Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

gogo 17:53, 17 lip 2018

Witaj Basiu, każde zdjęcie ogrodu piękne, podoba mi się " morze " falującej trawy- czy to ostnica?. Brawo, zaczęłaś ciąć jałowce, podoba mi się i nie martw się, zakryje to co trzeba dość szybko. Pomidorki mniam, mniam i do tego zdobią, w przyszłym roku zagoszczą i u mnie Widzę, że hortka piłkowana ma się dobrze, ładna taka cieniowana. Twoje bukietowe w pełnym rozkwicie, moja ma dopiero pączki.
basia3012 21:57, 17 lip 2018

Elu, dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Ja też zamówiłam jasne powojniki bo u mnie same ciemne i chcę trochę rozjaśnić to całe "towarzystwo". Jak otrzymam to napiszę w jakiej kondycji przyszły.
Wokół świerków już w chwili ich sadzenia były gałązki jałowców przerzedzone a dzisiaj jeszcze sprawdziłam i trochę podcięłam gałązki jałowcom i trochę świerkom. Świerkom to ma pomóc zagęścić się.
Po południu jeszcze podcinałam z mężem dalszą część jałowców tam gdzie były świerki również. Obniżyliśmy trochę jałowce tzn górne piętro obcięliśmy. I teraz świerki trochę bardziej " wyjrzały " z jałowców. Miejscami to nawet nie widać suchego tylko zielone gałązki a są dwa miejsca gdzie musi się trochę zazielenić żeby ładnie wyglądało. Mam nadzieję, że po Pinivicie zazieleni się. Jutro lub pojutrze podleję. Nie zrobiłam zdjęć z tego popołudniowego cięcia bo deszcz nas wygonił. Jeszcze został cały zakręt do cięcia. To może w czwartek jak pogoda pozwoli.Pozdrawiam Cię Elu serdecznie .
basia3012 22:12, 17 lip 2018

Grażynko, dzięki za odwiedziny.
Ta trawa to ostnica. Mi też się podoba to jej falowanie. Mam ją pierwszy rok i zobaczymy jak będzie z zimowaniem.
Też się cieszę, że odważyłam się ciąć te jałowce. Muszę Ci się przyznać, że jak podcięłam boki to już wiedziałam, że będzie dobrze. Ulżyło mi. No nie wiem jak inni ale ja lubię cięte pod linijkę żywopłoty, jakieś figury geometryczne z iglaków itp. Tak już mam. Ponieważ rosną tam wiśnie piłkowane Umbraculivera, które naturalnie bez cięcia mają kształt korony kulisty to myślę, że taki jałowcowy dywan pod "linijkę" będzie tam dobrze wyglądał. No i kilka tych świerków też tam jest, żeby coś w górę rosło bo u mnie przy płocie same krzewy.
Żeby nie deszcz to byłyby wszystkie przycięte. A tak to może w czwartek resztę przytnę. Jak mąż wrócił z pracy to nożycami elektrycznymi do żywopłotów przycinał. Też dobrze szło.
Pozdrawiam Cię Grażynko serdecznie .
gogo 14:12, 18 lip 2018

Witaj Basiu, a mówiłam, że jak zaczniesz ciąć, będziesz wiedzieć, że dobrze wyjdzie.
Szkoda, że deszcz Was przegonił, bo na pewno byłoby skończone. Masz rację, kulki i kwadraty dają fajny kontrast, jest ciekawie Ostnica to będzie kolejny zakup, może jeszcze w tym roku?. Pozdrawiam
Bogdzia 16:23, 18 lip 2018

Moim zdaniem bardzo ładnie wygladają ale na przyszłość lepiej ciąc jak nie pada deszcz bo on niestety sprzyja chorobom grzybowym.Pięknie zagospodarowałas ten teren przed ogrodzeniem.Zachwyciła mnie tez ta piękna biała hortensja , bajecznie piekna.Pozdrówka serdeczne.
violaskom 19:35, 18 lip 2018

basia3012 napisał(a)

Basiu, pięknie Ci kwitną hortensje i powojniki. Co to jest ta biała roślina tuż za hortensją? Czy to jakaś biała dziewanna?
basia3012 23:07, 18 lip 2018

No i miałaś rację Grażynko, najważniejsze to odważyć się i zacząć. Nie święci garnki lepią a ogrodniczki jałowce strzygą . Jutro pewnie uda mi się skończyć. O ile pogoda pozwoli. Pozdrawiam serdecznie.
basia3012 23:12, 18 lip 2018

Cieszę się Bogdziu, że Ci się podoba to moje podcięcie tych jałowców. Mi też wydaje się, że jak zazieleni się to będzie ładnie. Może Pinivitem powinnam podlać albo opryskać, szczególnie tam gdzie odsłoniły się gołe konary? Dziękuję za miłe słowa o ogrodzie. Pozdrawiam serdecznie.
basia3012 23:45, 18 lip 2018

Violu, dziękuję za miłe słowa i odwiedziny. Byłam u Ciebie w cudnym ogrodzie. Jest pięknie. A jaki duży. Nazwę tej białej byliny za hortensją postaram się odnależć. Ale to raczej nie jest biała dziewanna. Pozdrawiam serdecznie.
basia3012 23:55, 18 lip 2018

Violu, odnalazłam nazwę dzwonek piramidalny Alba. Kupiłam go rok temu na Allegro. Pozdrawiam.