Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

anabuko1 15:37, 20 sty 2019

anpi napisał(a)
Basiu zaletą jeżówek jest to że kwitną całe lato i jesień,tworzą duże kępy więc kwitnienie jest spektakularnePrzyciągają ogrom motyli co dodatkowo dodaje ogrodowi uroku.A jest ich tyle odmian ,w przeróżnych kolorach i o różnej budowie kwiatów,że można wybrać według swojego gustu.Oczywiście gusta są różne i nie każdemu też muszą się podobaćWidziałam je już w rozrośniętych kępach w kilku ogrodowiskowych ogrodach,w różnych zestawieniach, na żywo i mnie zachwycają.Ja mam jedną dwuletnią czerwoną ,kupioną bez nazwy( a szkoda bo bym dokupiła) ,reszta to z minionego lata,z niecierpliwością czekam aż się rozrosną

Sadzonki werbeny dostałam od szefowej Danusi w czasie odwiedzin jej pięknego ogrodu ,jest więc dla mnie pamiątkowaMiałam ją pierwszy rok i jeszcze nie wiem jak będzie z tym rozsiewaniem u mniechciałabym by się rozsiała ,ale ja mam rabaty wysypane korą, wiec na wszelki wypadek jak nie wzejdzie samosiew,jedną sadzonkę wykopałam do donicy ,aby przezimować.
Spodobała mi się za delikatność kwiatu ,nietypowy pokrój dzięki któremu wplata się miedzy inne rośliny.Kwitnie też długo i przyciąga owady

Basiu ,są rośliny w których zakochujemy się od pierwszego wejrzenia,do niektórych przekonujemy się z czasem...,niektórymi się się chyba zarażamy..., nie mówię już o uzależnieniach!!!

Piękne wspomnienia ogrodowe
Jestem bardzo ciekawa jak moje te młode jezowki przezimują .
I werbena.. czy się wysieje sama. Nasion nie zabrałam . I nie wiem czy będę he miała.
Doranma 20:18, 20 sty 2019

Widzę, że wspomnienia ogrodowe trwają Dzień dłuższy, więc wzmaga się tęsknota ...
anpi 20:36, 20 sty 2019

gosika67 napisał(a)
Aniu piękna fotka ostatnia, tj, werbena? Zobacz jak ładnie komponuje się z bielą.Tak trzymaj i nie zmieniaj nic , Twój ogród zawsze kojarzy mi się z ażurową bielą, ma tyle delikatności.

Tak Goniu to werbena patagońska.Jakichś radykalnych zmian w ogrodzie nie planuję ,tylko kosmetykę,a już na pewno nie zamierzam rezygnować z bieli

Tu Queen Elizabeth:

W koronie
anpi 20:47, 20 sty 2019

SlonecznyOgrod napisał(a)

Wszystko ok, dzięki.
Już prawie wszystkie odcinki obejrzałam, no Bogdzi to ze 3 razy.

Obejrzałabym dożo więcej z chęcią gdyby Ogrodowiskowcy się zgłosili do programu. Tyle pięknych ogrodów. Ale są też przepiękne ogrody w Mai i chętnie bym im się jeszcze przyjrzała ale nie ma ich na O.

Chodziło mi oczywiście o Rododendronowy BogdziNapisałam omyłkowo Hortensjowy, a Hortensjada -Bozgi też piękny,ale nie wiem czy była tam Maja?
Ja też często oglądam filmiki z MająA z ogrodowiskowych,czekam na filmik z ogrodu Sylwi w marcu i kolejny Kasi
anpi 21:04, 20 sty 2019

marba napisał(a)

Wcale mnie to nie dziwi, bo ogród Ani jest wyjątkowy, niepodobny do innych, niepowtarzalny.
Aniu, piękne te Twoje jeżówki, a te z różowo- zielonymi płatkami skradły moje serce.

Basiu, tyle komplementów na raz,ależ mi ciepło na serduchu się zrobiło

A ta jeżówka to Green Twister.
marba 21:09, 20 sty 2019

Cudna jest.
anpi 21:14, 20 sty 2019

gogo napisał(a)
Werbena mi się podoba, ale jest dla mnie za wysoka.
Chyba, że wygospodaruję miejsce dla jakiegoś wyższego miskanta i wtedy by mi pasowała.
W zarośniętym ogrodzie obok mnie rośnie w chaszczach czerwona werbena, co roku jest.
Chętnie bym ją przygarnęła, ale tam są żmije i za nic nie wejdę.
Chyba, że właścicielka w końcu coś skosi, wtedy kto wie?

Czerwoną werbenę kupiłam raz do wiszącej doniczki,sama wysiała się do gruntu i teraz też ją mam
anpi 21:23, 20 sty 2019

anabuko1 napisał(a)

Piękne wspomnienia ogrodowe
Jestem bardzo ciekawa jak moje te młode jezowki przezimują .
I werbena.. czy się wysieje sama. Nasion nie zabrałam . I nie wiem czy będę he miała.

Aniu,nasiona werbeny lubią przemrożenie ,to może teraz tez można je zebrać?Ja swoich trochę sama wykruszyłam i pomieszałam z ziamią w gruncie,to może coś wzejdzie,bo te co spadną na korę to nie skiełkują!?
A wspomnienia lepsze niż to co za oknemCiekawe jak przezimuje mi hibiskus bylinowy?
anpi 21:44, 20 sty 2019

Doranma napisał(a)
Widzę, że wspomnienia ogrodowe trwają Dzień dłuższy, więc wzmaga się tęsknota ...

Nie lubię zimy ,wolę wspominać lato
SlonecznyOgrod 22:09, 20 sty 2019

anpi napisał(a)

Chodziło mi oczywiście o Rododendronowy BogdziNapisałam omyłkowo Hortensjowy, a Hortensjada -Bozgi też piękny,ale nie wiem czy była tam Maja?
Ja też często oglądam filmiki z MająA z ogrodowiskowych,czekam na filmik z ogrodu Sylwi w marcu i kolejny Kasi

No to nawet nie zauważyłam Twojej pomyłki, myślałam cały czas o Bogdzi.
W marcy będzie emisja z ogrodu Sylwii, nie wiedziałam, ani o Kasi.
Gdzieś czytałam , że miał byc jeszcze jurajski, bo maja sie tam wybierała, wizyta była przesunięta ale wkońcu nie wiem, nie ma nigdzie śladu.