Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Gardenarium 18:40, 18 gru 2018

marba napisał(a)
W zimowy czas aż się cieplej robi patrząc na takie fotki. Ciemnoniebieskie ostróżki przyciągają wzrok. Przepiękne.

Basiu, to prawda. Te ciemne są magiczne. I najlepiej zdobią rabatę.

Instagram Ogrodowiska
Basilikum 18:52, 18 gru 2018

mira napisał(a)

Przyszłam zobaczyć domek ogrodnika w świątecznej odsłonie a tu miłe wspomnienia z lata - fotki dalii w połączeniach mogę oglądać non stop

Na stoliczku lobelia - mój nr 1 wysiewów - w tym roku wysieję wszystkie dostępne kolory

ja tez wyprobuje z wysiewami lobelii potrzebuje duzo kwiatkow, bo bede miala w czerwcu odwiedziny okolicznych ogrodnikow, a lobelia bardzo wdzieczna jest.
anabuko1 19:04, 18 gru 2018

Pojechałaś po bandzie tymi ośrozkami Danusiu.
I weź tu człowieku nie myśl o nich. Jak tu człowiek naoglada się takich okazów.
Chyba i zacznę kupować i sądzić po 2 sztuki.
Anusia 20:06, 18 gru 2018

Gardenarium napisał(a)

To fajny pomysł, ale donice muszą być wielkieee Pokaż efekty w następnym sezonie.

No właśnie od nowego roku będę poszukiwała takich ogromnych Na pewno pokażę wszystkie etapy zaczynając od demontażu skalniaka az po sadzenie tawuł
gogo 21:16, 18 gru 2018

Danusiu, przez te Twoje ostróżki nie będę mogła zasnąć.
To moje niespełnione marzenie, trzykrotna próba uprawy, nie powiodła się, więc dałam sobie spokój.
Ale zdjęcia zburzyły spokój i będzie czwarta próba
April 10:17, 19 gru 2018

Ależ wspaniała kolekcja ostróżek
Bardzo mi się podobają szczególnie górując nad hortensjami lub dla kontrastu z daliami pomponowymi. Próbowałam kiedyś sadzić ostróżki u siebie ale zbyt silne wiatry ciągle je łamały. Tak sobie teraz myślę, że skoro ogród trochę dorósł i zrobiło się gęściej, to i szanse na ostróżki są większe. Chyba się zainspiruję i podejmę kolejną próbę uprawy tych pięknych kwiatów. Zwłaszcza, że trudno znaleźć taki mocny pionowy akcent na rabatę
Gardenarium 10:22, 19 gru 2018

Dobrze gdy rosną w ciasnocie, wtedy opierają się, ale i tak wiązanie jest konieczne. To jedyny minus uprawy ostróżek. Burze są najbardziej niebezpieczne bo majtają ostróżkami, a one mają ciężkie te kwiatostany
W tym roku była dobra pogoda dla ostróżek, bo praktycznie burz było mało, poza tą co nam naniszczyła strasznie, ale to była taka ulewa, że głowa mała

Instagram Ogrodowiska
Sebek 11:10, 19 gru 2018

Danusiu - a który moment jest najlepszy na podpieranie? Wczesną wiosną jak ruszają czy dopiero jak się wykształcą kwiaty? Ja zawsze za późno się chyba do tego zabierałem - to samo z przywrotnikiem.
Gardenarium 13:25, 19 gru 2018

Wg mnie wtedy jest najlepiej, gdy kwiaty są w pąkach. Wtedy łapiesz i łodygę i kwiatostan, w połowie potem można albo od razu dowiązać. Kwiatostan potrafi się w połowie złamać jak już po całości rozwinięty.
Same obręcze to za mało wiem z doświadczenia. Wyżej też musi być umocowane.

Ostróżka przekwita od dołu, wtedy cały środek ciężkości przesuwa się na wierzchołek i on staje się ciężki, wtedy łatwo się łamie. Niecałkowicie przekwitnięte ostróżki już nie są ładne więc ja wycinam od razu i wtedy szybciej tworzy nowe kwiaty pod głównym kwiatostanem (te boczne).

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 13:31, 19 gru 2018

U nas wieje mocno, aż się buki gną, a czasem to włosy wywraca na lewą stronę.

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies