Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » O....!

O....!

marzena 23:59, 30 sie 2011

no, wiem Gabi, wiem - ale nawet sie nie zastanawiałam nad tym, czy może zimować, przyjęłam to za pewnik
ale piękna jest ta rozplenica 'Rubrum'
monteverde 02:08, 31 sie 2011

W naszym klimacie, aby przezimować, rośliny powinny zostać przeniesione do zimnego pomieszczenia, gdzie temperatura nie spada poniżej +4 C.
Ale warto. Jest naprawdę rośliną przyciągającą wzrok i uważam ,że warto ja mieć w swoim ogrodzie.
Martek 02:17, 31 sie 2011

Czy wy rozprawiacie o tej trawie co ma kłosy jak pałka wodna ??? Nie przypuszczam ,że się utrzyma w domu. Marzenko zbierz nasionka i wiosną wysiej do doniczek .Ja tak zrobiłam i mam w tym roku z nasion tą trawę ,ale za gęsto posadzone nie dadzą dużych kwiatostanów.
Ona lubi słońce i nie suche i nie za mokre podłoże .Dobranoc
monteverde 02:20, 31 sie 2011

o rozplenicy Rubrum, Marto to trawa do donic lub na wykopanie zimowe
annka 07:28, 31 sie 2011

A to na pewno rosplenica a nie Panicum variegatum Rubrum czyli proso rózgowate???
Ewa 07:41, 31 sie 2011

marzena napisał(a)

mogę usiąść ?
Basiaw 07:55, 31 sie 2011

Marzenko, i co zrobisz ze swoją śliczną rozplenicą, posadzisz do gruntu czy wykorzystasz do jakiejś doniczkowej, jesiennej aranżacji? Swoją drogą, to nie sądziłam, że trawy mogą mieć tyle różnych wymagań, chyba je przez pryzmat nieśmiertelnego perzu oceniałam...
annka 08:03, 31 sie 2011

Basiaw napisał(a)
Marzenko, i co zrobisz ze swoją śliczną rozplenicą, posadzisz do gruntu czy wykorzystasz do jakiejś doniczkowej, jesiennej aranżacji? Swoją drogą, to nie sądziłam, że trawy mogą mieć tyle różnych wymagań, chyba je przez pryzmat nieśmiertelnego perzu oceniałam...

Większość ozdobnych pochodzi ze środkowej Ameryki więc wymagania klimatyczne na pewno mają
jotka 08:05, 31 sie 2011

Marzenko, znowu do Ciebie zajrzałam i przysiadłam na krzesełku z przecudnym widokiem, tylko dziś trochę cieplej ubrana, bo u mnie chłodno (+10).

Jak do Ciebie zaglądam to popadam w refleksyjny nastrój wynikający z uroczego miejsca emanującego spokojem, ze nawet pisać mi się nie chce

Widziałam zakupy i będę podpatrywać jak je "zagospodarowałaś" , bo radzić nie śmiem
shrekol 08:18, 31 sie 2011

marzena napisał(a)
to moje zakupy dzisiejsze...
Gabi pisze u Finki, ze rozplenica Rubrum nie zimuje u nas ?a chyba właśnie ją kupiłam- pięknie się prezentowała... to co robić w takim przypadku ?

Marzenko kiedyś o tej rozplenicy rozmawiałem z P. Szewczykiem mówił żeby traktować jako jednoroczną, w domu ponoć tez nie zimuje, kiedyś siostra kupiła i mimo okrycia wyleciała.

Oj widzę paprocie jakie kupiłaś??