No tak, kłania się niewiedza, głupio mi Musze sporo poczytać o trawach, w tym roku trochę ich posadziłam, ciekawe, które z nich zobaczę wiosną? Czy Red Baron i kolorowe odmiany Carex u nas zimują?
Basiu Red Baron zimuje choć w pierwszym roku warto trochę ko0pczyk na niej usypać, z carexami różnie bywa ale dobrze się sieją i nawet jak zmarznie kiełkuje z nasion
Większość ozdobnych pochodzi ze środkowej Ameryki więc wymagania klimatyczne na pewno mają
No tak, kłania się niewiedza, głupio mi Musze sporo poczytać o trawach, w tym roku trochę ich posadziłam, ciekawe, które z nich zobaczę wiosną? Czy Red Baron i kolorowe odmiany Carex u nas zimują?
Carexy w zależności od gatunku są zimozielone lub tracą liście. Cześć jest polecana tylko do pojemników.
albo Nowa Zelandia, więc też nie zimują.
Red baron nie ma problemów z zimowaniem, carexy należą do traw dość wrażliwych, głownie na zastoiny wodne zimą.Ja swoich nie okrywałam i przezimowały, ale w tym roku chyba im dopomogę
Trawy powinno się ściółkować co roku materiałem organicznym. Te które tracą na zimę liść przycinać przy samej ziemi wczesną wiosną gdy są jeszcze w stanie spoczynku. Natomiast te zimozielone tylko kosmetycznie zbrązowiałe po zimie części źdźbeł
A to na pewno rosplenica a nie Panicum variegatum Rubrum czyli proso rózgowate???
Aniu, była nazwa rozplenica - nic poza tym ... mogę ewentualnie zrobić jej fotkę...
no, rozgorzała dyskusja o zimowaniu traw, ale dalej nie wiem jak postąpić - na razie trzymam ja w doniczce...
to moje zakupy dzisiejsze...
Gabi pisze u Finki, ze rozplenica Rubrum nie zimuje u nas ?a chyba właśnie ją kupiłam- pięknie się prezentowała... to co robić w takim przypadku ?
Marzenko kiedyś o tej rozplenicy rozmawiałem z P. Szewczykiem mówił żeby traktować jako jednoroczną, w domu ponoć tez nie zimuje, kiedyś siostra kupiła i mimo okrycia wyleciała.
Oj widzę paprocie jakie kupiłaś??
paproć jest tylko jedna -Athyrium 'Metalicum Red Beauty', języczników nie było w trzech sklepach ogrodniczych w Tarnowie, ktore odwiedziłam...
Aniu, oceń co to za odmiana rozplenicy... czy moze inny gatunek ?
To nie był zarzut tylko pytanie
Proso to na 100%nie jest Powiem Ci że je nie jestem znawcą traw niech się ktoś inny wypowie. Ale Pennisetum setaceum Rubrum jest cała czerwono brązowa a ta ma przebarwione źdźbło jak Imperata cylindrica Rubra ale tamta ma wzniesione źdźbła.... nie wiem nie znam się. Już nie zabieram głosu co do traw... Pytaj mnie o hosty