Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

Waclaw 16:05, 27 lis 2020

basia3012 napisał(a)

Tulipanowe przedszkole.

Wiosną zostaną w skrzynkach?
Bo do gruntu wiosną chyba nie da się posadzić?
basia3012 20:36, 27 lis 2020

Waclaw napisał(a)

Wiosną zostaną w skrzynkach?
Bo do gruntu wiosną chyba nie da się posadzić?

Wiesz Wacku, one zostaną w skrzynkach i na wiosnę i chyba dłużej, aż cebulki urosną i zaczną kwitnąć. Myślę, że wiosną to same liście będą, że nie będzie nic kwitło. Bo to na prawdę małe cebulki były. Nie chciało mi się ich sadzić na rabatach bo było ich bardzo dużo i takie maleństwa. A miałam wolne 3 drewniane skrzynki zabezpieczone styropianem i flizeliną więc wykorzystałam je na to cebulkowe przedszkole. Gęsto je tam posadziłam, pewnie za gęsto. Wiosną postawię je tam gdzie kolor zielony będzie cieszył oczy. Bo raczej innego koloru to z nich się nie spodziewam. A potem to skrzynki powędrują gdzieś w ustronne miejsce. Może kiedyś cebulki urosną i zakwitną?
basia3012 20:53, 27 lis 2020

Roocika napisał(a)
Basieńko Teraz widać ile masz zimozielonych roślin Wnuczka zadowolona ze spaceru po odrodzie
Pozdrawiam

Asiu, masz rację. Teraz widać zimozielone.
Minionej wiosny przeszłam się po ogrodzie i wyłapałam te miejsca, które późną jesienią, zimą i wiosną są takie nijakie, puste. Podosadzałam tam cisy, które maja być kiedyś stożkami a niektóre kulami. One teraz jeszcze nie są widoczne bo są małe ale za kilka lat mam nadzieję dochować się z nich ładnych krzewów. Oby zdrowie dopisało i nie było złych niespodzianek.
Asiu, dziękuję za odwiedziny. Pozdrawiam, zdrówka.
gosika67 20:09, 28 lis 2020

basia3012 napisał(a)

Witaj Basiu, jestem, piękne te powojniki.Tam są 3 odmiany?
Ania111 20:22, 28 lis 2020

Basiu ,

Pomysł ze skrzyniami super
Myślę ,że cebulki będą miały się dobrze ,
i co najważniejsze nie zmarzną ,

... powojniki bomba
ile one mają lat ?

... no i widziałam tam pewną ślicznotkę ,
spacerującą
Waclaw 21:19, 28 lis 2020

basia3012 napisał(a)

Wiesz Wacku, one zostaną w skrzynkach i na wiosnę i chyba dłużej, aż cebulki urosną i zaczną kwitnąć. Myślę, że wiosną to same liście będą, że nie będzie nic kwitło. Bo to na prawdę małe cebulki były. Nie chciało mi się ich sadzić na rabatach bo było ich bardzo dużo i takie maleństwa. A miałam wolne 3 drewniane skrzynki zabezpieczone styropianem i flizeliną więc wykorzystałam je na to cebulkowe przedszkole. Gęsto je tam posadziłam, pewnie za gęsto. Wiosną postawię je tam gdzie kolor zielony będzie cieszył oczy. Bo raczej innego koloru to z nich się nie spodziewam. A potem to skrzynki powędrują gdzieś w ustronne miejsce. Może kiedyś cebulki urosną i zakwitną?

Wszystko powinno być dobrze. Tulipanowe przedszkole zmężnieje przez przyszły rok. Jeśli to były maleńkie cebule to proponuję Ci ogłowić w przyszłym roku te egzemplarze które wydadzą kwiaty. Kwiaty i tak nie będą okazałe ale za to dochowasz się dobrych cebul na 2022.
Aurelllia 21:34, 28 lis 2020

Ja też takie maluchy tulipanowe wsadziłam trochę do donic a trochę na tyły rabat jak coś z nich zakwitnie to dobrze, a jak nie to nie będą się rzucały w oczy
anpi 22:08, 28 lis 2020

Basiu widać, że Twoja wnusia zaciekawiona ogrodem
Dobry pomysł z tymi skrzynkami na tulipanki. Ja wszystkie swoje wykopałam z rabat, póki było widać resztki liści i w teraz posadziłam je do gruntu w części warzywnej. Jak coś zakwitnie, to będzie do bukietu. A maluszki niech rosną, tam same liście mogą być a nie będą darmo zajmowały miejsca w rabatach "ozdobnego" ogrodu.
basia3012 23:03, 29 lis 2020

Dzisiaj było zimno, tylko 1 stopień na +. I też pochmurno.
Ale zdjęcia zrobiłam. Co tam, będzie co zimą wspominać.

basia3012 23:03, 29 lis 2020