Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Bogdzia 12:25, 14 lip 2018

I ja zachwyciłam się powojnikami jak na drugi rok to rzeczywiście sa piękne.
gogo 20:59, 14 lip 2018

Witaj Basiu, czy próbowałaś ciąć jałowce? Wiem, że najtrudniej zacząć, potem idzie z górki. Ja mam zakusy na jeszcze jednego drapaka, to jakaś tuja, wyhodowana przez poprzedniego właściciela z gałązki. Rośnie przy ciętym niedawno iglaku, podcięłam dolne gałęzie i dalej nie wiem co. Ale coś wymyślę.
basia3012 01:36, 15 lip 2018

Nie Grażynko, boję się. Ale może w poniedziałek lub wtorek? Coś muszę z nimi zrobić ale co to jeszcze sama nie wiem. Gdyby były brzydkie, suche to byłoby łatwiej ale są ładne tyle, że trochę już wysokie się robią. Na pewno będę stopniowo cięła.
Widzę, że też lubisz cięte iglaki. Mi się wydaje, że jak zacznie się przycinać krzewy to potem już to wciąga i chce się inne też ciąć.
Pozdrawiam Cię Elu serdecznie. Dobrej nocy.
basia3012 01:38, 15 lip 2018

Przepraszam Cię za tą Elę, Grażynko. Pomyłka. Widać czas odpocząć.
gogo 20:33, 15 lip 2018

Basiu, Ela to też ładne imię. Iglaki tnę w zasadzie z konieczności, kiedy zaczynają być za duże i wręcz przeszkadzają. A Twoje jałowce to jakaś ciekawa odmiana i rzeczywiście są ładne, ale jak nie przytniesz wejdą na chodnik
gogo 20:49, 15 lip 2018

Myślę i myślę o tych Twoich jałowcach i coś mi wpadło do głowy. Może głupi pomysł, ale napiszę. Jak wytniesz od strony świerków, zrób sobie jakąś konstrukcję z palików, sznurków, drutu od tamtej strony do chodnika . Spróbuj przyciąć pod skosem, mniej od świerków, jak najniżej przy chodniku / jak daszek /. Nie wiem, czy dobrze wytłumaczyłam o co chodzi, więc pytaj.
Bogdzia 20:47, 16 lip 2018

Myślę że Danusia dobrze radzi.
basia3012 22:42, 16 lip 2018

Masz rację Bogdziu . Oczywiście, że tak. Tylko, że ja już przy sadzeniu świerków trochę miejsca im zrobiłam i dookoła gałązki wycięłam. Ale jeszcze popatrzę jutro czy coś dociąć.
Teraz jeszcze rozważam coś innego, obniżenie tego kobierca jałowcowego i tego się obawiam czy nie odsłonię brzydkich, gołych gałązek. Jutro mam wolne od wnuka i jak pogoda pozwoli to spróbuję zobaczyć jak to będzie wyglądało. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Adela 23:20, 16 lip 2018

Ja też mam do podcięcia jeden jałowiec kolumnowy. Jak nie wyjdzie ładnie, to bez żalu się go pozbędę. Jałowce są takie niefajne „do obróbki”.
Basiu - powodzenia
Dobrej nocki
basia3012 16:05, 17 lip 2018

Dzisiejsze przycinanie jałowców przy ulicy. Kilka dni temu zamieściłam zdjęcia z " przed cięciem". Nie wiem jak innym ale dla mnie jak na pierwsze cięcie to jest dobrze. Mam nadzieję, że jeszcze się zazieleni. I wtedy będzie ładniej. Na ostatnim zdjęciu to co jeszcze mnie czeka. Oczywiście jak tylko przestanie padać.