Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pamiętajcie o ogrodach

Pamiętajcie o ogrodach

dana1s 08:05, 16 mar 2019

Witaj Grzesiu
Piękny masz ogród! A wątek i dla oka i dla duszy Zapisuję sobie i będę częściej zaglądała
Pomiziaj psinkę za uszkiem!
Pozdrawiam w sobotę
greg66 16:20, 16 mar 2019

Dziękuję Dana

A dziś dalej wieje raz mocniej raz mniej więc, siedzę w łazience i fuguję kafelki i mam czas na przemyslenia ogrodowe. Rano żona rzuciła myśl a może rabatę biało-zieloną. No więc tak (dwa razy nie trzeba mi powtarzać). mam miejsce w półcieniu tak ze dwie godziny jest słońce 13-15 mocne słońce i myślę funkie i prośba do Was jakie kwiaty białe na takie warunki. To wszystko będzie się działo pod sosną 20 metrową więc i trochę wody wypija ale tam mam miejsce teraz takie se.
Rzućcie jakieś kwiatki białe na półcień.
sylwia_slomc... 17:49, 16 mar 2019

Naparstnice, orliki, rodki, hortensje...
dana1s 19:14, 16 mar 2019

U mnie pięknie rosną w cieniu hortensje , bodziszki, przetaczniki, serduszka, tojeść orszelinowata, dzwonki, hortensja pnąca, orliki, kosaćce syeryjskie, hosty biało kwitnące, kokoryczki, tawuły, kaliny.
Ja w ogóle oszalałam na punkcie białych kwiatów, znoszę do ogrodu wszystko co biało kwitnie
Dorota123 22:32, 16 mar 2019

Zobaczyłam u Ciebie, że pomagasz sobie w cięciu traw nożycami akumulatorowymi i bardzo spodobał mi się ten pomysł. Mam nożyce takie krótsze o nazwie Makita ciekawa jestem , czy dadzą radę. Część już ścięłam nożem, ale ciężko idzie taka robota, a sporo jeszcze zostało do ścięcia.
pestka56 11:12, 17 mar 2019

Witaj Greg Zobaczyłam u Dany, że piszesz o kompleksach. No, to mamy wspólne odczucia co do jej ogrodu, więc zaglądam. Muszę przeczytać od początku twój wątek.
Do traw też używam nożyc elektrycznych (vel piła) do cięcia żywopłotu. Mam Sovereign od kilku lat. Są bardzo skuteczne. Bez nich straciłabym palce, a kto wie czy nie całe dłonie z przeciążenia.

Daj palczatkom (sporobolus) czas. Będzie dobrze. Niektóre trawy tak mają, że w pierwszym roku po posadzeniu jakby przysypiają.

U mnie w cieniu świetnie się mają cebulice syberyjskie, czosnek niedźwiedzi, fiołki wonne, bodziszki (u Godlewskich w szkółce mają nową odmianę biało kwitnącą), oczywiście funkie.

Ale możesz też pod tą sosną posadzić Turzyce. Są zimozielone, więc nie będzie pusto, gdy bylinki jeszcze nie ruszą wiosną
greg66 11:30, 17 mar 2019

Bardzo dziękuję dziewczyny za porady, chyba muszę sobie wszystko na kartce spisać i przemyśleć. No SUPER.
Najpierw zacząłem ciąć te trawy nożyczkami ale mi się od razu bąbel zrobił to zona mówi po co masz te nożyce no i jak zwykle dobrze poradziła
Poszło migiem.
greg66 11:37, 17 mar 2019

Dzień dobry Kasiu
No Dany ogród jest bardzo w moim klimacie, ten staw mnie zauroczył i ta gęstość nasadzeń to jest efekt + drzewa.
Ja miałem robić staw (taki 15 na 6 metrów) ale reszta rodziny wybiła mi z głowy. No to już przebolałem chociaż woda w ogrodzie zawsze mi sie podobała.
A w miejsce domniemanego stawu rosną borówki amerykańskie, trawy(miskanty, sporobolusy, piórkówki i trzcinniki) oraz berberysy bordowe.

Kasiu to mnie trochę pocieszasz z tym sporobolusami. Ale i tak jestem zły bo tam gdzie kupuję na żywo to mają w dużych doniczkach rośliny a tu przez neta i ze cztery razy mniejsze

Pozdrawiam niedzielnie i zapraszam na spacer po ogrodzie przy Polnej
Waclaw 20:20, 17 mar 2019

Grzegorz, wszystkiego najlepszego
greg66 10:57, 18 mar 2019

Dziękuję Wacku