Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

Nocek 22:17, 09 paź 2018

Z ieknie przebarwiających sie na czrwono krzewów polecam trzmieline oskrzydloną, robi piorunujace wrażenie. Sumaki też sa piękne zwłaszcza jesienią. Sam zastanawiam sie nad posadzeniem mimo że to drzewo ma wiećej przeciwników niż zwolenników. Twój okaz ładnie sie prezentuje.
anpi 11:57, 10 paź 2018

O trzmielince też myślałam.A u Basi "Wśród dębów i brzóz"wypatrzyłam wilczomlecz Bonifire,wprawdzie nie czerwony,a raczej buraczkowy,ale też mi się podoba.
Bo u mnie ogród to raczej pomarańczowieje jesienią.

anpi 12:05, 10 paź 2018

anabuko1 12:10, 10 paź 2018

anpi napisał(a)
Twoja trójsklepka Aniu,taka wyraźniejsza,mocniejszy fiolet!Bardziej mi się podoba.A może jak moją posadzę w lepszych warunkach to też pociemnienie,bo ona cała blada,wraz z liśćmiAle dziewczyny podpowiedziały mi odnośnie jej wymagań, to ją przesadzę.Może jutro
A sumaka jak będziesz chciała to daj znać,to Ci dam,u nas za siatką tego dostatek
Mi też się marzy ,ale raczej nieduży krzew czerwieniejący jesienią.

Aniu myślę że te nasze to są inne trojsklepki.
Twoja końcówki i środek też na inny.
Ok,będę pamiętać co do sumaka
Wyzlocilo,wybarwilo ci się jesiennymi malowniczymi barwami w ogrodzie pięknie.
I mnie takich kolorów trochę brak.
ElzbietaFranka 23:26, 10 paź 2018

anpi napisał(a)

Lubię taka ciepłą jesień wtedy trochę dłużej cieszy kolorami.Jeżówki mam dopiero pierwszy rok i na pewno jeszcze ich dokupię,szczególnie że niektóre jeszcze w październiku kwitną.
A pędraczki mi wystarczą,wolałabym żeby opuchlaki ,gdzieś indziej się stołowały

A kto nie lubi takiej pięknej jesieni chyba nikt. Widziałaś mapy pogodowe słońce i tylko słońce. Tak się cieszę.
Aniu u ciebie szał żółci host i sumaka piękny. Kilka razy sadziłam sumaka i ani razu się nie przyjął więc zaniechałam. Liscie sumaka oblędne. Chodzę na spacery więc przyglądam się im coś pięknego.

Aniu jeszcze chciałam bo byłam u Ani czytałam, że kupiłaś trawę pampasową
Posadź ją w miejscu ustronnym, aby nie była zalewana zbytnio wodą.
Na zimę trzeba ją dobrze opatulić minimum 0,5 m nasypać na nią liści lub kory bo inaczej zmarznie. Miałam więc piszę co się dzieje. Przez 3 zimy u mnie wytrzymała przyszła raz bardzo mroźna i wymarzła.
anpi 23:34, 10 paź 2018

Tą trawę pompasową dostałam od koleżnki ,która wysiała ją z nasionek wiosną.Trawa ma teraz z 60cm wysokości.A może teraz jej nie sadzić do gruntu tylko przezimować w doniczce w piwnicy?
anpi 23:51, 10 paź 2018

Elu nie sprawdzałam map pogodowychCieszę się więc z Twoich dobrych wieści.Kupiłam trochę cebulowych ,to przyjemniej będzie sadzić, bo ja zmarzluch jestem
Wszystko z dnia na dzień się jesiennie przebarwia i oby jak najdłużej cieszyło
U mnie miejsc zalewowych raczej nigdzie nie ma,przez piaseczek wszystko wsiąka szybko.Pod tą trawę pompasową, muszę też podłoże przygotować,bo piaseczek jej chyba nie posłuży?

Ciekawe jak w tym roku przezimuje nam figa?
anpi 00:41, 11 paź 2018

Chryzantemki lada moment...

anpi 00:47, 11 paź 2018

Biały odcień jesieni...

anpi 00:55, 11 paź 2018

A tu już ususzone na wigilijny kompocikMam nadzieję że doczekają ,bo pysznie się chrupie...

To na środku ,to rodzynki kalifornijskie ,też ususzyłam( z ogródka),ale szału w smaku nie ma...wolę surowe