Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Za drzwiami do ogrodu...

Za drzwiami do ogrodu...

leon60 14:26, 13 lut 2019

U siebie na podjazdowej ML sadziłam co metr po 5 latach jest mega żywopłot i fajna osłona. Siedzą w pasie 120cm, myślę że 100cm to minimum.
Rozplenice też fajne ale niskie nie zakryją Ci siatki w sezonie. Może trzcinniki albo molinie jakieś wyższe ?
Adela 14:32, 13 lut 2019

A moźe powojniki?
anpi 14:46, 13 lut 2019

leon60 napisał(a)
U siebie na podjazdowej ML sadziłam co metr po 5 latach jest mega żywopłot i fajna osłona. Siedzą w pasie 120cm, myślę że 100cm to minimum.
Rozplenice też fajne ale niskie nie zakryją Ci siatki w sezonie. Może trzcinniki albo molinie jakieś wyższe ?

Dziękuję Olu za odwiedziny.
A masz jakieś Modlinie które mogłabyś polecić?
anpi 14:56, 13 lut 2019

Elu,z powojnikami na 23 m siatki to chyba zapanowałby za duży chaoswizualni i jakoś nie uśmiecha mi się co wiosny rozplątywać tych ściętych powojników z siatki.Nie wiem czy nie wpłynęło by to też negatywnie na farbę,którą pokryte są przęsła,przy takim szuraniu po niej podczas wielokrotnego ściągania?
No marudna jestem...
Magleska 18:23, 13 lut 2019

Wąski troszkę ten kawałek na miskanty .... moje w tym sezonie ,młodziaki miały ponad metr szerokości górą ....
A nie myślałaś tam np sam cisowy żywopłot zrobić ? Albo te trzcinniki ........
sylwia_slomc... 19:24, 13 lut 2019

Gdybyś posadziła powojniki z montany to przycinania nie ma bo ich się nie tnie wcale
A poważnie jeśli myślisz o bylinach tam to może by dać słoneczniczki szorstkie i iryski syberyjskie naprzemiennie, a przed nimi np. obwódkę z tych berberysków?Albo czegos zimozielonego. Irysy syberyjskie wiosną dałyby kolor niebieski lub szafirowy z wależności jakie posadzisz, inne chyba też są i zielone liście przypominające ciut trawy a słoneczniczki szorstkie kwitną od wczesnego lata do późnej jesieni bo powtarzają kwitnienie, jesienią tylko trzeba by skosić wszystko kosą i tyle roboty, o ile jesteś w stanie tolerować zasychające kwiatostany i wiazanie nasion, choć przy tych roślinach nawet nie najgorzej ten etap wygląda, a jedne drugie przesłonią.

Lub puścić zamiast trawniczka w tym pasie czyśće wełniste i miejscami w nich te iryski lub coś innego zielonego
anpi 00:19, 14 lut 2019

Magleska napisał(a)
Wąski troszkę ten kawałek na miskanty .... moje w tym sezonie ,młodziaki miały ponad metr szerokości górą ....
A nie myślałaś tam np sam cisowy żywopłot zrobić ? Albo te trzcinniki ........

Nie chciałabym kolejnej zielonej ściany,przynajmniej na raziedlatego póki co cisów nie biorę pod uwagę.Może te trzcinniki ,ale z czymś na zmianę np.co trzy?
anpi 00:30, 14 lut 2019

Sylwia ,o tych słonecznikach to żartowałamKiedyś miałam tej zwyczajny wzdłuż płotu ,tylko po stronie sąsiada
A ten szorstki ,to chyba niski jest?Raczej mi tam nie pasiAle irysy do przemyślenia ...
Muszę chyba jakiejś inspiracji poszukać ,bo ja wzrokowcem jestem
koliber 08:03, 14 lut 2019

Aniu, właśnie przeglądnęłam katalog z trawami i te, które by w tym miejscu pasowały (moim zdaniem) to:
- trzcinnik ostrokwiatowy
- trzęślica trzcinowata
- proso rózgowate
Oczywiście wybór odmiany zależy od Ciebie

Fajnie byłoby je czymś przełamać, np. 3 lub 5 traw i jakiś iglak szczepiony na nóżce, bo liściaków tam nie chcesz z tego co doczytałam. Dodatkowym plusem takiego rozwiązania byłoby to, że wiosną, kiedy zetniesz trawy zostaną Ci owe iglaki i bedą robiły robotę Dodatkowo zostaje Ci pod nimi miejsce na dodanie to tej rabaty kolorków, np. w postaci już wspomnianych czerwonych berberysów (jeśli masz tam dużo słońca) lub jakichś poduchowatych bylin, które wypełniłyby puste przestrzenie w nogach iglaczków
anpi 20:36, 14 lut 2019

Koliberku to jest strona południowa,więc słońce jest- jak jest
Będę pewnie wybierać pomiędzy trzcinnikiem a trzęślicą także chyba Karl Foerster,bo wyższa.Ale ona chyba też się szeroko rozrasta?
A prosa jakoś tam nie widzę.I mówisz iglaki na pniu?Pewnie po jakichś trzech latach trzeba by je co roku strzyc ,aby utrzymać w tych 60 cm. Pomyślę...Pewnie kupię trawy i będę robić przymiarki co pomiędzy ...

Dzięki za podpowiedzi