
Pozdrawiam Wiolu serdecznie.
Kasiolaaa 03:37, 28 paź 2018

moj emm tez zawsze cos mi pomaga w ogrodzie i wspolnie cieszymy sie roslinnoscia cieszy mnie to ze sam jak widzi ze jakies chorobsko dopada roslinki to jedzie po opryski chodzi zaglada
Kasia_CS 10:30, 28 paź 2018

Moj eM też pomaga, wyrywa chwasty w trawie, kosi, wertykuluje Jak potrzebuję to mi jakieś cięższe prace zrobi, choć z przyjemnością sama się im oddaje, bo mi brak wysiłku tego typu