Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Basi

Ogród Basi

basia3012 22:04, 13 lis 2018

Anda napisał(a)
Co do bentonitu dla wedkarzy to niestety nie wiem. Tutaj jest dedykowany do ogrodu. Moze moglabys kupic mala ilosc i wyprobowac to w doniczce z piaskiem?

U nas do magazynowania wilgoci uzywany jest jeszcze Vermiculit ogrodowy. Moze to jest u Ciebie dostepne? Jednak nie jest tak dobry jak bentonit, ale lepszy niz perlit.

Ewuniu, udało mi się znależć na OLX bentonit 5 zł/1 kg. Ten sprzedający miał też sypką, drobniutką glinę dla wędkarzy 3 zł/2kg. Też ją wzięłam. Mam nadzieję, że pogoda pozwoli mi na rozsypanie tego i chociaż trochę wymieszanie z wierzchnią warstwą ziemi pod jałowcami. Dzisiaj otrzymałam też już mączkę.
Jeszcze raz dziękuję za rady. Pozdrawiam.
basia3012 22:10, 13 lis 2018

anpi napisał(a)
Odpisałam u siebie o mączce bazaltowej,a doczytałam że ją już masz to pewnie już o niej czytałaś

Aniu, oczywiście byłam u Ciebie i czytałam. Bardzo dziękuję.
Fajne jest to, że tu każdy z każdym dzieli się swoją wiedzą i doświadczeniem. To pocieszające bardzo, że jest tu tyle ludzi życzliwych. Bardzo się cieszę, że tu jestem i że mam Was.
Pozdrawiam.
basia3012 22:21, 13 lis 2018

Bogdzia napisał(a)
Porządeczek masz niesamowity.Bez przerwy podziwiam powojniki, nie mam gdzie takiej ścianki z nich zrobic, super to wyglada.

Bogdziu, dziękuję za odwiedziny i za miłe słowa. Są dużo, dużo na wyrost ale i tak bardzo dziękuję.
Podziwiać to u mnie nie za bardzo jest co, bo to nie ogród tylko ogródeczek. Wciąż te same fragmenty cykam ale cóż i tak cieszę się, że udało mi się mój 9 letni, "stary" ogród jakoś poprawić. Wszystko mnie tu cieszy. Mimo, że widzę tu ogrody tak piękne jak między innymi Twój ogród Bogdziu, to i tak się cieszę z mojego też. Trzeba się cieszyć. Oby zdrowia starczyło na te radości.
Pozdrawiam.
basia3012 22:30, 13 lis 2018

Adela napisał(a)

Miło mi to czytać, ale zmieniłabyś zdanie, gdybyś zobaczyła mój ogród osobiście

Kiedyś miałam hostę w donicy. Nigdzie jej nie chowałam, niczym nie zabezpieczałam. Przetrwała zimy bez problemu, choć nie była taka dorodna, jak zimujące w gruncie.
Ale myślę, że warto wsadzić do gruntu razem z donicą. Pewniejsze będzie.

Oj Elu, nie zmieniłabym na pewno zdania bo widziałam twój ogród. Na własne oczy, w Ogrodowisku. I to takie detale, które chodząc obok bym nie zauważyła.
Hostę niestety nie zakopię, nie mam gdzie. Ale postawię na styropianie lub piance i przechowam otuloną flizeliną w kącie ogródka, za krzewami. Może liści przyniosę i obsypię.
Elu, a jak myślisz, czy z takimi liśćmi z lasu lub parku to można przynieść do ogródka nasiona chwastów?
Pozdrawiam.
basia3012 22:36, 13 lis 2018

Dorota123 napisał(a)
Te małe kuleczki to zawilec, ten co kwitnie do jesieni.

Dorotko, dzięki za odwiedziny.
Czy to zawilec japoński? Jeśli do mnie zajrzysz to napisz mi proszę coś o nim.Długo on kwitnie, nie jest kłopotliwy np rozsiewający się? On chyba może rosnąć za bukszpanami, chyba jest z tych wyższych roślin? Dorotko, czy on z kłącza jest?
Pozdrawiam.
Muszelka 23:28, 13 lis 2018

Całe życie człowiek się uczy. Cenne informacje przekazała Anda Również skorzystam
MalgosiaW 07:52, 14 lis 2018

basia3012 napisał(a)

Czy widzę kulkę z trzmieliny? Można tak? Teraz posadziłam obwódkę z trzmieliny, na próbę. A tu ci taka piękna kulka. Inspiracja

MalgosiaW 07:57, 14 lis 2018

basia3012 napisał(a)

Ewuniu, udało mi się znależć na OLX bentonit 5 zł/1 kg. Ten sprzedający miał też sypką, drobniutką glinę dla wędkarzy 3 zł/2kg. Też ją wzięłam. Mam nadzieję, że pogoda pozwoli mi na rozsypanie tego i chociaż trochę wymieszanie z wierzchnią warstwą ziemi pod jałowcami. Dzisiaj otrzymałam też już mączkę.
Jaka skarbnica wiedzy u Ciebie, dobrze że podglądam Twój wątek . Dziękuję Ledwie opanowałam informacje z tematu mączki, a tu jeszcze coś nowego . Niestety gdy urządzałam pomału swój ogród, sadziłam pierwsze rośliny uczono mnie "zielonym do góry" i tyle Pozdrawiam
Anda 11:36, 14 lis 2018

basia3012 napisał(a)

Przyjemnosci w ulepszaniu gleby zatem zycze

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
basia3012 21:14, 14 lis 2018

Muszelka napisał(a)
Całe życie człowiek się uczy. Cenne informacje przekazała Anda Również skorzystam

Muszelko jak miło, że zajrzałaś do mnie. Anda to nasza skarbnica wiedzy, oczywiście jak jeszcze wiele ogrodniczek i ogrodników z Ogrodowiska.
Wszyscy są życzliwi i nie skąpią wiedzy. To b. miłe.
Ja Muszelko kiedyś słyszałam takie powiedzenie: Człowiek się całe życie uczy a i tak umiera głupi. Mam nadzieję, że nie brzmi to smutno bo nie chciałabym nikogo zasmucić. To tylko taka refleksja.
Pozdrawiam. Zajrzę do Ciebie Muszelko troszkę póżniej.