Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród w dolinie » Edycja postu

Ogród w dolinie

Joku 18:28, 21 mar 2025

Taka hortensja chyba rośnie przy jednym z domów na moim osiedlu. Jest bardzo ładna, zawsze się na nią gapię podczas spaceru.
Kordina 21:15, 21 mar 2025

Roocika napisał(a)
Lidka, te hortki to bukietowe wims Red... Trzeba im jednak przyznać, że są piękne

Nie da się ukryć, że piękne, ale chyba dość wysokie? Ile tak mniej więcej mają wysokości?
Magara 22:33, 21 mar 2025

Asia, zaglądam, kciuki trzymam za siły do wiosennych porządków
Czytam, że o Wims Red mowa - u mnie z nimi ciekawostka Kupiłam 6-pak, 3 albo i 4 lata temu. Posadzone na rabatach przy domu - 3 w jednym miejscu, 3 w drugim. Warunki świetlne niby podobne - pierwsza trójka ma słońce z rana, później cień, druga trójka - cień z rana, po południu słońce. Ta druga trójka rośnie i cieszy, ta pierwsza wegetuje - nie ogarniam
vita 10:35, 22 mar 2025

Asia, Ty masz wilgotno w ogrodzie, nie wiem czy dobrze zapamiętałam?
Dla hortensji to idealne warunki
Zdrówka życzę
Roocika 15:01, 22 mar 2025

Joku napisał(a)
Taka hortensja chyba rośnie przy jednym z domów na moim osiedlu. Jest bardzo ładna, zawsze się na nią gapię podczas spaceru.

Też je uwielbiam, szczególnie w białej wersji na początku kwitnienia.

Kordina napisał(a)

Nie da się ukryć, że piękne, ale chyba dość wysokie? Ile tak mniej więcej mają wysokości?

Kurde, nie wiem Jak kwitły to chyba mi tak do pasa sięgały? Albo ciut wyżej? ja generalnie tnę je wysoko, bo chciałam, żeby były wyższe.

Magara napisał(a)
Asia, zaglądam, kciuki trzymam za siły do wiosennych porządków
Czytam, że o Wims Red mowa - u mnie z nimi ciekawostka Kupiłam 6-pak, 3 albo i 4 lata temu. Posadzone na rabatach przy domu - 3 w jednym miejscu, 3 w drugim. Warunki świetlne niby podobne - pierwsza trójka ma słońce z rana, później cień, druga trójka - cień z rana, po południu słońce. Ta druga trójka rośnie i cieszy, ta pierwsza wegetuje - nie ogarniam

Pewnie jeszcze inne sprawy wchodzą w grę, jak gleba itp. U mnie mają wystawę wschodnią i słońce pół dnia. Generalnie potrzebowały dobrych 3 sezonów, żeby zacząć wyglądać okazalej. Może daj im jeszcze czas?

vita napisał(a)
Asia, Ty masz wilgotno w ogrodzie, nie wiem czy dobrze zapamiętałam?
Dla hortensji to idealne warunki
Zdrówka życzę

Tak, wilgotno

Dziękuję, grypa już minęła na szczęście, walczę jeszcze z kaszlem i potwornym osłabieniem.
mirkaka 15:38, 22 mar 2025

Roocika napisał(a)
Lidka, te hortki to bukietowe wims Red. Bardzo je lubię, zaczynają już kwitnąć w lipcu i przebarwiają się od białego przez różowy do prawie borda na jesien. Mają też ozdobne czerwone pędy.
Próbuje je bezskutecznie rozmnożyć co roku.

Kwitną najładniej na końcach grubych pędów i mają pędy które nie kwitną. Jeszcze ich nie rozgryzłam. Mają też kwiaty płonne i płodne więc latka koło nich pszczoły. Trzeba im jednak przyznać, że są piękne.

To ja Ci powiem jak ją rozmnożyć
Wstaw przycięte patyki do wody, jak ruszę zielone listki a potem pędy, delikatnie te młode pędy oderwij od patyka, zanurz końcówkę w ukorzeniaczu i posadź do ziemi do rozsad. Podlej i
przykryj folią czy przezroczystym pudełeczkiem po warzywach, powinny się ukorzenić Możesz w ten sposób mieć mnóstwo sadzonek, jeśli ukorzenisz dużo młodych pędów.
Z patyka brdzo trudno rozmnożyć bo ciężko wyrastają z nich korzonki.
Inny sposób to latem czerwiec-lipiec oderwij niezdrewniałe pędy które nie mają kwiatów i zanurz w ukorzeniaczu i możesz posadzić przy roślinie matecznej, ważne żeby była wilgoć i cień.
Pod ziemią powinno się znaleźć przynajmniej jedno oczko. Powodzenia
LIDKA 17:28, 22 mar 2025

Mirka dobrze radzi z rozmnażaniem tylko że te ażurowe gorzej się rozmnazają. Robie patyki już 4 lata i najlepiej mi idzie z tymi z wielkim kwiatem.

Ja często utykam patyki pod krzakiem bo to dobry sposób żeby krzaka wzmoncnić.

Mam wims redy ale u mnie kwiat bardziej gęsty sie zdaje. Musze je dokarmić. Opis przebarwiania sie zgadza z Twoim. Zapisze sobie Twoją fotkę i porównam z moimi kwiatkami w sezonie.

Piękne masz te rabaty.

Asia i juz nie znikaj.
anuska2507 14:56, 25 mar 2025

Jeśli jeszcze ich nie przycięłaś, można też spróbować przygiąć do ziemi kilka pędów i przymocować jakimś drucikiem albo docisnąć kamieniem. Może w ten sposób się ukorzenią.
basia3012 10:32, 03 kwi 2025

Asiu, zdrowie wróciło? Kaszel to może utrzymywać się jeszcze długo.
Wim's Red pięknie rośnie. Ona czerwonawa będzie?
Już doczytałam.
Alija 21:50, 04 kwi 2025

Asiu fajnie, że jesteś. Mam nadzieję, że zdrówko wróciło, chociaż sama wiem, że łatwo się rozchorować, a potem trudno wrócić do pełnego zdrowia i sił.
Hortensje Wims Red bardzo piękne, ja w ogóle lubię bukietówki.
Pozdrawiam serdecznie.