Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia

anpi 22:15, 05 sie 2018

Świetne te buraczkowe kolorki w ogrodzie...,te niedoścignione kompozycje...
Pszczelarnia 22:18, 05 sie 2018

Serce bije mi mocniej na widok Twojej Anglii. Twoja jest piękniejsza od tej zamorskiej.
Gardenarium 22:23, 05 sie 2018

Interpretuję te słowa Ewo w ten sposób: piękniejsza niż zamorska, bo własna.
Nieśmiało chciałabym żeby tak było, może kiedyś osiągnę ten pułap całościowo, nie wyrywkowo. Na razie moje "fragmenty" Anglii mnie zadziwiają.

W tym artykule https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/116-ogrodnictwo-czym-jest-dla-mnie

pisałam:

Mówią, że ogród jest odzwierciedleniem duszy człowieka. To prawda. Ciągle dążę do perfekcji. Przecież to nic złego, bo widzę, że nie jest możliwe stworzenie ogrodu "doskonałego". Zawsze coś się wydarzy, zaatakują szkodniki, albo silny podmuch wiatru połamie konary. Niezliczona ilość innych nieszczęść spowoduje, że ogród wymknie się spod kontroli. A ogród przecież nie musi być idealny, aby był piękny.

Ogrodnictwo nauczyło mnie, że nie można zrobić wszystkiego, gdy nie wiesz nic. Trzeba się dużo uczyć, poznawać tajniki i doświadczać samemu lub uczyć się od innych. Po wielu latach nauki i praktyki, dużo wiem o ogrodnictwie, ale ciągle nie wiem wszystkiego.

Marzę, aby być ogrodnikiem w wielkim stylu. Wyznaczyłam sobie nowy cel: mieć ogromny ogród, ale podzielony na wnętrza. Taki ogrodowy ocean pełen wysp, zatoczek, półwyspów i archipelagów. Morze kwiatów pojawiających się falami i znikających wraz z upływem ich czasu. Ogrody, które zadziwią mnie samą.

Wiem już jak to zrobić i będę dążyć do tego wytrwale.

I to marzenie nareszcie się spełnia Ogrody, które zadziwią mnie samą.

Przeczytajcie, może ktoś skomentuje i coś od siebie doda? Pisałam ten tekst w styczniu 2011. Minęło parę lat

Instagram Ogrodowiska
Basilikum 22:31, 05 sie 2018

no powinnam spac juz isc a przewijak w gore i w dol i spowrotem i napatrzec sie nie moge
jesli ogrod jest odzwierciedleniem duszy to masz piekna dusze kochana kobieto

sarny jakies aktywniejsze u nas, w czwartek mi przebiegla z pol metra przed autem, cale szczescie, ze az pol metra i nic sie nie stalo, w piatek jeszcze raz ale juz troche dalej byla.

Widze, ze awatar nowy jest cudny
zmykam z krainy czarow do krainy snow
Katkak 22:39, 05 sie 2018

Pięknie to napisałaś Danusiu. Ogród to dla mnie wielkie spełnienie, ciągła przygoda i niespodzianki. Nie zawsze miłe, ale tych miłych zdecydowanie więcej. To czas z rodziną i chwila z książką. Czas na pracę i błogie bujanie w chmurach. Słuchanie szumu traw i śpiewu ptaków. I woelka, wielka pasja. A jak już kiedyś powiedziałam - człowiek który ma pasję jest człowiekiem szczęśliwym.
basia3012 23:03, 05 sie 2018

Przeczytałam cały artykuł. Pięknie napisany.
Pokazałaś Danusiu, że jesteś wytrwała i konsekwentna. I masz już swoje wyspy, półwyspy. I pewnie jeszcze wiele, wiele ich będzie.
Człowiek musi mieć pasję. Uważam, że wtedy jest szczęśliwy.
Pozdrawiam serdecznie.
hanka_andrus 23:17, 05 sie 2018

Danusiu, zgodnie z Twą instrukcja staram się by fale kwiecia w moim ogrodzie systematycznie sie zmieniuały, i nawet w rodendronowym kąciku kwitna inne Przed i"posezonowe", aktualnie dalie. Nie wyobrażam sobie ogrodu bez kwiatów, tak jak życia bez uśmiechu.

Jedynie do czego jeszcze nie nagięłam swej woli, to łąka. NIe, że nie lubię, ale w oczach mam łąki z dzieciństwa, z okolicy, z polanek leśnych, i nijak one mi nie pasują w moim małym ogródku. Wobec czego nawet się nie silę na namiastki i będę podziwiać Twoją cudną, kwiecistą przestrzeń.

Trzymam kciuki za dalsze projekty ogrodowe, i podpatrywać będę działania w zakątkach!
POwodzenia!
mira 23:37, 05 sie 2018

Łał, wszystko wywąchałam, pogapiłam , jakie dale no nie mogę a jaki busz się zrobił
bukiet też cudowny a mina pokazuje ile radości daje zrobienie sobie bukietu ze swoich kwiatów - chwilo trwaj chciałoby się zawołać

pozdrawiam

a! titonię widziałam - dobrze że zakwitła
a pomidor od Ciebie taki cudny gufrowany coś trafiło - nie wiem czy nasiona można zebrać - po nagraniu zapytam ponownie
powodzenia
gogo 00:22, 06 sie 2018

Danusiu, przepisałam sobie to , co napisałaś, żeby stale do tekstu wracać. Do niego nic nie trzeba dodawać, zawarłaś w nim Siebie. Dziękuję Ci za to
Awatarek super
Gardenarium 07:30, 06 sie 2018

Jedyne co się zmieniło w moich pomysłach, to to, że będą raczej linie proste w większości ogrodu, więc meandrujących zatoczek i wysepek będzie mało
Ale kwiecie na pewno w różnorakiej postaci

Instagram Ogrodowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies